GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Nytt år, nytt språk?

Nytt år, nytt språk?

Om du trenger inspirasjon til det perfekte nyttårsforsettet for 2018, har du kommet rett. Å lære seg et nytt språk bør være målet for dette året. Hvorfor? Det vil rett og slett gi deg superkrefter: du vil bli mer selvsikker, reising vil bli mye gøyere og sist, men ikke minst vil du bli enda mer ettertraktet når du søker jobb, og kanskje til og med tjene enda mer! For å forsikre deg om at alt går som det skal har jeg noen tips for tiden etter du har valgt hvilket språk du vil lære.

1. Vær realistisk

Jeg vil ikke være noen party pooper, men du vil ikke bli flytende i spansk på en uke, eller til og med på en måned – men du kan lære å telle til 100 på en uke eller memorere 10 nye verb på 10 dager. Jo mer oppnåelige målene dine er, jo lettere vil du nå dem, som vil gjøre det hele mye enklere, og gøyere. Om du deler opp målene i små steg vil det bli en del av din hverdagsrutine, og alt vil komme mye lettere for deg etterhvert.

2. Vær spesifikk

Å si at du ønsker å lære engelsk er kjempe bra, men det vil være enda mer effektivt å komme med et mer spesifikt mål enn som så. Kanskje ønsker du å se en amerikansk film uten undertekst eller lese en bok uten å bruke ordbok, eller å reise til London for så å bestille fish and chips som en ekte brite? Gode mål gir gode resultater, så forsikre deg om å ha et spesifikt mål som kan bli brutt ned i mindre steg på veien.

3. Velg din beste læringsmetode

Det er hundrevis av verktøy og måter man kan lære et nytt språk på – lydfiler, podkaster, apper, utenlandsturer og klasserom via nett eller på skolen. Vær nøye med å velge den metoden som passer deg best. Det kan ta litt tid å finne hva som er best for deg, men det er en del av opplevelsen og vil hjelpe deg på veien til å nå målene dine.

4. Forbered deg på noen nedturer på veien

Det vil være dager og kanskje uker hvor ingenting er gøy og du er super opptatt med skole og jobb – Italiensk grammatikk er muligens det siste du ønsker å tenke på, uansett hvor mye du ønsker å dra til Roma for å spise gelato og se Colosseum. Om du ikke har verken tid eller energi til å tenke på språk i en uke eller to, vit at det er helt OK. Ikke mist motet eller gi opp planen din av den grunn – Roma ble heller ikke bygget på en dag.

5. Test progresjonen din

Selv om prøver og tester ikke alltid er like morsomt, så er det et viktig verktøy for å holde tritt med hva du har oppnådd. Det finnes mange apper og klasser som har eksamener du må bestå for å komme videre. Det finnes også en hel del gratis tester online. Om du ikke ønsker å ta slike tester, kan du prøve å se en film uten tekst eller lese tegneserier for å se hvor mye du forstår.

6. Fortell andre om målene dine

Om du studerer med en partner eller i en klasse, har du allerede litt press på deg til å gjøre leksene og øve på språket. Men om du studerer alene er det viktig at du forteller noen om målene dine, som familie eller venner. Slik får du litt press på deg og større vilje til å nå målet ditt. Det vil også være mer motiverende.

7. Det skal være gøy

Når du deler målene dine opp i delmål, vil det være lettere å se resultater – og måle hva du har oppnådd. Hver gang du når et delmål kan du unne deg noe – som et kakestykke (eller tre) eller kasnkje et nytt klesplagg.

Det er faktisk enda en grunn for at du bør lære deg et nytt språk i år:

8. Reis utenlands

Om du vil lære språket enda raskere og få en fantastisk opplevelse i samme slengen bør du reise utenlands å studere språk. Å lære nye ord og grammatik er mye morsommere om du reiser rundt i verden og fyller passet med nye stempler.

Bilder av: jwyg, , Flickr / Creative Commons

Lær et nytt språk med EFSe mer info her!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer