GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

EF-innsikt: 4 overraskende ting om hvordan vi lærer språk

EF-innsikt: 4 overraskende ting om hvordan vi lærer språk

Det er mange teorier der ute om det å lære et fremmedspråk: At du må begynne ung, at eldre elever sliter og at det er en grense for hvor mange språk hjernen vår kan håndtere.

EF har eksistert siden 1965, og det at vi tester hver student før og etter at de har studert et språk i utlandet med oss, gjør at vi har fått en unik innsikt i hvordan folk lærer fremmedspråk.

Av en veldig stor gruppe av fremmedspråklige studenter som studerte hos oss de siste to årene, i mer enn 40 skoler rundt om i verden, har vi fått muligheten til å få en fascinerende innsikt – hvor vi kan både bekrefte og avkrefte ulike teoier om hvordan man lærer best.

  1. «Ha språket rundt seg» er en spesielt effektiv måte å begynne å lære et nytt språk på

Mennesker som ikke har hatt tidligere kontakt med et språk, gjør mer fremgang i de første ukene av sin tid i utlandet enn noen annen gruppe med elever. Selv om du kanskje tror det kan bli litt voldsomt å starte læringen av et språk i et fremmedtalende land  og det kan virke skremmende for de absolutte nybegynnere, ser det ut til at det ikke er tilfelle for de fleste elever.

Våre data viser at å reise utenlands for å lære et språk som en sann nybegynner, vil gi et kraftig løft til læring, uansett alder. Dette funnet er beroligende for foreldre som kan bekymre seg om et barn som går utenlands uten tilstrekkelig kunnskap om et språk og gode nyheter for voksne som føler at henger litt etter når det gjelder å plukke opp et nytt språk.

  1. Unge voksne er unike til å lære språk raskt

Studenter i 20-årene lærer fremmedspråk raskere i et annet land enn noen annen aldersgruppe. Dette er sannsynligvis fordi unge voksne har studieferdigheter og kjennskap til grammatikk som gjør det lettere å lære et nytt språk. De har også en sterk ekstern motiverende faktor for å lære fremmedspråk på grunn av deres studier eller karriere drømmer; Å snakke et fremmedspråk, spesielt engelsk, er en ressurs mens du studerer og er kjent for å øke inntektene når du jobber.

Forskjeller i læringshastigheter mellom aldersgrupper er imidlertid mye mindre enn det som ofte antas. Våre data viser at ferdighetene utvikler seg på omtrent like høy hastighet fra de sene tenårene til voksenlivet. Det som er interessant er at dette gjelder også for de som lærer et nytt språk mellom i alderen 50-80 også, så selv om du ikke begynte å lære et språk tidlig, studerer du det i et land der det snakkes lokalt, kan du forbedre dine ferdigheter godt inn i pensjonslivet.

  1. Menn og kvinner lærer språk i samme hastighet

Massevis av forskning, inkludert vår egen, finner kjønnsforskjeller i fremmedspråk, med kvinner som regel å være både dyktigere og mer motiverte for å lære fremmedspråk. Men det er gode nyheter for menn som studerer i utlandet: Når man ser spesielt på folk som lærer fremmedspråk i et annet land, er det ingen generell forskjell i læringshastigheten mellom menn og kvinner.

Våre data viser imidlertid at mannlige studenter pleier å studere litt lenger og dermed gjøre litt mer fremgang. Dette burde oppmuntre foreldre til kvinnelige studenter til å investere i lengre kurs som sikrer at de får mest ut av sitt studie i utlandet, sine opplevelser og at de forbedrer sine språkkunnskaper like mye som sine mannlige jevnaldrende.

  1. Å være fra en nasjon med tospråkelighet gir deg et fortrinn på lære et nytt språk

Den største variasjonen i læringshastigheten er mellom individuelle studenter, men våre data viser også at studenter fra land der to eller flere språk brukes i utdanningssystemet, lærer seg språk raskere enn studenter fra land der et enkelt språk er dominerende. Andre studier synes å bekrefte dette, og viser at når folk allerede snakker to språk, er det enklere å lære seg et tredje språk. Dette er sannsynlig fordi hjernen deres allerede er primet for å lære (og bruke) et annet språk og dermed kunne tilnærme seg det tredje språket enklere.

Lær et språk i utlandet med ossLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer