Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

12 julesanger fra rundt om i verden

12 julesanger fra rundt om i verden

Alt jeg ønsker meg til jul er… julesanger! Juleferien er ikke bare den perfekte anledning til å tilbringe tid med dine kjære mens du spiser julemat, det er også en ideell mulighet til å synge ut av hjertens lyst. Hvorfor ikke gjøre årets jul litt mer spesiell ved å få inn juleånden med låter fra hele vår vakre verden?

1. FRANKRIKE: PETIT PAPA NOËL

Når en sang har blitt covret av både Smurfene og Celine Dion & The Chipmunks, vet du at du har en klassiker. Alle i Frankrike kan synge Petit Papa Noël, sangen om ankomsten til julenissen eller Father Christmas (Papa Noël), sunget fra perspektivet til et barn i håp om at nissen ikke vil glemme å ta med lekene (Det er en følelse vi alle kan forholde oss til.)

2. STORBRITANNIA: DECK THE HALLS

Kjennetegn ved en god sang er en fengende melodi og et refreng som er lett å synge med på. Deck the Halls har begge deler, inklusive 50 prosent med strofer som Fa la la la la la la la la. Melodien er fra det 16. århundret, mens teksten ble skrevet på 1800-tallet. Sangens alder viser bare hvilken en klassiker det er: Til og med til denne dagen er det en av de mest populære julesangene i den engelskspråklige verden.

3. ITALIA: TU SCENDI DALLA STELLE

Dette kan være den eldste sangen i vår samling: Tu scendi dalla stelle, ble skrevet på begynnelsen av 1700-tallet og beskriver ankomsten av babyen Jesus-fra stjernehimmelen til kalde og vinterlige Jorden. Sangen er ofte utført av barnekor, som vi alle vet, gjør alt så mye mer festlig.

 

4. TYSKLAND: O DU FRÖHLICHE

O du fröhliche handler om juletider og fødselen av Jesus. Denne tradisjonelle tyske julesangen ble skrevet på begynnelsen av 1800-tallet og har en veldig søt bakgrunnshistorie: Etter at forfatteren av tekstene, Johann Daniel Falk, tapte fire av sine syv barn til tyfoidfeber, grunnla han et barnehjem for forlatte barn og dedikerte O du fröhliche til de foreldreløse.

 

5. NEW ZEALAND: A PUKEKO IN A PONGA TREE

A Pukeko in a Ponga Tree er maori-versjonen av The Twelve Days of Christmas, altså den mest festlige måten å praktisere hjernekapasiteten på, ved å memorere 12 vers som bygger på det forrige verset. A pukeko er en fugl som henger i Ponga trær.

6. AUSTRALIA: JINGLE BELLS

Akkurat som at New Zealand har laget en klassisk sang som passer deres kultur, så gjorde deres nabo det samme med sin versjon av Jingle Bells: Siden julen feires under den australske sommeren kommer ikke Julenissen i en slede gjennom snøen, han kommer styrtende gjennom bushen i en rusten Holden ute. (En Holden er en en bil, og en er kort for verktøy. Så, Santa kommer altså ridende med en pickup lastebil.)

 

7. USA: WHITE CHRISTMAS

White Christmas, sunget av Bing Crosby, er den mestselgende singelen i hele verden, derfor måtte den være med i listen vår. Det er en av de nyere sangene på listen, skrevet i 1942 av Irving Berlin, men den er blitt covret av utallige stjerner fra Elvis til Iggy Pop og Lady Gaga, og oversatt til utallige språk.

 

8. LATIN AMERIKA: EL BURRITO DE BELÉN (EL BURRITO SABANERO)

Hvis du vokste opp i et spansktalende land, er sjansene store for at du kan denne typiske latinamerikanske julesangen om å reise til Betlehem på et lite esel for å se babyen Jesus. El Burrito de Belén ble opprinnelig spilt inn av et venezuelansk barnekor og er lett å synge, og danse til. Og nesten umulig å få ut av hodet etter jula.

9. NIGERIA: BETELEHEMU

Denne nigerianske julesanenl om Jesu fødested synges på Yoruba, et av de lokale språkene i Vest-Afrika. Opprinnelsen til sangen er ikke helt klar, men vi kan takke Glee Club of Morehouse College i Atlanta, Georgia, for å utføre Betelehemufor første gang i 1960.

10. MELLOM-AMERIKA: FELIZ NAVIDAD

En julesang med 20 ord på to ulike språk høres ut som en jackpot for språkstudenter: Hvis du lærer spansk og engelsk, er denne sangen en perfekt kombinasjon for å komme i gang. Feliz Navidad ble skrevet av puertoricanske sangeren og låtskriveren José Feliciano og er en klassiker i Nord-Amerika og mange spansktalende land.

 

11. SWEDEN: RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN

Räven raskar över isener en gammel svensk folkesang som kan oversettes til reven går over isen, er tilsynelatende den perfekte julesang, og svenskene synger den mens man går rundt juletreet. Det er flere moderniserte versjoner av den klassiske: En av dem skrevet av den svenske Environmental Protection Agency, har tatt klimaendringene i betraktning ved å endre teksten slik at reven svømmer -på grunn av mangel på is-over vannet.

12. NESTEN ALLE SPRÅK: SILENT NIGHT

Silent Night er i utgangspunktet som Happy Birthday når det kommer til julesanger: Det er den mest populære sangen i verden og har blitt oversatt til over 100 språk. Franz Xaver Gruber komponerte Stille Nacht, heilige Nacht i 1818 i Østerrike; to år senere, ble ordene lagt til og sangen har vært på reise rundt om i verden siden den gang. Silent Night ble selv erklært en immateriell kulturarv av UNESCO i 2011.

 

Ønsker du mer informasjon om EF?Les mer her..

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Språk