GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Den overraskende grunnen til at alle burde bo i utlandet minst én gang

Den overraskende grunnen til at alle burde bo i utlandet minst én gang

Mulighetene for å reise er store, de nye opplevelsene du får er morsomme, menneskene du møter er inspirerende, og du ender kanskje opp med å fremme karrieren din – dette er noen ganske åpenbare og meget gode grunner for å pakke sammen og flytte til utlandet en gang i livet.

Men den viktigste grunnen til hvordan man burde bo i utlandet minst én gang i livet er enkel – som en nylig studie viser – du vet ikke 100% hvem du er, før du har bodd i utlandet.

Du får en bedre forståelse av ditt ”jeg”

Å flytte til et fremmed land er en bratt læringskurve – og ikke bare på den måten du forestiller deg. Ja, du vil måtte finne ut av det lokale kollektivsystemet og (viktigst av alt) lære et nytt språk. Men du lærer også hvem du er når du blir konfrontert med å skulle overkomme disse forhindringene.

Er du ubesluttsom, sjenert eller utadvent? Trer du besluttsomt inn på den første bussen som ankommer og ser hvor den tar deg, eller henvender du deg til de lokale og spør om hjelp? Er det lett for deg å få nye venner, eller blir du nødt til å late som om du ikke er redd for å møte nye mennesker? Det er kun én måte å finne ut av det på.

Ditt syn på kulturelle forskjeller

Forestill deg dette: Du er forsinket til toget og perrongen er proppfull; istedet for en ordentlig og rolig kø handler det bare om å komme først frem. Du har ikke noe annet valg enn å bli med i mengden og dytte deg frem til toget. Og det virker! Ingen er fornærmet over oppførselen din, som ville vært merkelig hjemme, men som er helt normalt her. Så rart! Du begynner å stille spørsmålstegn ved behovet for en kø, og plutselig stiller du spørsmål ved de kulturelle normene i hjemlandet ditt. Du lærer altså å tenke selv.

Studier viser at ved å sammenligne de to kulturene gjør at du blir et mer reflekterende, kritisk og åpensinnet individ. Jo mer tid du tilbringer på din nye lokasjon i utlandet, desto mer begynner du å tilvenne deg – du blir mer som en lokal fra dag til dag. Snart begynner du å velge elementer fra livet og måter å tenke på som er dine favoritter fra hver kultur og forme dine egne meninger som er unike for deg.

Dine verdier begynner å endre seg

Materielle goder og ting som du satte stor pris på der hjemme, men ikke kunne ta med deg på reisen, føles mindre viktige når du innser at du kan leve uten dem. Du lærer at hjemme virkelig er der hjertet er.

Det samme gjelder for forhold. Når du flytter avgårde blir det vanskeligere å holde kontakten med de hjemme, og du innser raskt hvem som er verdt besværet – og hvem som selv gjør en innsats for å holde kontakten med deg. Mens noen vennskaper kan falme, vil andre bli sterkere: Kvalitet er bedre enn kvantitet.

Dessuten finner du også ut at uansett hvor lenge du er borte, vil hjemme alltid bare være en kort tur (eller kanskje en lang flytur) unna.

Og det hjelper deg med å løse problemene dine

Enda en fordel med å vite hvem man er, er å vite hva man vil ha ut av en karriere. Du vil raskt lære å kjenne dine styrker og svakheter, hva du prioriterer i livet, og hvordan din drømmejobb kan se ut. Å bo i utlandet og lære et nytt språk er ettertraktede ting på CV’en og viser en arbeidsgiver at du vet hva du vil, er selvsikker og har masse livserfaring.

Når du kjenner deg selv vet du også at du kan klare de utfordringene livet byr på- Når du har funnet ut av hvordan du betaler regninger og starter på skole i utlandet, får du flere essensielle ferdigheter enn hvis du hadde blitt hjemme i din vante verden. Du vil rett og slett være klar for livet.

Studer i utlandet med ossLes mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer