GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Fra Tromsø til England på utveksling med EF

Mitt navn er Jorid Ofstad og jeg er bor i Tromsø. Jeg dro på utveksling med EF til England med Class of 19.
Fra Tromsø til England på utveksling med EF

Mitt navn er Jorid Ofstad og jeg er bor i Tromsø. Jeg dro på utveksling med EF til England med Class of 19. Når jeg bestemte meg for å dra på utveksling ante jeg egentlig ikke hva jeg kunne forvente å møte på. Jeg hadde mange forskjellige tanker, håp og forestillinger om hvordan året mitt kom til å bli.

Når jeg ser tilbake på året mitt forstår jeg at selv om jeg hadde sett for meg et fantastisk år i England det ble så mye mer og så mye bedre enn forventningene mine.

Jeg startet året med camp på Winchester University, noe jeg ikke hadde forventet var at de to første ukene av året kom til å bli en av de beste opplevelsene mine. Jeg sliter fortsatt med å beskrive hvordan den campen var til andre når de spør, for den må rett og slett bare oppleves. Du forlater familien og vennene dine, du reiser til et annet land helt alene forberedt på å bo der i ett år også møter du mennesker på camp som nettopp har gjort akkurat det samme som deg. Den «connection» jeg fikk med de andre utvekslingsstudentene var noe helt annet enn det jeg hadde med vennene mine hjemme i Norge. Vi bare forsto hverandre selv om som vi kom fra vidt forskjellige land og kulturer. Camp var dager fylt med latter, musikk, aktiviteter, turer til nye steder og venner som jeg fortsatt snakker med hver eneste dag.

Jeg har hørt at alle som har vært på utveksling sitter igjen med ulike oppfatninger om hva som var det viktigste for de i løpet av året. Jeg var egentlig ikke forberedt på at for meg kom det til å bli vennene jeg fikk i England, spesielt min vertssøster fra Italia – Chiara. Om du reiser til England på utveksling får du en såkalt «double placement» som betyr at du bor sammen med en annen utvekslingsstudent hos vertsfamilien din. Når jeg først fikk vite at jeg skulle bo sammen med Chiara husker jeg at jeg ble ganske nervøs. Spørsmål som «hva om vi ikke kommer overens?», «hva om vi ikke liker hverandre?» og «skal jeg seriøst dele rom med en jente jeg aldri har møtt før?» suste gjennom hodet mitt.

Å tenke tilbake på dette nå er egentlig ganske morsomt, for nå er hun virkelig som en søster for meg.

Det tok ikke lang tid før vi kjente hverandre inn og ut, det var ingenting jeg måtte skjule eller «fake» når vi var sammen, jeg var alltid meg selv. Den tryggheten jeg fikk av å ha en søster som var der sammen med meg gjennom alle opp– og nedturer i løpet av året var ubeskrivelig. Vi gjorde absolutt alt sammen og samtidig som jeg lærte mye om den engelske kulturen lærte jeg også masse om den italienske. Vi bodde litt over en time med tog unna London og vi dro dit nesten hver eneste helg på dagsturer. Vi dro alltid dit i store grupper og de dagene jeg hadde i London sammen med vennene mine er noen av de beste dagene jeg har hatt i hele mitt liv. Den følelsen jeg fikk når jeg var i London og generelt på utveksling var en følelse av frihet og selvstendighet som jeg aldri har følt på så sterkt før.

Året mitt i England forandret helt klart synet mitt på mennesker og på verden. Jeg forstår bedre hva som betyr noe og hva som er verdt å bruke tiden min på, fordi året der virkelig satte ting i perspektiv.

Det jeg før tenkte var kjempe vanskelig og komplisert hjemme i Norge virker plutselig så lett. Før jeg reiste til England ante jeg heller ikke hva jeg skulle gjøre etter videregående. Skulle jeg ta meg et friår å jobbe? Skulle jeg gå rett på og begynne å studere? Reise til et annet land og lære et nytt språk? Jeg fant ut så mye om meg selv og hva jeg virkelig brenner for under oppholdet mitt i England at jeg nå har svaret på hva jeg vil gjøre etter videregående. Jeg tenker at bare det er en stor seier i seg selv mens egentlig var det kun en bonus i tillegg til alt det andre fantastiske jeg fikk oppleve.

Sjekk ut min Instagram @joridofstad

Les mer om utveksling til England med EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på