Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

10 skjulte skatter i Berlin

10 skjulte skatter i Berlin

Vandre rundt Brandenburger Tor og knipse bilder foran Riksdagen er noe man mågjøre om man besøker Berlin, men grav litt dypere og du vil oppdage et helt nytt Berlin utover typiske turiststeder. Når du besøker Berlin kan det å skulle finne de skjulte skattene være litt skremmende – fordi det finnes nesten for mange kule ting å gjøre. Vi har gjort det enklere ved å liste opp de ti beste gjemte skattene i Tysklands hovedstad.

1. MARKTHALLE NEUN

Berlin pleide å ha hele fjorten flotte markeder, men dessverre har bare tre av dem overlevd. Dra til bydelen Kreuzberg for en av de beste; det historiske Markthalle Neun, som først åpnet i 1891 og ble gjenopplivet som Bondens marked i slutten av 2011. Hvis du er en ekte mat-elsker, så er dette markedet et must for deg. Nyt kulinariske delikatesser på «Street Food Thursday», spis tradisjonell tysk frokost på «Breakfast Market», eller unn deg en søt godbit på «Naschmarkt» (kun hver tredje måned, så husk å sjekke kalenderen!).

2. NYT UTSIKTEN FRA VIKTORIAPARK

Berlin er en veldig flat by, så det er kun noen få steder som gir deg utsikt over hele byen. I stedet for å vente i kø for å komme opp i Fernsehturm eller Reichstagskuppel, foreslår jeg at du drar til Kreuzbergs Viktoria. Dette hemmelige stedet i Berlin er faktisk den høyeste høyden i byen, og tilbyr romslige grøntarealer som er ideelle for piknik mens du nyter solnedgangen. I parken finner du også en idyllisk dam, en vakker foss, uteservering, og på toppen av bakken vil du snuble over et nøye utformet prøyssisk nasjonal monument, som ligner spiret på toppen av en gotisk kirke. Utsikten er fantastisk – vel verdt turen.

3.OPPLEV DET HISTORISKE HACKESCHE HÖFE

Berlin er full av skjulte skatter, men disse vakre restaurerte gårdsrommene i Mitte (nærmeste t-banestasjon er S-Bahnhof Hackescher Markt) er små oaser vekke fra de travle gatene. Ta en spasertur gjennom hagene og beundre art nouveau innredning, sett deg ned for en kopp kaffe i en av de mange hipster kafeene, eller shopp i butikkene rundt omkring. Pass på å også gå inn i hovedattraksjonen – Chamäleon Variety teater – og få med deg kveldens show.

4. DRA TIL HALENSEE

Skal man til Berlin i løpet av sommeren, så må man besøke en av de 70 innsjøene rundt omkring i byen og dens omkrets. Halensee er en fantastisk innsjø i nærheten av sentrum, og tilbyr klart vann, fin utsikt over byen og ligger rett utenfor Ku’damm (nærmeste togstasjonen er S-Bahnhof Halensee). Når du er der, kan du enten ta frem et teppe og ligge på den lille stranden eller ta turen til Stadtbad Halensee som tilbyr et område for soling langs vannet, samt en vakker restaurant. Entry er 8 euro per person for hele dagen. Skulle du finne deg selv i Berlin midt på vintere bør du besøke en annen av Berlins historiske hemmelige perler: Stadtbad Neukölln. Dettee neo-klassiske badehuset tar deg tilbake i tid, og kan skilte med fantastisk arkitektur, to bassenger og diverse spa-fasiliteter.

5. FREILUFTKINO KREUZBERG & KUNSTQUARTIER BETHANIEN

Kunstquartier Bethanien pleide å være et sykehus og ble deretter omgjort til et museum som rommer flere gallerier og alternative kunstatelierer. Skal du besøke Berlin mellom månedene mai og september, anbefaler jeg deg å se en film på utendørs kinoen i Kunstquartier Bethanien. Dette er en av lokalbefolkningens favoritt kinoer, ikke bare fordi den rett og slett er fantastisk, men også fordi de viser et bredt utvalg av filmer – gamle klassikere, nye Hollywood-utgivelser og, selvfølgelig, tyske favoritter. Du snakker ikke tysk (ennå)?, ikke noe problem – mange filmer vises på engelsk eller med subtitler.

6. LOPPEMARKET OG KARAOKE VED MAUERPARK

Dra på skattejakt til et av Berlins mest elskede loppemarkeder på Mauerpark (nært t-banestasjonen Gesundbrunnen). Markedet holdes hver søndag, og går rett over der Berlin-muren pleide å være. Ved siden av en rekke deilige matboder og uteservering, kan du handle retro merker, lokalt designede klær, vintage vinyl og andre gøye ting. Når magen er fylt og lommeboken tom, kan du dra til hva noen vil kalle parkens største attraksjon – Bearpit Karaoke, holdt på søndag ettermiddag og starter rundt 14-15 tiden. Hundrevis (noen ganger også tusenvis) av mennesker samles der for å nyte forestillinger av en utrolig variasjon av (tilfeldige) folk som er villige og i stand til å synge foran publikum. Overvinn din frykt, rekk opp hånden når Joe (verten) spør hvem som ønsker å underholde, og begynne å synge!

7. OBERBAUMBRÜCKE

Oberbaumbrücke er en veldig spesiell bro og verdt en titt. Den ligger i Øst-Berlin nær S-Bahnhof Warschauer Straße, og den er et landemerke og et symbol på Berlins enhet. Det forbinder østlige og vestlige deler av byen, og tilbyr et flott utsiktspunkt over Øst-Berlin, inkludert en fantastisk utsikt over Fernsehturm, den Badeschiff og Molecule Man (en gigantisk aluminiums skulptur). Oberbaumbrücke ligger også praktisk til ved siden av East Side Gallery – et gammel segment av Berlinmuren som har blitt omgjort til verdens lengste utendørs veggmaleri.

8. SPASER LANGS SPREE-UFER

For en avslappende spasertur gjennom byen bør du dra til S-Bahnhof Bellevue og gå ned mot Spree. Herfra kan du gå langs elven til Øst-Berlin, alt mens du nyter noen av Berlins mest berømte severdigheter. Begynn med å besøke Berlins president på Schloss Bellevue, deretter gå mot nord for å se Haus der Kulturen der Welt, den Kanzleramt (kjærlig kalt Waschmaschine «vaskemaskinen» av lokalbefolkningen) og Hauptbahnhof. Gjør et stopp på en av byens strender rett overfor jernbanestasjonen og deretter fortsette å vandre langs Spree mot Riksdagen, Monbijou Park og det berømte Museum Island (ja, det er en øy som kan skryte av et ensemble på fem museer – ikke en skjult perle, men vel verdt din tid), og deretter fortsette reisen forbi den verdensberømte Berliner Dom mot Nikolaiviertel. Dette kvartalet er kjent som «gamle Berlin», som er det første boligområdet som noensinne ble bygget i hovedstaden (rundt 1200 f.Kr.). Her bør du gå langs den middelalderske veien og besøke det berømte Nikolaikirche, Gründungsbrunnen, Ephraim-Palais og Knoblauchhaus. Btw, før du starter reisen, må du kontrollere at telefonbatteriet er fulladet fordi du vil få massevis av fantastiske fotomuligheter underveis.

9. SPANDAUER ZITADELLE

Spandauer Zitadelle er en gammel og svært godt bevart festning som ble bygget i 1197 for å beskytte byen Spandau. Borgen brukes til kulturformål i disse dager og fungerer som et museum og som en arena for ulike utendørs arrangementer (noen ting dy bør se er den årlige Citadel Music festival i løpet av mai og middelalderfestivalen «Easter Knight Spectacular»). En av de viktigste grunnene til å besøke Citadel, derimot, er å møte flaggermusene. Ja, du leste riktig. Hvelvene av festningen huser mer enn 10.000 flaggermus hvert år, og du kan observere (og selv mate noen) når du bestiller en flaggermus- tur.

10. SPREEPARK

Liker du å utforske merkelige og fantastiske ting? Da er denne skjulte perlen i Berlin perfekt for deg. Spreepark pleide å være en gammel DGR fornøyelsespark som har vært forlatt siden 2001. Det pleide å være vert for diverse underholdnings arrangementer, en realistisk Tudor og vill vest landsby og enda noen life-size dinosaur statuer. Selv om parken er stengt for publikum, kan du noen ganger bestille guidede helgeturer. Og selv om du ikke får lov, har lokalbefolkningen og turister – på ulovlig vis – utforsket denne ruinen på egenhånd . Hvorfor, spør du kanskje? Hovedsakelig fordi det er en av byens mest originale attraksjoner og bringer Berlins historie til live på en merkelig og surrealistisk måte.

Bonus tips for vinteren: Skulle du bestemme deg for å reise til Berlin i løpet av vinteren, må du besøke en av de mange flotte julemarkedene. Mitt hemmelige tips er en spasertur rundt markedet på den historiske Schloss Charlottenburg. Det er en av de mer tradisjonelle av de mange julemarkedene, og byr på herlige «Glühwein», en hot «Bratwurst» og tradisjonelle «Reibekuchen» i en helt fantastisk setting.

REIS TIL BERLIN MED EFLær mer

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Reise