GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

9 fun facts om pingviner

9 fun facts om pingviner

De fleste av oss forelsket oss i pingviner etter å ha sett filmen Happy Feet i 2006. Den dansende fuglen som ikke kunne fly, men som var rå på å danse. Men hva vet man egentlig om denne fuglearten? Jeg har funnet frem noen fun facts du kanskje ikke visste om pingviner.

1. Pingviner kan ikke fly

De har vinger, men det er for å hjelpe dem med å svømme i vannet, ikke for å fly slik som de fleste andre fugler.

2. Alle pingviner bor sør på jordkloden

Selv om det kun finnes 4 av 17 typer pingviner som bor på sydpolen (Antarktis), er det ingen som (med unntak av de i dyreparker) som bor nord for ekvator. Den vanligste misforståelsen er at isbjørner kan spise pingviner, noe som ikke går, da de bor på forskjellige deler av kloden.

3. Det er den mannlige pingvinen som ruger eggene

Han står i rundt 65 dager i iskalde temperaturer og vind for å holde eggene varme, mens moren er ute å jakter på mat. Kvinnen velger derfor ofte litt “chubby” partnere, slik at de kan tåle å stå lenge uten mat.

4. Pingviner finner ofte en fast make

Det er vanlig at de parrer seg med den samme pingvinen av motsatt kjønn hvert år. De er også lojale til sitt reir og drar ofte tilbake dit når de skal legge egg.

5. Pingvinen spiser snø for å få i seg ferskvann

Men de kan også drikke saltvann fra havet, fordi kroppene deres kan filtrere saltet fra vannet bort fra blodet. De nyser for å få saltet ut av kroppen. De bruker også tiden i havet på å jakte etter maten. Pingviner livnærer seg på forskjellige typer fisk.

6. Pingviner beveger seg ofte i store grupper

Dette gjør de for å holde seg varme, da de gjerne bor der det er iskaldt og selv om de er vant til temperaturene blir de fortsatt kalde. Men om de er varme, åpner de opp fjærene sine for å kjenne kulda.

7. Den hvite magen dems gjør at de vanskelig å se for rovdyrene

De blender inn med is, snø og solskinn, så rovdyrene under vann får det vanskeligere med å se dem. Den sorte ryggen gjør det også vanskelig å se de fra lufta, da de blender inn med havet. Pingviner tilbringer cirka 75% av livet sitt i vannet, og det er derfor viktig at de ikke blir sett av rovdyr.

8. Pingviner føler seg trygge på land

Fiendene deres og rovdyrene som vil spise dem lever i vannet, så når pingviner er på land føler de seg trygge. Av den grunn er det veldig sjeldent at de er redd for mennesker, og man kan komme tett på en pingvin. Men man skal alltid være forsiktig rundt ville dyr, og la de få ro og plass til å leve fritt.

9. Den 25. april er «verdens pingvindag»

Hvorfor ikke feire dagen med en pingvin? Du kan finne pingviner på Antarktis, men også så langt nord som Angola, Argentina, Australia, Chile, Namibia, New Zealand og Sør-Afrika.

Vil du reise og oppleve pingviner?Reis med oss!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på