GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 grunner til å ta et friår

10 grunner til å ta et friår

Et friår er en opplevelse du vil ha nytte av resten av livet, og det vil bidra til å forme deg som person. Her er ti grunner hvorfor:

**1. Det blir enklere å være akademisk

**

Vi rangerer ikke grunnen, men dette er en av favorittene: å ta et friår kan forbedre dine akademiske prestasjoner. Man skulle nesten tro at det ville gjøre det motsatte, men så feil kan man ta – studenter som tar et friår ender ofte opp med bedre karakterer.

**2. Du forstår flere språk

**

Å kunne flere språk vil gi deg “superkrefter” i privatlivet og arbeidslivet! Det det øker selvtilliten din gir deg en unik mestringsfølelse. Du kan selvfølgelig lære deg språk på skolen, men hvorfor ikke leve språket? Ved å bo i et annet land, snakke språket 24/7 og kjenne kulturen på kroppen, utvider du perspektivene dine på en måte få andre ting kan.

**3. Du får kulere jobber

**

Studenter som har tatt et friår kan melde om bedre jobbprestasjoner. Dette er kanskje ikke førsteprioritet når du starter på universitetet, men det har mye å si når du trer inn i arbeidslivet – det er jo på jobben du skal tilbringe dagene som voksen. Så, ved å ha en karriere og en jobb som gjør deg glad – til og med på mandager – vil livet føles mer meningsfylt. Finn en karriere som matcher ferdighetene dine, lidenskapen din og talentet ditt!

**4. Du blir kjent med verden

**

Vi lever i en globalisert verden og sannsynligheten er stor for at du vil jobbe med mennesker fra andre land. Kjenskap til andre kulturer er superviktig når du jobber i internasjonale miljøer, eller er på reise med jobb. Ved å ta et friår i utlandet får du hjelp til å forstå verden, se hvor store ulikhetene kan være, men også hvor like vi mennesker egentlig er. Blir du kjent med verden, blir du kjent med deg selv!

**5. Du blir flinkere økonomisk

**

Er du klar for å imponere både foreldre og fremtidige arbeidsgivere? Et friår gir deg en ny motivasjon for økonomisk forståelse. Når du må styre budsjettet ditt over lang tid på reise, blir du en ekspert på å holde øye med utgiftene dine og spare penger. Når du vet hvordan du skal håndtere penger kan du enklere se muligheter, begrensninger og skilte med forståelse allerede før studietiden.

**6. Du får høyere sosial intelligens

**

Kommunikasjon på tvers av språk og kultur kan hjelpe deg med å øke forståelsen for medmenneskelige situasjoner. Sosial og emosjonell intelligens kommer svært godt med i enhver jobb og ikke minst når man skal bli kjent i studietiden. Ved å ta et friår får du mye livserfaring på kort tid, noe du vil trenge når du skal søke skole og jobb etter utdannelsen.

**7. Du blir mer attraktiv i jobbmarkedet

**

Noen engster seg over at et friår vil ta seg dårlig ut på CV-en og minske sjangsene for ansettelse – TRO OM IGJEN! Alt handler om hvordan du markedsfører friåret ditt. Et studieår hvor du tolv måneder hvor du hadde internship i Barcelona, lærte deg flytende spansk eller tok universitetsforberedende i Oxford, vil sørge for at du skiller deg betraktelig ut. Det er også en flott icebraker på jobbintervjuet!

**8. Du blir ikke skolelei før høyere utdannelse

**

Du har gått på skole så lenge du kan huske. Nå er det på tide med en pause! Å bli utbrent av skolearbeid er ikke kult, og som student er man under stort press. Både i form av å flytte ut, bli kjent med nye mennesker, skulle rekke en fest i ny og ned, men også når det kommer til valg av karriere når man er ferdig. Mange universiteter er klar over hvor farlig en slik utbrenthet kan være og støtter dermed studentenes valg i å ta et friår for å finne ut hva man vil. 90 % av studenter som tar et friår kommer tilbake på skolebenken med større motivasjon og entusiasme.

**9. Du blir kjent med deg selv

**

Det kan være tøft å skulle velge en karriere og bli voksen – det er nå du skal navigere deg frem i livet, finne ut hvem du ønsker og være – og ikke minst leve livet. Ta et valg som vil påvirke deg senere i livet. Et friår gir deg muligheten til å teste ut forskjellige ting, og bli mer fortrolig med hvilke egenskaper du setter pris på hos deg selv, og ikke minst andre. Det er nå du kan prøve og feile – utnytt det!

**10. Du har det gøy

**

Du har lyst til å reise, se verden og oppleve eksotisk varme i sesonger der regn og sludd herjer i alle Norges fylker. SÅ GJØR DET! Det er nå du kan. Mange av dagens unge er selvstendige uten å kjenne til gleden ved å spasere langs strandkanten på egenhånd. Lær deg å kjenne de morsomme delene av voksenlivet og selvstendigheten. Lag dine egne, uforglemmelige minner, gode historier du kan fortelle videre og sørg for at du har noe å leve videre på resten av livet. NYT HVERT SEKUND!

Last ned en gratis brosjyre her..

Begynn å planlegge friåret ditt nå!Last ned gratis brosjyre
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer