Historier fra våre internasjonale boardingskoler

5 grunner til hvorfor du bør studere IB fremfor studiespesialisering

 

Har du noen gang vært nysgjerrig på å gå IB-linjen i stedet for vanlig studiespesialiserende?

Les hva Martine Skard, en av våre norske studenter på EF Academy Oxford, mener om å gå IB-linjen. Hun var ferdig med førsteåret av IB i våres og skal tilbake for sisteåret nå til høsten (Vg2 + Vg3). Her er hennes 5 grunner til hvorfor du bør studere IB fremfor studiespesialisering:

1.    Global anerkjennelse

IB er et internasjonalt program brukt av tusenvis av skoler rundt i hele verden. Når du tar diplomet får du ikke bare opplæring i teoretisk pensum, men du utvikler evnen til kritisk refleksjon og utvikler deg dermed som menneske.  Siden IB tilbys i over 100 land, gjør det at majoriteten av alle universiteter er kjent med det. IB er dermed globalt anerkjent, i motsetning til det norske pensumet mange ikke har kjennskap til. I tillegg er det også mange universiteter som foretrekker IB og du kan bli prioritert fremfor andre søkere.

2.    Små klasser

I forhold til norske skoler er klassene under halvparten så store. Med små klasser er det lettere å engasjere seg i timen og man føler seg sett. Man danner fort et fint forhold til klassekameratene sine og det er enklere å samarbeide. Det blir også lettere for læreren å hjelpe deg, da de kan gå rundt og høre om vi trenger hjelp. Små klasser resulterer også i at læreren kjenner deg bedre og kan tilrettelegge timen etter hvordan man lærer best.

man standing near woman smiling

3.    Frihet til å bestemme over egen utdanning

Det har seg nemlig slik at du setter sammen din egen fagplan ved å velge tre fag som er «Higher Level» og tre fag som er «Standard Level». Siden du selv står fritt til å velge, kan du fordype deg i de fagene du trives best med. Det kreves også at du tar initiativ selv da det er veldig viktig at du tar notater og gjør leksene dine for å henge med.

Min erfaring av IB er at man ender opp med å virkelig trives med skolen siden du ikke har masse fag du er påkrevd til å ta som norsk og historie. Ofte blir man mer motivert og ikke like sliten av å jobbe.

4.    Forbedrer engelsken

Når man hele tiden snakker og lærer alt på engelsk, kommer det som en selvfølge at man også blir god på å snakke engelsk. Det å kunne faglige begrep på engelsk er en så stor fordel når du skal bygge videre på utdannelsen. Jeg trodde at engelsk skulle være den største utfordringen når jeg startet på EF Academy i september, men der tok jeg feil. Med masse internasjonale venner og lærere får du en naturlig måte å snakke på og lærer av hverandre.

5.    Gode rutiner

Jeg skal ikke lyve og si at IB er noe man surfer igjennom. Når du går denne retningen bør du være bevist på at det krever en del jobbing, men med gode vaner går det som smurt. Med lekser og innleveringer er det viktig å huske datoer. I tillegg har du aktiviteter du må ta del i etter skolen. Det å kunne balansere dette med å gjøre ting for seg selv er en kunst som man lærer gjennom IB. Man blir også veldig flink til å ta notater som man leser igjennom senere. Med disse leksevanene danner du rutiner som kommer til å hjelpe deg masse i fremtiden.

Vil du vite mer om IB? Les mer her

Del denne artikkelen