GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

5 ting du kan gjøre når videregående er bestått

5 ting du kan gjøre når videregående er bestått

Du har bestått eksamen, fått studiespesialisering – altså fullført videregående og har all tid i verden til å gjøre akkurat hva du vil gjøre. Det er bare ett problem – du har ingen anelse om hva du faktisk ønsker å gjøre. Selv om mange av dere har dratt rett til universitetet, har kanskje noen av dere fått nok av studier for en stund. Hvis det er tilfelle, kan et friår være en fin måte å tømme hodet, nyte friheten og finne ut hvem du egentlig er og hva du virkelig ønsker å gjøre med livet ditt. Her er noen ideer om hvordan du kan bruke ukene og månedene fremover.

1. START EN BLOGG

Har du en interesse som du alltid har ønsket å vie livet ditt til, men klarte aldri å gjøre noe med, med nesen begravet i bøker? Vel, det er på tide å skifte fokus! Enten det er reise , matlaging, å ta vare på dyr eller designe klær – hvorfor ikke dokumentere hva du brenner for i en blogg? Det er en fin måte å huske alt du gjør og bygge opp en portefølje av alle historier, bilder, videoer og design som du har produsert i løpet av fri året (og utover det, selvfølgelig). En rekke personer har gjort en karriere ut av blogging, og det første trinnet er alltid å starte.

2. FÅ ARBEIDSERFARING

Vet du hva som er så bra med et fri år? Du bor sannsynligvis fortsatt hjemme med foreldrene dine, har ingen husleie å betale, og ikke noe kjøleskap å fylle. Men bare fordi du ikke har noen utgifter betyr ikke det at du bare skal ligge på sofaen å gjøre ingenting hele dagen. Dette er en flott tid å komme seg ut og få arbeidserfaring uten press om å tjene nok penger eller betale masse regninger. Å ta et internship på dette stadiet er en god idé fordi det vil hjelpe deg å finne ut hva du liker å gjøre og hva du brenner for, kanskje til og med hva du ønsker å studere etterpå.

3. LÆR DEG ET SPRÅK

Flere språk tilsvarer flere muligheter. Bare tenk på hvor mye mer internasjonal verden er blitt og hvor viktig det er å være i stand til å kommunisere med mennesker fra hele verden. Språkkunnskaper er viktig for din fremtidige karriere, men det er ikke bare viktig å mestre ord og grammatikk, det er like viktig å utvide dine horisonter gjennom språk og bli kjent med nye verdener og kulturer. Å lære et språk er gøy, spesielt hvis du drar til et fremmed land for å studere det.

4. JOBB SOM FRIVILLIG

En annen fin måte å utvide dine horisonter og få en dypere forståelse av et land og dets folk på er å registrere seg for et frivillig prosjekt i et annet land. Å forlate venner og familie vil trolig være en av de vanskeligste tingene, men det vil nok vise seg å være den mest givende opplevelsen du noen gang har hatt. Du vil bli kjent med en ny verden, en ny måte å leve på og gjøre noe godt i prosessen. Du vil også vokse opp og modnes på måter du ikke trodde var mulig før nå. Frivillighetsprosjekter kan omfatte alt fra å jobbe på en gård i Argentina og undervise folk om økologisk landbruk , til å jobbe sammen med presidenten i en meksikansk NGO få erfaring i bærekraft.

5. GJØR NOE DU ALDRI HAR GJORT FØR

“Hvis du vil ha ting du aldri har hatt, må du gjøre ting du aldri har gjort”. Dette kan være den perfekte tid for å komme ut av komfortsonen og realisere noen av dine største drømmer. Det krever mye mot å tenke utenfor boksen og leve livet på en helt ny måte, men det er hva som må til for å utvikle deg og bli den personen du alltid har ønsket å bli. Har du alltid drømt om en tur rundt i verden eller en Interrail tur rundt i Europa? Bruke dette året til å jobbe og spare opp og så er det bare å komme seg av sted.

Friår med EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på