Historier fra våre internasjonale boardingskoler

Mitt utvekslingsår på EF Academy i Oxford

Av Hanna Klakegg 18 år

Mitt navn er Hanna og jeg er tidligere elev ved EF Academy i Oxford. Jeg var i Oxford skoleåret 2019-2020 som utvekslingselev ogtok IB Y1. Mitt utvekslingsår bestod av nye utfordringer og nye opplevelser. Jeg har her inkludert det jeg lurte på før jeg dro til England og litt om min opplevelse!

Roommates

Roommates var en stor del av opplevelsen min på utveksling ettersom det er den eller de personene du skal bo med hele året. Jeg ble plassert på et stort tremannsrom i hovedbygningen der det under meg var kontorer, resepsjon og bibliotek. Jeg var misfornøyd da nesten alle andre bodde i et annet bygg enn meg og hadde kun én roommate. De første 3 nettene sov jeg alene fordi mine roommates skulle komme senere. Jeg var utrolig spent på å møte dem!

Første roommate kom og hun var fra Brasil! Jeg gikk IB og hun gikk A-levels (britisk vitnemål). Derfor begynte vi aldri likt på morgningene, hadde ingen timer sammen og var aldri på rommet samtidig. Med andre ord så fikk vi ikke veldig god kontakt de første ukene. Vi ventet fremdeles på vår tredje roommate. 

Etter to uker med kun oss to på rommet, var det en annen nordmann som flyttet inn. Hun trivdes ikke så godt på sitt rom og kunne enkelt flytte inn oss hos som hadde en ledig seng. Derfor fikk jeg en brasilianer og en nordmann som roomates. Etter noen måneder flyttet brasilianeren ut og vi fikk ingen ny roommate. 

Det er helt utrolig hvor godt kjent man blir når man bor sammen. Man vet når den andre er trøtt, sulten, glad, energisk og når de trenger litt space. 

Det å bo i en annen bygning enn alle de andre gikk helt fint. Biblioteket og resepsjonen var under oss så det var kort vei til noe vi brukte hver eneste dag. I tillegg var det deilig å ha et stort tremannsrom slik at alle vennene våre alltid kunne henge hos oss, og gå tilbake til sin bygning når det var leggetid. Med andre ord så vil rom og fordeling alltid ordne seg. 

Det akademiske

Det var absolutt en overgang fra norsk skole til IB-linjen. IB, International Baccalaureate, er en veldig annerledes linje som utfordrer deg til å utvikle ferdighetene dine på alle nivåer. Programmet består av seks ulike fag, som gjør at du kan gå mer i dybden på disse fagene du har en interesse for. Dette er noe som egentlig gjøres på universitetet, men IB ønsker å forberede elever så godt som mulig til akkurat dette. Jeg likte veldig godt denne måten da man presterer mye bedre i fag man har interesse for. I tillegg til dette så vil hvert enkelt fag introdusere hva det innebærer å studere det. For eksempel businessfaget på IB vil være veldig likt som ditt første år som business-student på universitetet. 

Du vil også bli godt rustet hvis planen er å studere videre i utlandet. Vi nordmenn er generelt gode i engelsk, men den akademiske siden av språket noe helt annet enn det vi lærer av engelsk på norske skoler. 

I ettertid har jeg fått mange spørsmål om jeg har blitt noe bedre i engelsk. Dette er noe jeg føler at jeg absolutt har, men kanskje ikke slik de som spør mener. Det sosiale og hverdagslige språket er noe vi har lært fra vi var små i Norge. Det har absolutt vært enkelte hverdagslige og sosiale ord som jeg har innflettet inn i ordforrådet mitt som jeg ikke visste om. Jeg mener at jeg har blitt bedre i engelsk når det kommer til det faglige. Jeg kan nå forklare hvordan celler deler seg, økonomien i Kina vokser og analysere hvordan McDonalds markedsfører produktene sine, på engelsk. Fagbegreper innenfor seks ulike områder og fag er nå noe jeg føler meg trygg på. Med andre ord så har jeg utviklet en helt ny side av ordforrådet mitt på engelsk. 

Opplevelser

Oxford har veldig mye å by på. Det er gode restauranter, fine cafeer, flotte parker og hyggelige mennesker. Oxford er en studentby så man føler seg alltid veldig inkludert og det er alltid noe å gjøre. Skolen tilbyr utflukter i Oxford, men også helgeturer til andre byer rundt om i England. Jeg var med på tur til Portsmouth og Salisbury ved juletider. Salisbury har et veldig kjent julemarked med boder der det selger god mat og ulike juleeffekter. Det var veldig gøy å gjøre noe annet en dag og komme seg litt ut av Oxford. 

Jeg var også i Bath der jeg besøkte en venninne som var på utveksling. Det ligger kun en time unna Oxford med tog. England har et utrolig bra tilbud med tog- det er enkelt og raskt. 

London er kun en time unna med buss eller tog. Jeg var der et par ganger både på dagstur og overnatting. London er virkelig noe helt annet enn Oxford, og det var alltid godt å komme tilbake til Oxford der det ikke er like mange mennesker og lyder. Det er veldig fredelig og et godt miljø i Oxford. 

Jeg synes det er fint at EF Academy skolene ikke ligger i sentrum. Det er deilig å være litt utenfor slik at man får konsentrert seg og fristelser og distraksjoner er et lite stykke unna. Det er veldig lett å komme seg til byen, uansett hvilken destinasjon du velger med EF Academy                             

 

Vil du lære mer om et utvekslingsår? Last ned en gratis brosjyre her

Del denne artikkelen