Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

3 grunner til hvorfor jeg lærte meg spansk

3 grunner til hvorfor jeg lærte meg spansk

”I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse.” – Charles V

Spansk er et lidenskapelig språk og det reflekteres i maten, kulturen og menneskene som omfavner det. Rundt 329 millioner snakker spansk som førstespråk og den latinske lidenskapen finnes i mer enn 40 land i verden, noe som gjør det til det fjerde mest geografisk utspredde språk som snakkes i verden. Mine foreldre kom til California og snakket bare spansk med meg i begynnelsen – det var det eneste språket de hadde til felles – men rundt treårsalderen hadde jeg gått over til engelsk.

Alt handlet om engelsk til jeg bestemte meg for å lære meg Español på nytt. Dette er grunnene:

1. Musikk

Spansk musikk er fantastisk! Den har blitt påvirket av arabiske, afrikanske og lokale blandinger som skaper kule beats og gode vibber (språket i seg selv har også blitt påvirket av arabisk). I tillegg er jeg en håpløs romantiker og det meste av den spanske musikken er basert rundt temaet kjærlighet. Og når du forstår sangtekstene kommer du til å dåne! Husk at spansk handler om lidenskap, eller burde jeg si «pasión», og selv om du iblant får en sang om bensin og Pitbull som roper «Dale!» (som oversettes til «kom igjen!/Nå gjør vi det») handler alt om en lidenskapelig innstilling til livet til slutt.

2. Mormoren min

Hvis du ennå ikke har innsett det så har spansktalende mennesker en tendens til å være ganske dramatiske. Tonen, gestikulering og kroppspråk, praktisk talt alt benyttes for å fortelle en historie. Mormoren min er en peruansk dame – veldig uttrykksfull og hva var ordet igjen… jo, lidenskapelig! Å lære meg spansk hjalp meg å forstå at hun faktisk ikke har panikk for at huset brenner ned. Nei, det er faktisk fordi Isabel’s hushjelp egentlig er hennes onde tvillingsøster som forsøkte å tenne på huset hennes. Eller noe sånt. Men nå kan jeg ihvertfall forstå forskjellen når mormoren min har panikk over handlingen i hennes «telenovela» (dokusåpe) eller for at huset brenner ned.

3. Spansk litteratur

Gabriel Garcia Marquez, Miguel de Cervantes, Isabel Allende, Mario Vargas Llosa, Jorde Luis Borges och Carlos Fuentes –for å nevne noen – er kjente forfattere som har gitt oss fantastisk god litteratur. Tingen med spansk er at det finnes så mange uttrykk og fraser som mister sin romantikk når man oversetter. For eksempel, hvis man vil si «å føde barn» på spansk er det «dar a luiz» som bokstavelig talt betyr «å gi til lyset». Det høres jo mye søtere og mer poetisk ut på spansk! Dessuten vet vi alle hvorfor det er slik… fordi de har lidenskap i alt de gjør, inkludert skriving!

Så, lær deg spansk! Det er verdt tiden du bruker på det, uansett om du har sprelsk mormor eller ikke.

Student i Madrid

Lær deg spansk med EF!Les mer

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Språk