Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

10 filmer og serier som gir deg reisefeber

10 filmer og serier som gir deg reisefeber

Har du reisefeber og skal reise utenlands? Godt valg! Du har kjøpt flybilletten, reiseruten din er satt, og du har undersøkt destinasjonen din. Nå kommer den verste delen: du må vente. Tell ned dagene til din avreise med disse ti filmene og TV-seriene som tar fantasien din til fjerne steder. Dersom du ikke har booket din reise enda, vil denne listen kanskje inspirere deg til å booke dine neste tur.

1. On the road

Enten du har lest Jack Kerouac-klassikeren fra 1957 eller ikke, vil denne filmen sette din roadtrip i gir. Filmen er basert på Kerouacs sine reiser rundt i USA på slutten av 1940-tallet og hvordan han ble en fremtredende Beat Generation-frontfigur. Den såkalte «beatniks» avviste datidens konvensjonelle narrativ på den tiden og gikk inn for en bohemsk livsstil. Hvis du setter pris på motkultur, er denne filmen en sikker vinner.

2. Amélie

Tre inn i den lunefulle verdenen til en bedårende pariserkvinne. Se Paris gjennom Amélies øyne, fra Montmartre til Rue Lepic, mens hun prøver å sjarmere en mann hun faller for. Hennes forsøk på å spørre ham ut på date er mer enn det de fleste av oss gjør for kjærligheten. Amélies sære personlighet og sjenerte natur skinner gjennom sin indre dialog som hun deler med mannen. Det er kanskje for søtt for noen, men du vil fremdeles glede deg over den nydelige eventyrlignende historien og den humoristiske reisen.

3. Before sunrise

Kjærlighet ved første blikk. Eksisterer den? Hvem vet. Men hvem drømmer ikke om å reise til utlandet og bli forelsket på en natt? I denne klassiske filmen med Ethan Hawke og Julie Delpy, gjør to unge voksne akkurat det. De møtes mens de er ute og reiser, så bestemmer de seg for å tilbringe dagen (og natten) sammen før de reiser avsted. Det er romantisk, vittig, og du vil glede deg over den vakre byen Wien.

4. The Motorcycle Diaries

I denne handlingsfylte filmen vil du få et innblikk i Che Guevaras liv, handlingen spenner over Sør-Amerika på 1950-tallet. Basert på Guevaras faktiske reisedagbok, lærer vi hvordan urettferdighetene han er vitne til på turen, den fattige sosiale klassen, former ham til den revolusjonære lederen han ble. Vakkert filmet og skrevet, dette er en du ikke vil gå glipp av.

5. Into the Wild

Basert på den sanne historien om Christopher McCandless, kan denne filmen knuse hjertet ditt. I 1992 dro 24 år gamle McCandless ut i Alaska-villmarken for å unnslippe det moderne samfunn, han tok med seg litt mer enn 10 kilo ris, en .22-rifle og noen bøker. Vi alle lengter etter frihet på et tidspunkt, men denne filmen stiller spørsmålet: til hvilken pris? Det fikk meg til å tenke at vi noen ganger glemmer at alt vi lengter etter lever inne i oss allerede. Frihet er viktig, men det er forbindelsene med de rundt oss som gjør livet spesielt.

6. BBC Planet Earth

Denne fantastiske dokumentaren vil frakte deg verden rundt fra hav til jungler og alt der imellom. Hver episode er 45 minutter lang og vil få deg til å ønske å komme deg ut og utforske verden. Hvis du kan, kan du se episodene i HD, da vil du ikke gå glipp av de mettede farger og fantastiske detaljer som vanndråper på blader som aldri har sett vakrere ut.

7. Y Tu Mamá También

Road trips kan fort bli rotete. To tenåringsgutter og en kvinne legger seg ut på en biltur for å oppdage en skjult strand. Denne sensuelle filmen tar for seg den vanvittige turen deres gjennom Oaxaca, Mexico. Drama følger underveis når de tar for seg følelsene sine for hverandre og konsekvensene av tidligere handlinger. Det er litt som en såpeopera til tider, uten dårlig skuespill. Vi får også et glimt av denne vakre, men slitende regionen i Mexico, der over 76% av innbyggerne lever i ekstrem fattigdom.

8. Expedition Happiness

Less is more, sies det. Det er mottoet til et ungt tysk par når pusser opp en amerikansk skolebuss og kjører den fra Alaska til Mexico. Se de omdefinere betydningen av hjem når de dokumenterer livet på veien, og fanger urørte nordamerikanske villmarker underveis. Paret er ikke lenger sammen, men det ødelegger ikke hipster-magien som denne dokumentaren illustrerer.

9. Anthony Bourdain: Parts Unknown

Denne prisbelønte serien er en muse-see med avdøde Anthony Bourdain. Bourdains strålende sarkasme er møtt med inderlig entusiasme når han reiser verden rundt og avdekker et koldtbord med kultur og mat. Det er 11 sesonger av dette showet å komme gjennom, mer enn nok til å inspirere deg til ditt neste eventyr. Hvil i fred, Tony.

10. The Secret Life of Walter Mitty

Hvis du bare skal velge en fra denne listen, må du velge denne. Jeg hadde null forventninger til denne filmen, og den overrasket meg skikkelig. Ben Stiller-karakteren er den klassiske, elskelige underdogen, og du vil sympatisere med med en gang. Som introvert forholder jeg meg til ham som sliter med å uttrykke følelser og trekke seg tilbake i sin egen verden. Denne filmen blander mesterlig virkelighet med fantasi, og utnytter de «Hva hvis» -tankene jeg tror mange av oss har. Det feirer å være modig og ta eierskap til livet ditt ved å gjøre drømmer til virkelighet. Det er en episk longboard-scene på Island som får pulsen din opp og får deg til å løpe til nærmeste skate-butikk.

Ønsker du å studere utenlands?Les mer om dine muligheter

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Kultur