Alle EF programmer

Friår

Friår
4.9
1690
(1 690 rangeringer)
4.9

Et friår er en pause som mange unge mennesker tar etter videregående skole eller studier. Det finnes mange muligheter for et gap year, da det kan vare både et helt år eller bare noen få uker. Uansett om du vil lære et nytt språk, fordype deg i en ny kultur, utforske arbeidslivet eller engasjere deg frivillig: med EF kan du ta et friår reise og dra utenlands!

Finn et program

EF Studieår i Utlandet

EF Studieår i Utlandet

16+ år
6, 9 eller 11 måneder
Kombiner språk og akademiske studier på en eller flere av våre destinasjoner. Bli flytende i språk, opplev verden og utvid ditt internasjonale nettverk.
Destinasjon: USAEnglandMaltaSpaniaCanadaFrankrikeIrlandKoreaAustraliaJapanTysklandItaliaCosta RicaSør-AfrikaSingaporeNew Zealand
EF High School Exchange Year

EF High School Exchange Year

14-18 år
Semester eller skoleår
Offentlig videregående skole
Tilbring et utvekslingsår som High School student. Gå på en videregående skole sammen med elever fra ditt vertsland.
Destinasjon: USAEnglandIrland
EF Språkreiser

EF Språkreiser

10-19 år
2-24 uker
Lær et språk i utlandet med et fleksibelt individuellt kurs eller på en gruppereise ledet av en EF kursleder.
Destinasjon: USAEnglandMaltaSpaniaCanadaFrankrikeIrlandKoreaAustraliaJapanTysklandItaliaCosta RicaSør-AfrikaSingaporeNew Zealand
EF Språk i Utlandet

EF Språk i Utlandet

19-25 år
2-24 uker
Lær et språk raskere på en akkreditert EF skole. Velg mellom 10 språk på 50 destinasjoner. Start ditt språkkurs hver mandag.
Destinasjon: USAEnglandMaltaSpaniaCanadaFrankrikeIrlandKoreaAustraliaJapanTysklandItaliaCosta RicaSør-AfrikaSingaporeNew Zealand
EF Språk i Utlandet

EF Språk i Utlandet

25+ år
1-24 uker
Kickstart din internasjonale karriere med et språkkurs i en av verdens mest spektakulære storbyer. Designet for voksne og profesjonelle.
Destinasjon: USAEnglandMaltaSpaniaCanadaFrankrikeIrlandKoreaAustraliaJapanTysklandItaliaCosta RicaSør-AfrikaSingaporeNew Zealand
EF Språk i Utlandet

EF Språk i Utlandet

50+ år
2-24 uker
Sett av tid til deg selv med våre språkkurs i utlandet for voksne over 50 år. Her får du variert undervisning og aktiviteter som er spesielt tilpasset dine interesser.
Destinasjon: USAEnglandMaltaSpaniaFrankrikeKoreaTysklandItaliaCosta RicaSør-AfrikaSingapore

Hva er et friår?

Et friår eller “gap year” blir vanligvis tatt mellom to livsfaser - for eksempel etter videregående skole, opplæring eller studier. Det er også kjent som "mellomår" eller bokstavelig talt som "påfyllår."

Mens noen velger å engasjere seg frivillig i hjemlandet, tar andre steget til utlandet med et friår-program. Et slikt år er først og fremst en pause og en mulighet til å finne seg selv før man starter karrieren. Dette gir avgangselever eller nyutdannede en mulighet til å ha en pause fra hverdagen og oppleve en helt ny kultur i et helt nytt land.

Hva kan man gjøre i et friår?

Når man tar et friår reise i utlandet står personlig utvikling og forberedelse på fremtiden i fokus. Enten du vil lære et fremmedspråk, utforske verden eller møte nye venner fra hele verden, vil du helt sikkert finne det rette programmet hos oss.

Gap year er tilgjengelig for ulike aldersgrupper. Perioden trenger ikke å være nøyaktig ett år, den kan velges fleksibelt. Dette betyr at du kan ha et mini gap year på noen få uker, eller ta en lengre pause på 11 måneder. Du kan ta et friår mens du fortsatt er på skolen eller etter videregående.

Her er noen forskjellige idéer for et år i udlandet:

 • Språkreiser: Her kombineres en språkkurs i utlandet med fleksible tidspunkter for fritidsaktiviteter. Du lærer et språk ved å fordype deg i kulturen og livsstilen i vertlandet ditt.
 • Utenlandspraksis: En praksis i utlandet gir deg ikke bare en ideell mulighet til å prøve forskjellige yrker, men du kan også tjene litt penger samtidig.
 • Frivillig arbeid: Hvis du vil bruke friår til å støtte sosiale prosjekter (for eksempel hjelpeorganisasjoner, barnehjem eller dyrevern), er frivillig arbeid det rette valget.
 • Au-pair: Hvis du velger dette gap year- programmet, hjelper du vertsfamilien din med daglige oppgaver, for eksempel barnepass og husarbeid.
 • GAP year: Hvis du allerede har startet din yrkeskarriere, har du med et gap year muligheten til å ta en lengre pause på opptil 12 måneder (som du kan bruke til reiser, frivillig arbeid eller videreutdanning).
 • Studier i utlandet: Hvis du ønsker å bruke tiden i utlandet målrettet for videreutdanning, passer studier i utlandet spesielt godt.
 • Jobb og reis: Hvis du vil finansiere reiser i utlandet ved å ta deltidsjobber på stedet, er dette programmet veldig passende. Noen land har spesielle visum for unge voksne for dette formålet.

Hvorfor burde jeg ta et friår i udlandet?

I løpet av et slikt år i udlandet får du muligheten til å følge interessene dine og planlegge dine neste steg, samtidig som du lærer verdifulle ferdigheter. Du vil vokse personlig ved å takle nye oppgaver i en uvant setting. Du prøver nye ting, knytter verdifulle kontakter og lærer mer om dine egne interesser i løpet av denne tiden.

Hvis du i tillegg forbedrer eller til og med lærer et nytt språk flytende under et friår reise, vil dette være svært positivt for CV-en din senere. Å snakke et fremmedspråk flytende er viktig i den stadig mer globale arbeidslivet, for å få lønnsøkninger og avansere i karrierestigen.

Du kan også utforske spesifikke bransjer. Å strukturere en språkkurs med valgfag knyttet til yrket ditt, eller å kombinere det med en utenlandspraksis, gir deg et flott innblikk i et yrkesområde som kan være aktuelt for deg i karriereplanleggingen.

Internasjonal erfaring åpner også dører for deg i yrkeslivet, fordi arbeidsgivere vil se positivt på ditt friår og din evne til å prøve nye ting. Gjennom gap year viser du at du har dykket ned i et språk og kultur på stedet. Å tilbringe tid i et annet land trener også viktige sosiale ferdigheter som ansvarsfølelse og organisasjonstalent.

De som har deltatt i et slikt friår-program viser også nysgjerrighet og evnen til å håndtere ukjente situasjoner og utfordringer. Dette er ferdigheter som din fremtidige arbeidsgiver sikkert vil verdsette.

Hvorfor et friår -program med EF?

Med over 50 års erfaring med planlegging og gjennomføring av utenlandsopphold som gap year, kan vi tilby deg riktig støtte for å oppnå læringsmålene dine. Her er noen fordeler med EF:

 • Individuelt tilpassede programmer
 • 10 språk i over 50 fantastiske destinasjoner over hele verden
 • EF-drevne språkskoler med lokale kontaktpersoner
 • Innovative læringsmetoder med EF Efekta-metoden
 • Garantert å nå en ny språknivå hver 6. uke
 • Interaktive øvelser i små studiegrupper
 • Valgfag for optimal karriereforberedelse
 • Bredt utvalg av kurs, for eksempel TOEFL eller IELTS-kurs
 • Fritidsaktiviteter med flotte hobbyer og aktiviteter
 • EF forsikringspakke for optimal beskyttelse under reisen

Ofte stilte spørsmål

Hva koster et år i udlandet?

Kostnadene avhenger av hvordan du vil forme friår. Hvis du velger å bli hjemme og for eksempel jobbe frivillig, kan du bo hjemme og dermed spare penger. Hvis du derimot vil reise verden rundt, gå på skole i utlandet eller til og med studere ved et utenlandsk universitet, vil kostnadene øke, siden du må betale for overnatting, levekostnader og programmet. For praksis eller frivillig arbeid får du vanligvis ikke betalt, så dette bør du ta med i betraktningen når du velger. Imidlertid finnes det mange alternativer for å finansiere kostnadene for et gap year. Vi i Norge er så heldig som har lånekassen som kan komme til god hjelp. Hvis man vil reise å lære spansk, fransk, tysk eller italiensk i 3 måneder eller mer, så vil man kunne få støtte fra Lånekassen. Det anbefales å undersøke i god tid hvilke muligheter som er tilgjengelige for det valgte programmet.

Hvordan planlegger jeg et gap year?

Hvis du planlegger et helt år for ditt friår reise, er god organisering nødvendig. Derfor er det lurt å lage en komplett oversikt over oppgaver som venter, avhengig av planen. Du kan deretter sortere alle punktene på listen etter tid og prioritet. Hvis du tar et friår med et EF-program, har du en erfaren kontaktperson som hjelper deg med organiseringen og tar seg av ting som overnatting. Likevel bør du vurdere følgende når du planlegger:

 • Beregne kostnader
 • Krav for søknader til ulike programmer
 • Frist for søknader, finansieringshjelp, visum
 • Underleie av leilighet, adresseendring
 • Salg eller avregistrering av bil
 • Nødvendige forsikringer og registreringer
 • Lage en pakkeliste
 • Forbered deg og søk på jobber etter gap year

Når er det beste tidspunktet for et friår i udlandet?

Det beste tidspunktet å realisere gap year-ideen din avhenger av omstendighetene dine. Hvis du ikke vet nøyaktig hvilken karrierevei du vil gå etter videregående skole, er et gap year like nyttig som etter fullført opplæring. Under studiene kan det gi en god avveksling, mens et gap year etter en bachelor- eller mastergrad ofte kan gi en god veiviser for karrieren din.

Hvis du sliter med å planlegge karrieren din eller videre akademiske løp, er et år i udlandet alltid en god idé. På denne måten har du ingen hull i CV-en, men bruker tiden på en meningsfull og gøy måte for å prøve ut ting og skaffe klarhet.

Hvor kan jeg ta et friår i utlandet?

Vil du lære engelsk i solskinnet i San Francisco, bare ti minutters gange fra den berømte Pier 39? Eller vil du heller forbedre dine fremmedspråkferdigheter på de fantastiske strendene i Australia? Hva med en franskkurs i en historisk bygning i hjertet av Paris eller en opplevelse i den spennende byen Tokyo?

Populære land for EF friår -program:

Du finner mer detaljert informasjon og en fullstendig oversikt over destinasjoner også i vår gratis brosjyre.

Hvilke alternativer til gap year finnes det?

Et friår i udlandet er en fleksibel betegnelse - du trenger ikke å ta et helt år av gangen. Du kan for eksempel bare reise rundt i ett eller flere land om sommeren. Språkreiser over et par uker eller måneder er også et godt alternativ for å ha et mini gap year. Du kan også kombinere språkkurset ditt med en Intern hos EF, slik at du ikke bare forbedrer språkkunnskapene dine, men også får innsikt i arbeidslivet.

Hvorfor EF?

Tillit

Vi har over 50 års erfaring, og vårt rykte er verdenskjent.

Koble til

Lær med studenter fra over 100 land.

Tilpass

Utforsk verden gjennom våre programmer i over 50 globale destinasjoner.

Oppnå

Lær raskere og mer omfattende med EF-metoden.

EF hele veien

Våre egne skoler og kontorer over hele verden sikrer enestående kundeservice.

Globalt akkreditert

Vår undervisningsekspertise og tilnærming til læring blir anerkjent globalt.