GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

9 nyttårs tradisjoner verden rundt

9 nyttårs tradisjoner verden rundt

Føler du for å endre litt på nyttårs tradisjonene dine og forsikre deg om at du gjør alt du kan for hell og lykke i det kommende året? Vi har lagt nedtelling og fyrverkeri til side (klassikerene), og satt sammen en liste med tradisjoner fra verden rundt som vil være morsomt for deg å lese.

**1. Start det nye året på rett fot

**

I Skottland og Hellas er “rett fot” en gammel tradisjon – den første personen som kommer på besøk til ditt hjem vil enten bringe lykke eller uhell. Gode venner og familie bør komme først – og alltid først inn med sin høyre fot, og aldri tomhendt.

2. Hopp!

Om du vil involvere flere mennesker og gøye ting bør du gjøre som danskene gjør – gå inn i det nye året ved å hoppe fra en stol ved midnatt. I Brazil tar man hoppingen til et nytt nivå: på nyttårsaften drar de ut på stranden og hopper over syv bølger – imens de sier syv ønsker for det nye året.

**3. En munnfull druer

**

I Spania og mange andre spansktalende land, starter de det nye året med en munnful: å spise tolv druer ved midnatt skal gi tolv måneder med lykke. Du må spise dem  i takt når kirkeklokkene slår midnatt. En drue for hvert slag.

4. ZA ZDOROVJIE

I Russland tar man nyttårs ønskene svært seriøst, og legger ned mye arbeid for at de skal gå i oppfyllelse. Russerne lager først ønsket sitt, skriver det ned på papir for deretter å brenne papiret. Når det er gjort, heller de asken i et glass champagne og drikker det. Skål!

**5. Et år med reise

**

Her er en nyttårs tradisjon til alle reiseglade: i Columbia tar de som ønsker et år med reise sin (tomme) koffert på en spasertur ved midnatt.

6. Farger

Det er mange tradisjoner som involverer klær: i Brazil går man i hvitt for å få vekk onde ånder. I Kina går man i rødt fordi det gir lykke (de feirer nytt år i februar). Undertøy er også en viktig detalj verden rundt, så følg denne undertøysguiden for å få antrekket riktig til nyttårs feiringen

**7. Spis riktig mat

**

I Italia er det slik at man spiser en tradisjonell rett ved midnatt: cotechino pølse og linser bringer lykke og velstand til det nye året – linsene ligner tross alt på penger.

8. Rundinger

På Filippinene er rundinger en viktig del rundt bordet – man spiser rund frukt som epler og appelsiner, folk gir hverandre mynter og går gjerne med polkadotter.

**9. La bladet forutse fremtiden

**

Noen mennekser bruker te blader til å forutse fremtiden. I de tysktalende delene av Europa og noen nordiske land er det litt mer avansert: Her bruker man tebladene og en bolle med vann til å forutse hva det nye året vil bringe. En liten bit av bladene blir smeltet på en skje og deretter rørt ut i det kalde vannet – formen bladet tar brukes til å forutse hva fremtiden bringer.

Reis utenlands med EF!Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på