GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

En nybegynners guide til K-pop

En nybegynners guide til K-pop

Jeg har elsket K-pop – en sjanger av pop musikk med opprinnelse i Sør-Korea – siden videregående skole. Min beste venn på den tiden var gal etter en gruppe som heter Girl’s Generation og hans besettelse smittet over på meg. Jo mer jeg lærte om de store K-pop-bandene og om hvordan bransjen var, jo mer interessant ble det hele. Her er min nybegynners guide til alle K-pop.

Byråer

I K-pop-verdenen er gruppen “produsert”, de går gjennom en intens opplærings- og øvelsesprosess for å være perfekte når de lanseres. De største selskapene på dette feltet – er som plateselskaper – er S.M. Entertainment som står bak grupper som H.O.T, S.E.S. og Girl’s Generation, og YG Entertainment som fokuserer på grupper med hip hop-bakgrunn.

Trening

“Idols”, som K-pop gruppemedlemmer er kjent for å være, går gjennom intens trening, selv estetiske endringer, slik at de kan bli en sammenhengende gruppe. Men hvordan starter alt dette? I den vestlige musikkindustrien er det jo slik at så snart en kunstner begynner å få litt fart på nettet, vil plateselskapene vise interesse og potensielt tilby en platekontrakt. I K-pop-verdenen er ting litt annerledes … Unge mennesker som drømmer om å bli et “Idol”, går etter byråene og går gjennom en intens serie med auditions. Etter å ha blitt plukket ut, vil de øve i måneder, til og med år, før de begynner å opptre.

Grupper

Gruppene er den mest fascinerende delen av K-pop-verdenen. Over 240 grupper har debutert de siste årene, og mange av dem blir ekstremt vellykkede utover Sør-Korea. Det er både mannlige og kvinnelige grupper, og de har en tendens til å være store sammenlignet med vestlige musikkband – grupper har vært kjent for å ha så mange som 40 medlemmer som NCT-gruppen. Noen selskaper skaper selv store grupper som EXO, slik at halvparten kan utføre i Sør-Korea mens den andre halvparten dekker Kina. Selv om K-pop opprinnelig var et sørkoreansk fenomen, er sjangeren nå så populær rundt om i verden at flere og flere medlemmer av K-pop-gruppene er utenlandske; unge mennesker fra Kina, Japan og Australia dukker opp på auditions med håp om å bli et “idol”.

Musikk

K-pop tilbyr noe for alle. Med røtter i popmusikk har K-pop i økende grad fått referanser til soul, rap, rock, R & B, og til og med funk. Ettersom sjangernes popularitet rundt om i verden har vokst, har musikken begynt å gjenspeile publikums varierte smak. (Den beste måten å få en følelse av den musikalske variasjonen er å lytte til en K-pop spilleliste som denne.)

Musikk videoer

Mens musikken er viktig, er K-pop også en intens visuell sjanger. Videoene er feilfritt koreografert, høyproduksjonsforhold som har til formål å sette de mest populære gruppemedlemmene i sentrum. Videoen for “I Got a Boy” av Girls Generation vant “YouTube Best Video of 2013” og slo globale superstjerner som Lady Gaga.

Lær koreansk i Seoul med EFLes mer her
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 12 språk og velg mellom 52 destinasjoner verden over

Les mer