Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Og de mest talte språkene i verden er…

Og de mest talte språkene i verden er…

Hvor mange språk tror du det er i verden? 1000? 3000? 5371? Du nærmer deg. Ifølge 2009 katalogen ved Ethnologue, er det over 6900 forskjellige språk i verden. Dette betyr at jeg kan bestille mat på omtrent 0,0006 prosent av alle verdens språk.

Ut av disse nesten 7000 språkene, snakkes bare 230 av dem i Europa mens over 2000 er omtalt i Asia. I Papua-Ny Guinea, et lite Oseania land med om lag 3,9 millioner innbyggere, kan et imponerende antall på over 830 forskjellige språk finnes. Vi kommer ikke til å gå gjennom alle de 6900 språkene. Men vi vil fokusere på de store fem – de som trolig aldri vil bli truet av utryddelse.

5. ARABISK, OVER 295 MILLIONER MORSMÅL TALENDE

Arabisk inneholder mye dialekter som ikke er gjensidig forståelige. Klassisk arabisk er også det hellige språket i islam og under bønn, er Koranen bare resitert på arabisk.

4. HINDI, OVER 310 MILLIONER MORSMÅL TALENDE

Hindi snakkes hovedsakelig i India og Nepal, og er en del av Hindi språk familien – over 100 millioner mennesker snakker et språk knyttet til hindi.

3. ENGELSK, OVER 360 MILLIONER MORSMÅL TALENDE

Selv om det er bare rangert som nummer tre, er engelsk fremdeles det mest innflytelsesrike språket i verden og har det største antall mennesker som snakker det som en andre, tredje eller fjerde språk.

2. SPANSK, OVER 405 MILLIONER MORSMÅL TALENDE

Sølvmedaljen går til spansk og de 30 landene der det snakkes. ¡Olé!

1. MANDARIN KINESISK, OVER 955 MILLIONER MORSMÅL TALENDE

Og vi har en vinner! Mandarin er en del av den kinesiske språkfamilien og snakkes hovedsakelig i Kina, Taiwan og Singapore – med en hel masse mennesker.

Dette er store tall som er vanskelig å forstå. Selv om jeg legger mine 400 venner på Facebook og alle mine frakoblede venner sammen, kan jeg ikke forestille meg hva nesten 1 milliard innfødte Mandarintalere faktisk ser eller høres ut som.

Hvis du dro på fest med 100 gjester, ville 17 av dem kunne diskutert frukt punsj og snack variasjoner på kinesisk. Seks av deltakerne kunne snakke om DJ spillelistene på spansk og fem av dem kunne pratet engelsk mens du ventet i kø for badet. Det vil være fire gjester som kunne komplimentert hverandres dansetrinn på hindi, og tre festdeltakerne kunne kommentere sine #partyselfies på arabisk. Tre besøkende kunne diskutert på portugisisk og Bengali henholdsvis hvorfor de ikke spiller Topp 5-listen, mens to gjester som snakket russisk kunne utfordre de to innfødte japanske festdeltakerne til en limbo konkurranse. De andre 55 gjestene ville ikke hatt noen å snakke med på deres eget språk…

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra