GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Språk er nøkkelen til en internasjonal fremtid

Språk er nøkkelen til en internasjonal fremtid

Fordelene med å utvide ditt barns (eller din egne) språklige horisont handler om fordelene med å lære å kommunisere på et nytt språk som også har spennende, livslange kognitive belønninger. For barn spesielt, kan ferdighetene de får med språklæring være like viktige på veien mot å bli globale borgere og få en vellykket, internasjonal fremtid: empati, fleksibilitet og kulturell intelligens.

FLERSPRÅKLIGHET OG HJERNENS FUNKSJON

Den menneskelige hjernen er et svært komplisert organ. Mens det tidligere ble antatt at tospråklighet ikke var noen fordel (eller ulempe), har fordelene med språklæring siden blitt godt etablert, og ny forskning kommer stadig ut om dette tema.

Selv om det ikke nødvendigvis er slik at tospråklige er smartere, har forskere funnet ut at den tospråklige hjernen er mer fleksibel og tilpasningsdyktig, spesielt som den eldes. Tospråklige, kan for eksempel ha en forsinkelse på 4 – 5 år i utbruddet av demens og raskere kognitiv bedring etter hjerneslag. Deres hjerner viser også økt grå materie i dorsolateral prefrontal cortex: den delen av hjernen som har en “executive-funksjon”, slik at den kan organisere motstridende informasjon, konsentrere seg og løse problemer mer effektivt.

I en annen studie ble tospråklige småbarn funnet å ha større kognitiv fleksibilitet når de fullfører mentale øvelser, mens en annen studie fant ut at voksne tospråklige som jevnlig snakket og byttet mellom deres språk også utviklet høyere mental fleksibilitet.

SPRÅKLÆRE OG ANDRE FERDIGHETER

Utover de kognitive fordelene, vil det å lære et annet språk hjelpe barn å utvikle andre viktige ferdigheter. I en studie ble flerspråklige barn funnet å være mer empatiske og ha bedre tolking og kommunikasjonsevner, som forskerne antok skyldtes det faktum at tospråklige barn stadig må tolke intensjoner og perspektiver av andre.

Fordelene med gode mellommenneskelige ferdigheter – samt økt kognitiv fleksibilitet og utøvende funksjon – går langt utover forskerens funn: de er avgjørende for å forstå andre, jobbe effektivt og til slutt, til å oppnå suksess.

KULTUR OG KOMMUNIKASJON

Det sier seg selv at det å snakke to eller flere språk gir barn og unge en fordel, men i en verden der anslagsvis halvparten av verdens befolkning er tospråklig – er ikke det å kun snakke ett språk også en kulturell ulempe?

Flere studier har bekreftet at tospråklige er mer fordomsfrie og kulturelt trygge; dette er ferdigheter som er avgjørende for å lykkes i (økende) internasjonale arbeidsmiljøer og å føle seg vel i en stadig skiftende verden. Faktisk vil barn og unge som er flerspråklige synes det er lettere å jobbe med mennesker fra ulike bakgrunner og fra hele verden: kulturell intelligens er tuftet på en forståelse og forståelse for andre kulturer og andre måter å tenke og handle på.

SPRÅK PÅ JOBBEN

Språk kan vise seg å være like kraftig for virksomheten i det 21. århundre som teknologien var i det 20., noe som gjør språkkunnskaper til en viktig faktor blant søkerne til de fleste jobber. Teknologiske fremskritt gjør at flere og flere bedrifter vil drive internasjonal virksomhet, folk med lokale språkkunnskaper, samt et høyt nivå i engelsk, vil være nødvendig for å gjøre virksomheten lønnsom. Selv i land som tradisjonelt er resistente mot flerspråklighet, er betydningen av språkkunnskaper blir mer utbredt: I USA, for eksempel, er det nå mer spansktalende enn i Spania, og har det nest største fellesskapet av spansktalende etter Mexico.

Effektiv flerspråklig kommunikasjon fremmer produktivitet og åpner for nye muligheter som at jobber og prosjekter blir globale, men det er også en konkret økonomisk fordel å snakke mer enn ett språk: tysk ferdigheter, for eksempel, kan gi deg en 3,8 prosent økning i lønn og en estimert ekstra “lifetime” inntekt på 128.000 USD.

OPPSUMMERT

Å Lære språk er hyggelig, nyttig og på mange måter avgjørende for barns utvikling og for fremtidig suksess for unge mennesker: Det formidler kognitive fordeler, samt å fremme grunnleggende ferdigheter som empati, omstillingsevne og fleksibilitet. Disse ferdighetene er attraktive for alle, men spesielt viktig i fremtiden, og for de som drømmer om å jobbe, leve eller reise utenlands.

LÆR SPRÅK MED EF!Lær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på