GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Fra Colazione til Dolce: spis som Italienerne!

Fra Colazione til Dolce: spis som Italienerne!

Italienerne tar mat på alvor – noe de burde, siden de i utgangspunktet har oppfunnet det. (Ok, ikke all mat, men de oppfant pizzaen, som er en av de beste oppfinnelsene noensinne, ikke sant?) For å sikre at du får mest mulig ut av ditt kulinariske italienske eventyr, vil vi gi deg alle de deilige oppskriftene slik at smaksløkene kan nyte la dolce vita.

FROKOST (COLAZIONE)

Italienerne holder frokosten lett, rask, og søt: Sørg for at du prøver ut en cornetto; en deilig frokostkringle som ser ut som en croissant, men som ikke er en croissant: Den er mye søtere, litt som brioche, og gjerne fylt med vaniljesaus, syltetøy eller nutella. Sunnere alternativer inkluderer frokostblandinger, yoghurt, eller toast med ulikt pålegg (aka nutella). En espressoor cappuccino er en perfekt måte å starte dagen med, som beleilig bringer oss til neste tema.

KAFFE (CAFFÈ)

De to viktigste reglene om kaffe i Italia er at du viiiiirkelig ser ut som en turist hvis du drikker cappuccino etter rundt 10 på morgenen – det er strengt tatt en frokost drikk. Etter dette tidspunktet, kan du ta deg en annen type kaffe, men unngå for mye melk. Og,  ikke spør etter en kaffe to-go, det er i utgangspunktet en synd. Italienerne feirer sin kaffe kultur og gjøre det til en sosial begivenhet som du skal nyte – med venner eller noe godt lesestoff. Hvis du bestiller en kaffe, bør du gå for espresso – to shotter av kaffe. Det er en rask og enkel måte å få litt ekstra energi, perfekt for drikking mens du står i baren.

LUNSJ (PRANZO)

Italienerne har en tendens til å ha et ganske sunt kosthold, så grønnsaker og kjøtt er begge å finne i den lokale maten. De fleste italienere spiser lunsj rundt ett eller 14:00, og, avhengig av bo- og arbeidssituasjonen, er det vanligvis det viktigste måltidet på dagen. Hvis din travle timeplan tillater det, kan lunsj være en to retters – pasta som den første retten og fisk eller kjøtt som andre rett Hvis du bare vil ha en rask lunsj, bør en salat eller sandwich få jobben gjort. Selv om italienerne nyter sine måltider, finnes det et takeaway alternativ som heter pizza al taglio, som er et stykke pizza, bakt i elektrisk ovn. (Sammenlignet med de runde pizzaene fra stein ovn, men vi kommer straks til det.) Ja, dette kan høres pretensiøst ut, men valget av ovn gir virkelig pizzaen en annen smak. #themoreyouknow

SNACKS (MERENDA) OG HAPPY HOUR (APERITIVO)

Siden italienerne har ca. seks timer mellom lunsj og middag, må de vanligvis spise noe i mellom: Disse snacksene kalles Merende og er i utgangspunktet morgen eller ettermiddag pick-me-ups som kan være søte (som frukt eller biscotti, en cookie) eller noe salt (som kjeks eller et stykke pizza al taglio). Hvis du er sulten mellom 17:00 og 20:00, kan du dra på aperitivo, som i utgangspunktet happy hour! Aperitivo er svært lik den spanske tapasen – du går til en liten bar eller en restaurant, betale for drinker, og spise fingermat gratis på den lille buffeten i baren.

MIDDAG (CENA)

En typisk middag i et italiensk hjem er vanligvis pasta, kjøtt og grønnsaker, og finner sted rundt 20:00. Det å gå ut på middag i Italia er en ganske stor ting å gjøre, eller spise, for den saks skyld: Flere retter, vin, og masse skravling er en del av middagen. De fleste menyer tilbyr fire retters og vanligvis ser det ut som dette:

Antipasto: Dette betyr bokstavelig talt før (anti) måltidet (pasto). Det er vanligvis en tallerken av ost, kjøtt og oliven. Jeg anbefaler å prøve bruschetta, uttalt Brusketta, et stykke grillet brød toppet med tomater og olivenolje som resulterer i svært glade smaksløker.

Primo Piatto: Dette er den første (primo) retten (piatto), og er typisk pasta. Egentlig kan du stryke det, for det er alltid pasta. Deilig pasta, servert i en passende porsjon slik at magen har plass til flere retter. En viktig regel når spiser pasta: Aldri kutt spaghettien med kniv eller bruk en skje til å snurre dem. Aldri. (Du har blitt advart!)

Secondo Piatto: Den andre (secondo) retten (piatto) er protein retten. Dette er vanligvis kjøtt eller fisk som ofte kommer med en liten porsjon av grønnsaker. På en rekke italienske menyer, kan du finne en seksjon kalt contorno, som er en liste over sideretter som går sammen med din andre rett.

Noen ord om pizza: Middag er egentlig den eneste gangen du kan få den deilige steinovnsbakte pizzaen vi alle kjenner og elsker. Hvis stedet ikke er typisk turist, kan du få en smak av himmelen mellom 19:30-22:00. Noe du bør merke det: Ikke bestill en pizza og en side salat. Du kan kombinere pizza med antipasto eller pizza med dessert, men aldri med salat. (Man spiser bare spise salat til lunsj og nyter pizzaen alene, du er i Italia, tross alt.) Forresten, det er helt akseptabelt å kutte pizza i skiver, og spise dem med hendene.

DOLCE

Til slutt, dessert (dolce)! Siden du nettopp har spist tre-fire retter med mat,  er italienske desserter vanligvis ganske lette: Sorbetto al limone (sitron sorbet) er et godt eksempel, men min personlige favoritt er tiramisù: Denne desserten er laget med en type hard kjeks, som du dypper i espresso, mellom lag av sukret mascarpone ost, toppet med kakaopulver , og det er akkurat den rette blandingen av søtt og kremaktig. Etter middag, vil folk ofte drikker en digestif, som limoncello (sitron brennevin), eller en espresso for å hjelpe fordøye det store måltidet de akkurat har spist.

https://unsplash.com/photos/KSXvrqKUxnc

Artikkelen er inspirert av Rebecca som har studert Italiensk i Roma.

Interessert i å lære italiensk i Italia?Les mer her
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 12 språk og velg mellom 52 destinasjoner verden over

Les mer