Historier fra våre internasjonale boardingskoler

Tar ett år av videregående under palmene i California

Foto: VG Partnerstudio

Caroline Blikeng Nyhuus (16) gleder seg til et solfylt skoleår ved EF Academy sin nye skole i California neste høst. Der flytter hun inn på et splitter nytt internat og får undervisning i toppklasse.

– Det er mer spennende enn skummelt, men det blir bra å komme litt ut av komfortsonen og lære i et helt annet miljø, sier Caroline Blikeng Nyhuus.

16-åringen går i 1. klasse på Nannestad videregående skole. Neste høst går turen til EF Academy sin nystartede skole på Vestkysten av USA for å ta andreåret der. Skog og jorder hjemme på gården på Maura i Nannestad blir byttet ut med palmer og svømmebasseng. Caroline har bodd i USA sammen med familien da hun var yngre, og vet en del om hva som venter henne.

– Jeg har savnet USA etter at vi flyttet hjem igjen, så det blir veldig moro å komme tilbake. Dessuten har jeg aldri vært i California, så det blir ekstra gøy! sier hun.

Foto: VG Partnerstudio

Ny skole og internat – med svømmebasseng

EF Academy har allerede skoler i New York, Oxford og Torbay. Høsten 2020 åpner den nye skolen i Pasadena, California. Flere norske elever har allerede bestemt seg for å reise, i tillegg til andre studenter fra hele resten av verden.

Norske elever har muligheten til å følge vanlig amerikansk high school, gå IB-linje (International Baccalaureate), eller man kan ta hele ungdomsskolen og videregående skole der. Pasadena er en liten by i amerikansk målestokk og ligger rett nord for Los Angeles.

– Jeg vil si at det er en optimal destinasjon for å gå på skole i USA. Det tar mindre enn en halvtime å komme inn til Los Angeles, samtidig som Pasadena er en trygg, rolig og veldig hyggelig småby, forteller Trine-Lise Clausen-Ek ved EF Academy.

Hun påpeker at det gode akademiske tilbudet som EF Academy er kjent for, er grunnlaget for undervisningen. Det innebærer små klasser på rundt 15 elever, tett oppfølging og god veiledning.

– Den nye campusen blir utrolig flott. Det er svømmebasseng og alle sportsfasiliteter du kan ønske deg, sier Clausen-Ek.

Foto: VG Partnerstudio

Alt inkludert i prisen

Mamma Hege Blikeng Strand er nesten like oppstemt som datteren over eventyret hun skal ut på.

– Vi må vel si at vi elsker Amerika og amerikansk kultur. De har mye energi og en inkluderende væremåte. Det tror jeg passer godt for Caroline, som er veldig sosial og utadvendt, sier Strand.

Familien har ved to anledninger bodd i Naples i Florida, og Caroline snakker derfor flytende engelsk. Hun har venninner som har gått på EF Academys skole i New York, og de har trivdes godt.

– I tillegg til skolen gleder jeg meg veldig til alle opplevelsene og turene vi skal dra på. Og så har jeg lyst til å prøve surfing, sier Caroline.

– Det er på fritiden, da. Det er skole først, skyter mamma inn.

På EF Academys skoler er all undervisning, utflukter, skolebøker, boutgifter og måltider inkludert i prisen. Elevene bor på campus, der det er voksne i nærheten hele døgnet. Året i utlandet blir godkjent av norske myndigheter på lik linje med tilsvarende skoleår i Norge.

– Jeg har selv vært på utveksling i USA og bodde i en flott vertsfamilie, men du kan aldri være sikker. Jeg tror dette vil passe bedre, sier mamma Hege.

Tilrettelagt for besøk

I Pasadena, Califorina, er det lagt til rette for at foreldrene kan besøke barna, og det er mulig å bo på campus hvis man ønsker det. Skoleåret består av tre semestre på tre måneder hver.

– Nå har du jo direktefly til Los Angeles, så det er ganske greit å ta seg dit selv om reisen er lang. Vi vet at mange ønsker å besøke ungdommene i løpet av skoleåret, sier Clausen-Ek i EF Academy.

Hun forteller at mange av elvene som går ut fra deres skoler, gjør det godt videre. Studentene som gikk ut i 2018 fikk til sammen 5,4 millioner dollar i scholarships (stipender).

– Det er mange stipender å søke på i USA, og skolen hjelper deg med å søke. Norske ungdommer er ofte gode i sport, og det er en fin måte å finansiere videre studier på, sier Clausen-Ek.

Vil du gjøre som Caroline? Få mer informasjon

Del denne artikkelen