GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 grunner til at været i Storbritannia ikke er så ille som du tror

10 grunner til at været i Storbritannia ikke er så ille som du tror

Folk som ikke har bodd i Storbritannia, tror generelt at britisk vær er forferdelig. De tilreisende forbereder ethvert besøk ved å pakke alt fra regnjakker til boblejakker. Men er det været så virkelig så ille? Ikke nødvendigvis! Faktisk er været i Storbritannia like variert som dets lokale kulturer, dialekter og innbyggere – og mye mer interessant enn du kanskje tror.

Hvis du planlegger å studere eller bare besøke Storbritannia for en helg og har litt “værangst”, har vi listet opp 10 gode grunner til hvorfor man ikke skal bekymre seg:

1. Det er herlig uforutsigbart

Briter er kjent for alltid å snakke om været – dette er ikke er sant. Men briter ofte snakker om været som et tema og det er kanskje ikke så rart når det kan være strålende sol ett minutt og høljene regn i det neste. I det minste er været ikke kjedelig!

2. Det blir varmt … veldig varmt

Du har kanskje hørt at Storbritannia har regntunge somre, men dette er ikke sant. Noen år kunne vært bedre (det regner og regnet er varmt!), Storbritannia har faktisk ganske tørre og varme somre – spesielt de siste tiårene, faktisk har somrene regelmessig vært de heteste somrene noen sinne. Sør-Storbritannia, inkludert byer som London, Bournemouth, Brighton, Eastbourne, Bristol og Bournemouth er kjent for sine fantastiske sommerklima, som er varme, men ikke uutholdelige.

3. Været er veldig forskjellig fra øst til vest

Se på et vær kart over Storbritannia og du vil se et mønster – været på vestkysten er generelt våtere enn på østkysten. Det er fordi det er en varm luftstrøm kalt “Golfstrømmen” som bringer varm luft over havet fra Karibien mot Storbritannia. Den blander seg med den kalde luften fra Island og Skandinavia i nord, og varm luft fra Spania og Frankrike i sør. Kollisjonen av lufttemperaturer gir regn, som faller over vest som det er mest utsatt for varme luftstrømmer.

4. Regnet varierer mellom ulike regioner

Du finner mer regn på nordvestkysten enn ned i sørvest. Selv om den sentrale og sørøstlige delen av Storbritannia har mindre regn, kan den også bli mer berørt av ekstremt regnvær. Regn kan variere selv innenfor regioner: Noen områder blir ikke våte fordi de er skjermet av bakke og fjellkjeder!

5. Det er rundt 100 ord for regn

Selv om det ikke regner nesten like mye som folk tror, hvis det regner, har du rundt 100 forskjellige ord for å beskrive det på engelsk du kan velge mellom blant annet: deluge, monsoon, downpour, drizzle, smattering, buckets… listen er lang!

6. Det er over 10 regionale klima

The Met Office, som overvåker og gir prognoser for været i Storbritannia, sier det er 11 forskjellige vær regioner i Storbritannia. Men siden 11 er mye å huske, la oss bare holde oss til de fire største: Nordøst, hvor somrene er kalde og vintrene er milde; Nordvest, hvor somrene er milde og vintrene er kalde; Sørøst, hvor somrene er varme og vintrene er kalde; og sør vest, hvor somrene er varme og vintrene er milde. Dette gjør Storbritannia og spennende og interessant sted å utforske.

7. London har de mest ekstreme temperaturene

Hvis du er på jakt etter varmt vær, vil du sannsynligvis alltid ønske å velge sør-Storbritannia, der er det statistisk varmere enn nord. Sørvestregionen, som inkluderer byer som Bristol, Torquay og Bournemouth, er varmere hele året – men London og Sørøst er området med både de varmeste og kaldeste temperaturene. Det er fordi det påvirkes av de europeiske kontinentale vindene som er varme om sommeren og kalde om vinteren.

8. Leter du etter snø? Gå nordover

Storbritannia er ikke kjent for sitt hvite landskap (selv om briter skulle øsnke det), men det er faktisk områder som får mye snøfall, men dette er bare i nord! Skottland er det hviteste, noe som gir mening fordi det faktisk er i samme breddegrad som Norge, Sverige og Danmark. Men ikke reist til sør-vest for å se snø, de har minst snøfall i Storbritannia.

9. Det har fått en og annen orkan

På grunn av sin posisjon i Golfstrømmen blir Storbritannia noen ganger rammet av restene av orkaner i Atlanterhavet. De siste store stormene som traff Storbritannia var Ophelia i 2017 og Christian i 2013. Den verste stormen var det beryktede store stormen i 1987 – særlig fordi værmeldingen meldte til alle at det ikke var noe å være bekymret for! Men vær ikke bekymret, store stormer er fortsatt sjeldent i Storbritannia.

10. Det oppstår tornadoer (og er faktisk tornado-hovedstaden i verden!)

Nei, dette er ikke en vits! Forskere studerte hyppigheten av rapporterte tornadoer per kvadratkilometer, og Storbritannia kom ut på toppen – mer enn noe annet land i verden. OK fint, så disse tornadoer er svært sjeldent, men det er fortsatt en imponerende og uventet statistikk.

Frister det å studere i Storbritannia?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer