Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

13 ting du ikke visste om Halloween

13 ting du ikke visste om Halloween

Halloween er den 31.oktober og feires rundt om i verden. Få adrenalinet til å pumpe i et spøkelseshus, skjær ut gresskar og spis en haug av godteri på en og samme kveld. Det er lett å forstå hvorfor dagen er en av de mest populære høytidene i året – spesielt i USA. Vi gir deg 13 hårreisende fakta om den 31. oktober:

1. Det var en gang..

Tro det eller ei, men Halloweens opprinnelse er ikke fra en godteri fabrikk: høytiden har vart i over 6000 år, og har sin opprinnelse i Irland, 4000 år før Kristus.

2. Død eller i live

Feiringen har sin opprinnelse fra den gamle keltiske festivalen «Samhain» – feiringen av slutten på innhøstings sesongen. Kelterne mente at på den 31. oktober ble grensene mellom verdenene av de levende og døde uskarpe, og at de døde ville gjennoppstå til livet og skape kaos blant de levende. De trengte en måte å skremme de døde på, derfor begynte de å kle seg ut med kostymer og masker.

3. Ka-ching!

Rett etter jul kommer Halloween som den nest mest kommersielle høytiden i USA. Amerikanerne bruker rundt 6.9 billioner dollar på Halloween – for det meste på godteri, kostymer og fest. En overraskende høy andel av summen blir faktisk brukt på kostymer for kjæledyr.

4. Hva har Titanic med saken å gjøre?

Ut av de 6.9 billioner dollarene brukt i USA, blir 2.08 billioner dollar brukt på Halloween-godteri. Hvor mye søtt kan du kjøpe for denne summen? Jo, rundt 272 millioner kg – som tilsvarer 6 Titanic skip.

5. Enorme mengder godteri

Den gjennomsnittlige amerikaner spiser om lag 1 ½ kg godteri på denne dagen – det er det samme som vekten til en liten Chihuahua i Halloween kostyme!

6. La oss snakke om sukker

Knask eller knep – altså å kle seg ut og spør etter naboens godteri kan være svært kalororitikt: barn konsumerer rundt 7000 kalorier på Halloween. (Du må spise 66 bananer for å nå 7000 kalorier.)

7. Bø!

Er du redd for Halloween? Da lider du kanskje av Samhainophobia – frykten for Halloween.

8. Heksa kommer!

Prøv å gå med klærne dine på vrange og gå bakover på selve dagen, ifølge tradisjoner vil dette få deg til å se en heks ved midnatt.

9. O’ du store gresskar

Verdens tyngste gresskar vokste i en sveitsisk hage: det veide 950 kg – like mye som en liten bil!

10. Bort med de onde åndene!

Gresskar og Halloween går like godt sammen som godteri og Halloween: å skjære ut gresskar på Halloween er ikke bare gøy, det er også antatt å skremme bort onde ånder, så skjær i vei!

11. Følg reglene

Knask eller knep er kun for barn: noen byer i USA har til og med gått så langt som å forby barn over 12 år å gå knask eller knep. Noen steder kan tenåringer som jukser i knask eller knep få bot på opp til 1000 dollar. (7000 calorier er ikke vært boten!)

12. Lille Petter edderkopp

Ikke vær redd om du ser en edderkopp på Halloween: dette er antatt å være ånden til en syk elsker som passer på deg.

13. Du har (sikkert) stavet det feil

Og ja, vi har også gjort det. Den korrekte stavemåten er faktisk Hallowe’en.

 

Bilde av Nomadic Lass, Flickr / Creative Commons

Ønsker du å bli bedre i språk?Les mer her..

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Kultur