GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

11 filmer om New York (og hvorfor du bør se dem)

11 filmer om New York (og hvorfor du bør se dem)

I flere tiår har New York City vært den perfekte kulissen for filmer, uansett tema eller budsjett. Vi har valgt noen perler som gjør byen til en ekte superstjerne: noen av filmene får deg til å ville bestille billett dit med en gang, andre vil inspirere deg til å følge din lidenskap uansett hvor du er. Alle filmene vil iallefal gi deg et innblikk i håp, drømmer og nysgjerrighet for New York Citys innbyggere (og hjelpe deg med å forbedre dine engelskkunnskaper i prosessen!).

1. Do the Right Thing

Det er en varm sommerdag i Brooklyn, og en diskusjon i en pizzarestaurant slutter med rasistiske spenninger og tragedie. Do the Right Thing blir kontinuerlig rangert blant de beste filmene, og den har alle typer utmerkelser som beviser det. Filmen har definitivt ikke mistet sin påvirkningskraft over årenes løp: desverre er raseskille og politi brutalitet fortsatt et relevant tema – i New York City og andre steder.

2. Manhattan

Hver eneste New-York-inspirerte filmliste trenger minst én Woody Allen film, og vi har plukket ut en av hans mest kjente: Manhattan, et romantisk komedie-drama, som forteller historien om en TV forfatter og hans ganske så interessante datingliv. Det er en film om å finne kjærlighet og lykke i en by hvor alt er mulig – og filmen har en helt egen melankolsk stemning over seg.

3. Taxi Driver

Dette er en av de beste filmene gjennom tidene, og det er en film du bare må se. Forbered deg på en intens historie om kriminalitet, vold og fremmedgjøring – fortalt gjennom utallige minneverdige linjer fulle av ord som kan få deg til å rødme. Robert DeNiro’s Travis Bickle, en Vietnam veteran som tilbringer sine netter med insomnia som taxi sjåfør. Her møter han mennesker som skyver han enda dypere ned i mørket av depresjon, angst og aggresjon.

4. Elf

Det er få ting som slår New York City ved juletider, så listen trengte naturligvis en (veldig underholdende) julefilm: Elf forteller historien om Buddy, en «ikke-alv» (altså menneske), som blir oppdratt av alver. Buddy skjønner at han er annerledes og bestemmer seg for å reise fra Nord-Polen til New York City for å finne hans menneskelige foreldre. Selvom filmen oser av julestemning, kan den fint sees selvom det ikke er sesongen for det (helt enda).

5. Ghostbusters

Dette er en ekte komedie klassiker – og det er planlagt en oppfølger neste år. Filmen handler om tre parapsykologer som starter en paranormal utryddings og etterforsknings business – Ghostbusters – hvor de prøver å redde New York fra, vel, spøkelser. Det er gørr og gru, en Marshmallow mann og en filmsang du ikke får ut av hodet på flere uker. Om dette ikke er overbevisende nok for deg, så har jeg to ord: Bill Murray.

6. Breakfast at Tiffany’s

Nå, la oss snakke om en klassiker av et helt annet kaliber og en branding drøm for enhver bedrift: Breakfast at Tiffanys er en tidløs romantisk komedie om en småbyjente som er ute etter eventyr, kjærlighet og penger i storbyen. Audrey Hepburns karakter, Holly Golightly, en av de første «Manic Pixie Dream Girls», er søt, rar, og nevrotisk. Det er også en katt i filmen som heter Cat og så mye ikonisk mote at kvinner rundt om i verden er fortsatt bruker filmen som inspirasjon.

7. Wall Street

Bud Fox, en ung aksjemegler involvert med Gordon Gekko, en hensynsløs businessmann. I den to timer lange filmen får vi se hva som skjer når mennesker er motivert av grådighet og blir fristet av rikdom og bruker mer makt enn de kan håndtere. Wall Street protretterer et dramatisk og litt overdrevent 1980 – og setter spørsmål ved prisen av drømmer. I 2010 kom Wall Street oppfølgeren ut – med enda mer Gordon Gekko og grådighet vol 2.0.

8. When Harry met Sally

Filmen stiller det ultimate spørsmålet – om kvinner og menn kan være venner, og bare venner . Dette er alltid et relevant spørsmål mennesker fortsetter å analysere. Harry og Sally`s vennskap starter når de begge er på flyttefot fra Chicago til New York, og de fortsetter å møte hverandre i forskjellige nabolag over årene – inkludert Katz`s Deli, hvor de begge serverer den verdensberømte «jeg vil ha det hun har»- sandwitchen.

9. New York, I love you

Med over 8 millioner mennesker boende i New York, finnes det utallige historier å fortelle. New York, I love you samler elleve historier til elleve kortfilmer. Det er en historie og en berømt skuespiller for enhver smak, og det er den perfekte filmen for å få en følelse av byens stemning – eller å bli fristet til å bestille en reise til New York umiddelbart.

10. Die Hard with a Vengeance

Die Hard-serien består av fem actionfilmer, og vi har plukket ut nummer 3 fordi det er den mest «New Yorkishe» av dem alle. På den ene siden har vi Bruce Willis` rollefigur, en for tiden suspendert politimann som er separert fra sin kone, med et nært forhold til alkohol. Så har vi Simon, en slem tysker som elsker å kommandere og sprenge ting i lufta. Det er det gode (og litt berusede) mot det onde- komplett med en hel del minneverdige «one-liners».

11. Cloverfield

Denne filmen handler ikke om kjærlighet, penger og mote i New York – men om byens berømte skyline som blir overtatt av aliens, is og monstre. Cloverfield fanger, på det som synes å være et håndholdt videokamera, hva som skjer når fem Newyorkere møter et monster som angriper Manhattan. Vi vil ikke røpe for mye, men gjør deg klar for masse skriking, løping og skjelven kameraføring som vil gjøre deg svimmel. Men vi lover at det er verdt det!

Opplev New York med oss!Lær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på