GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

7 språkfakta som vil sjokkere deg

7 språkfakta som vil sjokkere deg

Det finnes mange språkfakta du kanskje ikke viste om, dette er fordi verdens befolkning snakker 7000 forskjellige språk. Fremtiden for hvordan vi skal kommunisere er ofte i sentrum av ulike debatter.

Her er syv språkfakta som vil sjokkere deg:

1. Baskisk er et mystiskspråk

Språket som snakkes av rundt 700 000 mennesker i Baskerlandet, et lite territorium sør i Frankrike som (kontroversielt) tilhører Spania, er så unikt og ikke relatert til noe annet språk at eksperter ikke en gang er sikre på hvor det kommer fra. Imidlertid er det antatt å være så gammelt at det slår alle andre europeiske språk.

2. Det finnes et språk med bare 12 bokstaver

Folk på øya Bougainville, nær Papua Ny-Guinea, snakker et språk med bare 12 bokstaver i seg, så jeg ser for meg at det ikke er veldig moro for dem å spille Scrabble (eller kanskje det er bare veldig enkelt).

3. Scrabble bokstavfordeling er helt forskjellig mellom språk

Når det kommer til Scrabble er brikkene på internasjonale versjoner av brettspillet helt forskjellige: for eksempel i Polen er den femte vanligste brikken Z, mens på finsk er de tredje vanligste brikkene T og N og på slovensk og katalansk er det flest brikker av bokstagven E – den samme som i den originale engelske versjonen.

4. De fleste språk kontra de fleste ord

Papua Ny-Guinea er det landet med flest språk rundt 840. I mellomtiden har det engelske språket mest på omtrent 750 000 (med nye lagt til hver uke).

5. USA har ikke noe offisielt språk

Til tross for at engelsk er morsmålet for mange amerikanere, samtidig som det er det mest talte språket i næringslivet, media og politikk – men det er ikke det offisielle språket i USA. Hvorfor? Fordi landet ikke har et morsmål et, siden 1600 tallet har det vært det mest dominerende språket siden 1600-tallet, har det aldri blitt lovlig erklært nasjonalspråket.

6. Engelsk og fransk er overalt

Engelsk blir undervist i alle land i verden – men visste du at det også undervises i fransk i alle land? Til tross for dette er mandarin-kinesisk verdens mest talte språk.

7. Det er et ord for ‘tvillingssnakk’

Noen ganger snakker tvillinger sitt eget sammensatte språk, spesielt når de er små, og det er et ord for dette – det kalles kryptofasi, som helt spesielt ut.

Lær et språk med EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på