GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Cecilie valgte å dra på utveksling til Storbritannia

Jeg heter Cecilie og reiste på utveksling til Storbritannia med EF. Vurderer du utveksling, ta sjansen!
Cecilie valgte å dra på utveksling til Storbritannia

Jeg ønsker å fortelle hvorfor reise på utveksling til Storbritannia. Helt siden kusina mi reiste på utveksling da jeg var 10 år har jeg også ønsket å dra. Høsten 2018 kom og det var på tide å melde seg på. Jeg har alltid vært klar på at jeg ville og hadde min fulle støtte fra familie og venner, men jeg stod nå ovenfor et valg. Skulle jeg dra til USA, Irland eller Storbritannia. England hadde på en måte alltid vært planen, men jo mer jeg så på det, jo mer usikker ble jeg. USA virket så kult, som å leve i en film. Og nesten alle andre drar jo til USA. Jeg hadde problemer med å finne informasjon om hvordan livet I Storbritannia og Irland var. Hvor enn jeg søkte var det bare masse informasjon om USA, Youtube-videoer, blogger, artikler og reklamer om hvor fantastisk USA var. Likevel trosset jeg dette og bestemte meg for å velge Storbritannia, et valg jeg ikke kunne vært mer fornøyd med.

Jeg reiste på utveksling til Storbritannia. Tiden jeg hadde i England har vært den beste tiden i livet mitt. Jeg har fått så mange minner og venner for livet og når jeg tenker tilbake på et år siden, før jeg reiste, hadde jeg ikke en anelse om hvor mye som lå foran meg. Dette året har lært meg utrolig mye om meg selv og andre mennesker. Jeg har fått et nytt perspektiv på verden og jeg er utrolig inspirert og motivert til å reise og oppleve mye mer. Jeg har også lært at jeg kan takle mye mer enn jeg trodde, selv som 18 åring helt alene. For når man reiser på utveksling i 2. klasse på videregående så føles det som man er alene mot verden noen ganger. Du er helt alene i et nytt land uten sikkerhetsnettet du er vandt til. Det er derfor det er så flott å reise med EF. Støttenettverket du får fra dem er helt essensielt for å lykkes. De har et team som alltid er der for deg og hjelper deg uansett hva det skulle være, men støttenettverket består også av en vertsfamilie og andre utvekslingsstudenter.

Da jeg bodde i England hadde jeg den beste vertsfamilien jeg kunne ha drømt om. Det var en helt perfekt match og jeg er så heldig at jeg nå har en engelsk familie for livet. Jeg ble godt kjent med storfamilien også, og det føles virkelig som om jeg er en del av familien deres. Men i løpet av tiden i England ble jeg også en del av en tredje familie; en familie av utvekslingsstudenter.

Aldri før har jeg møtt så mange mennesker som har så mye til felles med meg, men likevel så mye å lære meg. Hver og en av de andre utvekslingsstudentene har lært meg så mye og endret meg til det bedre, og jeg føler meg privilegert som kan kalle dem venner for livet. Jeg valgte å dra på camp og det var det beste valget jeg tok. Det samholdet vi fikk der og hvor mye de andre deltakerne betyr for meg er helt fantastisk. Jeg hadde aldri kommet meg gjennom utfordringer i løpet av utvekslingen uten dem.

[

](https://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2020/03/18.jpg)

Det beste med å velge utveksling til Storbritannia er nettopp dette: samholdet mellom utvekslingsstudentene. I Storbritannia bor veldig mange med en annen utvekslingsstudent, men selv om jeg ikke gjorde det så jeg de andre flere ganger i måneden. Jeg ble med på så mange turer i regi av EF som jeg kunne, men dro også ofte på egenhånd til ulike byer rundt om i landet og møtte vennene mine. Jeg har sett mer av England enn av Norge på bare noen få måneder. Det kollektive tilbudet i England er også helt fantastisk og gjør det mulig å reise rundt og oppleve mye, selv på egenhånd. I tillegg er det veldig mange Discovery Tours som alle har mulighet til å dra på, blant annet har jeg vært i Cambridge, Oxford, Manchester, London, Bath og jeg var på en ukes tur til Irland sammen med utvekslingsstudenter fra Irland.

Jeg var også heldig nok til å være plassert i Birmingham som har gjort det enklere for meg å reise mye ettersom det er midten av landet. Birmingham er en stor gammel industriby, faktisk den nest største byen i hele Storbritannia. Byen har et litt dårlig rykte i England grunnet det industrielle preget, men det er et sted med utrolig mye å by på. Birmingham er veldig multikulturelt og har alt du kunne ønske deg av underholdning, mat og drikke, og utrolig mange forskjellige mennesker. Dette har passet meg perfekt ettersom jeg har prøvd nye ting, smakt spennende mat fra hele verden og møtt mennesker med veldig spennende og lærerike historier. En annen fordel med utveksling til Storbritannia er at skolene holder høy standard og jobber hardt for å forberede elevene på et liv som student. Jeg var så utrolig heldig at jeg hadde muligheten til å gå på en veldig anerkjent jenteskole som var en utrolig kul opplevelse. Vi hadde ikke uniform, men en kleskode som var veldig streng. Vi måtte ha på skjørt/pen bukse og en blazer, men vi kunne velge topp selv. I tillegg hadde skolen min et hus system med hus poeng og prefekter akkurat som i Harry Potter. Skolen min hadde også et veldig bra musikktilbud og jeg fikk mange venner gjennom ulike orkestre og ensembler.

Som sagt reiste jeg også flere ganger i måneden og sett mye av det England har å by på. Man skulle tro at et så lite land er ganske likt hvor enn du drar, men det er det absolutt ikke. Jeg har ikke vært i en by som er lik en annen.

Før jeg dro tenkte jeg at Storbritannia ikke skulle være så veldig annerledes enn det Norge er, men jeg tok feil. Storbritannia er noe helt for seg selv, med spennende historie, en interessant kultur og utrolige mennesker. Man trenger ikke å reise helt til USA for å oppleve noe nytt. Jeg er så utrolig takknemlig for alle minnene og alt det jeg har opplevd. Jeg synes det er alt for mange som bare slenger seg på trenden og reiser til USA uten engang å se på alternativene. Jeg vet at England ikke er det riktige valget for alle, men jeg mener det fortjener å bli vurdert. Jeg vet at England var det riktige valget for meg og hvis jeg kunne ville jeg sittet på første flyet tilbake allrede.

Hvorfor dra på utveksling til Storbritannia

Jeg spurte noen av de andre utvekslingsstudentene hvorfor du burde vurdere Storbritannia om du skal på utveksling:

Rebekka, Danmark (@rebekka_bagge)

«Å dra til Storbritannia er ikke en erstatning for å dra til USA. Storbritannia har så mye å tilby, fra de koselige husene, vennlige mennesker og en fantastisk aksent, til alle de fantastiske mulighetene EF byr på fordi landet er mindre. Det er så mange Discovery Tours og helger, og det er åpent for alle siden avstanden ikke er noe problem»

Floris, Nederland (@floriss_2002)

«Det er fantastisk å velge Storbritannia fordi du kan reise og møte andre studenter og du er mer selvstendig fordi du trenger ikke vertsfamilien din til å kjøre deg en time til nærmeste stasjon slik som i Amerika»

Sebastian, Tyskland (@basti_76304)

«Det første jeg tenker på er at man lærer ordentlig britisk engelsk, i tillegg til at det er mye nærmere enn USA og man møter veldig mange nye mennesker»

Judy, Sør-Korea (@naneunjoohyun)

«Å være en utvekslingsstudent i Storbritannia er så mye kulere enn du tror. Som aksenter, kulturer, så mange vakre, gamle britiske bygninger og de fine utsiktene. Jeg var på utveksling i USA i fjor så jeg kan faktisk sammenlikne Amerika og Storbritannia. For å være ærlig er begge landene fantastiske og utrolige. Menneskene er veldig snille og kulturene er så kule å lære om, men det jeg foretrekker med Storbritannia er det gode kollektiv systemet. Det er tog og buss nesten overalt, mens der jeg bodde i USA var jeg avhengig av at vertsmoren min kunne kjøre meg. Storbritannia er heller ikke så stort så det er ikke så lange reiser hvor enn du vil reise. EF arrangerer også turer hver måned som går til kjente og fantastiske steder. Du kan møte mange andre utvekslingsstudenter fra mange ulike land gjennom disse turene. Jeg foretrakk også Camp i Storbritannia fordi det var ikke så mange og du ble venner med alle som er veldig koselig.»

Matúš, Slovakia (@_matus.farkas)

«Du er veldig nære alt. Det er lett å møte andre utvekslingsstudenter og skolevenner. Du er ikke avhengig av en bil, men kan bruke kollektiv transport eller gå. Været er heller ikke så ille som du tror.»

Silvia, Italia (@_silviabaldan)

«Hvis du ikke vil dra til Storbritannia fordi du tror det alltid kommer til å regne og folk bare spiser chips, kan jeg ikke klandre deg. Men, tro meg, å velge storbritannia som mitt vertsland var det beste valget jeg noen gang kunne gjøre for meg selv. Ikke bare er det supersnille og vennlige mennesker, men de mange stendene å besøke er fantastisk. Museer, parker, historiske steder, små byer, innsjøer … det er noe for alle der! Velg Storbritannia, du kommer 100% ikke til å angre.»

Jeg håper at du som vurderer utveksling tar sjansen, samme hvilket land du drar til eller når du drar. Du kommer til å sitte igjen med så mye, og jeg har ikke hørt noen som har angret på å gå ut av komfortsonen sin og dra på utveksling.

Med vennlig hilsen,

Cecilie Lødrup Østenheden

Kontakt meg gjerne og du har noen spørsmål, eller sjekk ut instagrammen min der jeg postet mye i løpet av utvekslingsåret mitt xx (@cecilie_ostenheden)

Vurderer du utveksling, ta sjansen!Les mer om utveksling
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på