Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Påskens opprinnelse og andre mysterier

Påskens opprinnelse og andre mysterier

Påsken er en høytid vi i Norge feirer på mange måter, fra å male egg, påskerenn på fjellet, til jakten på påskeegg, og deilige påskemiddager. Men hva er egentlig påske? Hva slags navn er det? Kaniner? Hvorfor kaniner? Hvorfor fargerike egg? Det er mye som er uforklarlig om feiringen rundt påske. Så, i likhet med de gravende, nysgjerrige skapningene som er blitt symbolet på påsken i den vestlige verden, skal vi hoppe, hoppe, hoppe ned kaninhullet for å avdekke de gamle mysteriene bak denne mest unike høytiden.

Påskens opprinnelse

Påsken er kanskje den viktigste tiden i den kristne kalenderen. Påske er kjent rundt i verden som ferien der man feirer Jesus Kristi oppstandelse. Den 40-dagers perioden opp til 1. påskedag, er en tid for selvrefleksjon som skal speile den tiden Jesus tilbrakte i villmarken.

I den hebraiske Bibelen henviser jødene til tiden rundt påsken som «påske», som representerer frigjøring av jøder fra egyptisk slaveri.

Graver man enda litt dypere, ser det ut til at den opprinnelige feiringen av denne tiden av året går tilbake enda lenger enn den moderne religionen. Påskedagen faller på et sentralt punkt i solkalenderen – vårens jevndøgn, når det er like mange perioder av lys og mørke. I nord er ankomst av våren en gledesfylt feiringstid.

Det er antydet at de opprinnelige vårens feiringer begynte som en gammel åndelig festival som hedret jordens og månens syklus, samt fremveksten av årets første våretegn og blomster. Det er sikkert noe mystisk og spennende om påskenes forbindelse med solen, solsystemet og det blomstrende livet på vår planet, tror du ikke?

Hvor kommer navnet fra?

Eostre, en pre-kristen gudinne av vår og fruktbarhet, antas å være inspirasjonen til navnet som vi kjenner det i dag. Den ærverdige Bede, en virkelig gammel munk med et langt hvit skjegg som ble kalt «faren av engelsk historie», skrev om henne for over 1300 år siden. Du ser for deg professor Dumbledore akkurat nå? Sikkert ikke så langt ifra lik han!

Påskeharen virker tilfeldig. Hva handler det om?

Det kan virke som at kaninen og haren kommer fra et hedensk ritual. De var kjent for å være spesielt fruktbare, og så ble det knyttet til påske som en gjenfødelsestid. På den tyske folkemunnen var kaninen knyttet til den kristne påskeidé om evig liv fordi de ble født med øynene åpne, og dermed trodde folk at de alltid hadde vært «våkne».

Denne kanin tradisjonen ble ført til USA av tyske bosettere da de ankom i Pennsylvania i det 18. århundre.

Da ble «selvfølgelig» sjokolade-kanin en ting. I dag produseres over 90 millioner av de små sjokoladedyrene i USA hvert år!

Hvorfor egg?

La oss gi hjernene våre noen egg øvelser og finne ut hva besettelsen er med de små ovale gjenstandene er.

Som påskeharen representerer egg nytt liv. Faktisk har egget selv vært et symbol på livets mysterium. Det var fokus for filosofisk debatt så langt tilbake som legendarisk lærer Plutarch, som berømt sa: «Hvem kom først, høna eller egget?»

Maling av egg er en del av feiringen av dette konseptet av nytt liv, og igjen forutse kristendommen. Tradisjonen med å dekorere egg er en del av «Nowruz«, den gamle persiske nyttårsfestivalen.

Hvis vi spoler tiden frem noen år til 1873, det var da de industrielle fabrikkene i Storbritannia startet å produsere påskeegg dekket i sjokolade. Siden da har folk gått litt ville i jakten på sjokoladefylt herlighet. I 2011 ble verdens høyeste påskeegg dekket av sjokolade laget i Italia. På 7 200 kg, altså veide det mer enn en elefant og ble målt 10,39 meter høyt.

Ønsker du å feire påsken i utlandet og lære språk samtidig?Les mer her..

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Kultur

Inviter til quiz med disse 40 spørsmålene