GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Fordelene ved å være flerspråklig i dag

Fordelene ved å være flerspråklig i dag

Det er angivelig bare tre prosent av verdens befolkning som kan snakke fire språk eller flere. Polyglotter - de som snakker flere språk flytende - er uvurderlige i dagens globaliserte verden.

Med teknologi i lommene som gir oss tilgang til nesten alle verdens språk, lurer du kanskje på hvilken verdi det egentlig har å beherske flere språk. For det første kan AI kanskje oversette ord direkte, men den kan ikke kommunisere med empati, nyanser og kulturell forståelse på samme måte som mennesker.

Å bli flerspråklig gir fordeler som strekker seg langt utover bare språkkunnskaper. Les videre for å forstå hvor omfattende fordelene ved å være flerspråklig er i dagens oppkoblede verden.

Bedre jobbmuligheter

I takt med at forretningsvirksomhet foregår på tvers av landegrensene, øker etterspørselen etter personer som snakker flere språk, og flerspråklighet kan derfor føre til karrieremuligheter og avansement. Det kan også føre til internasjonale forflytninger, der du kan oppleve livet som utlending.

Tenk på jobber i reiselivsbransjen som flyvertinne eller reiseleder, karrierer innen internasjonalt næringsliv eller diplomati, eller språklige roller som lærer, oversetter eller veileder - å beherske flere språk kan forbedre karrieremulighetene og lønnen din betraktelig. En fersk undersøkelse viser at ansatte som snakker flere språk, i gjennomsnitt tjener 19 % mer enn ansatte som bare snakker ett språk.

Og så er det selvsagt den voksende sektoren for datalingvistikk. I tillegg til språkkunnskaper kreves det programmerings- og mattekunnskaper for å jobbe med å forbedre maskinoversettelse, lage chatbots, forbedre datastyrte assistenter og talegjenkjenning.

Du er smartere enn kunstig intelligens

Du har sikkert sett videoer av reisende som bestiller på restaurant via Google Translate. Eller barnebarn som snakker med besteforeldrene sine via AI mens de prøver å perfeksjonere en familieoppskrift. Kanskje har du til og med vært i denne situasjonen før.

For en verden vi lever i, der vi kan chatte med noen på nesten hvilket som helst språk via telefonen. Men selv om dette enorme teknologiske fremskrittet kan hjelpe oss med å kommunisere på tvers av landegrenser, kan det ikke bidra til å skape forståelse.

For virkelig å forstå en annen kultur, se ting fra et annet perspektiv eller føle med noen, må vi leve oss inn i deres erfaringer. Det er utfordrende å anslå den nøyaktige verdien av en mer sammenkoblet verden. Likevel er det åpenbart at det kreves økt internasjonal solidaritet og samarbeid for å løse globale problemer.

Selv om teknologien har bygget bro over mange kløfter, er det foreløpig bare når man snakker samme språk at man kan skape ekte forståelse, og derfor er det behov for polyglotter i dagens sammenkoblede verden.

Boost hjernen din

Forskning tyder på at det å lære og bruke flere språk kan styrke den kognitive funksjonen. Har du noen gang sittet i en tre timer lang språkkurs? Eller tilbrakt en kveld med en samtale på et fremmedspråk? Du er sannsynligvis ganske utslitt etterpå. Det er fordi språklæring er mental trening. Det finjusterer tankegangen vår, gjør oss i stand til å gjøre flere ting samtidig og øker vår kulturelle forståelse.

Det betyr at flerspråklige kan ha bedre sosiale ferdigheter, logikk, hukommelse, problemløsnings- og multitaskingferdigheter. Alt dette kan bidra til å utsette kognitiv svikt senere i livet.

Opplev personlig tilfredsstillelse

Den følelsen av personlig stolthet og tilfredsstillelse man får av å snakke et annet språk, er vanskelig å finne noe annet sted som voksen. Og når du først har opplevd denne følelsen, blir du avhengig av den.

Det er lettere å lære et nytt fremmedspråk enn første gang, siden du vet hvilken læringsstil som passer best for deg og hvordan hjernen din fungerer. Og når du først har begynt å bruke språklæringsmuskelen, er det mye lettere å fortsette å jobbe med det.

Reis og få kontakt

Enten du vil oppdage de beste hemmelige surfestedene i California eller bare kommunisere med alle i Sveits (som har fire offisielle språk), vil det å ha flere språk i arsenalet berike reiseopplevelsene dine enormt.

Du kan snakke med eldre naboer, prute på loppemarkeder, forstå utenlandske filmer og oppdage lokale skjulte perler - ved å snakke flere språk kan du fordype deg i den lokale kulturen.

Som Alex Rawlings, en engelsk polyglott som snakker 15 språk, sier: "Språk er en ressurs uansett hva du vil gjøre i livet. De åpner sinnet ditt for verdener du ikke ante fantes. De introduserer deg for fantastiske mennesker som du ellers kanskje bare ville ha gått forbi."

Become multilingual abroadLearn more
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer