GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 ting du burde vite før du flytter til Sydney

10 ting du burde vite før du flytter til Sydney

Tror du at du er klar til å flytte ‘down under’? Før du setter deg på flyet til New South Wales, pass på at du har fått med deg vår liste over ting du burde vite før du flytter til Sydney.

1. Ikke vær lat med solkremen

Fylt av surfing, sand, hav og så mye sol er sommer i Sydney ganske kult. Selv om du kanskje er vant til litt sol er jordas ozonlag tynt over Australia, så huden din er mer utsatt for skadelige UV-stråler og du blir fortere solbrent. Pass på huden din og påfør solkrem hver dag, og ha med solkrem med høy faktor i sekken til en hver tid for å påføre utover dagen.

2. Velg en strand

Vil du surfe på Manly eller sole deg på Bondi Beach? Sydney har SÅ mange vakre strender, noen store og noen små, noen perfekte for surfing og andre for soling. To av byens mest kjente strender har lenge hatt litt vennlig rivaleri mellom seg. Så ta turen til strendene Bondi og Manly tidlig så du har en favoritt til diskusjonene.

3. Lær slangen

Du kommer til å lære ganske tidlig at alt i Sydney er forkortet og ender på enten ‘y’ eller ‘o’. La oss ta noen eksempler: ettermiddag (afternoon) blir ‘arvo’, grilling (barbeque) blir ‘barbie’ og flipflops blir…. thongs?

4. Velg et sted å bo

Hvis du vil bo billig og et sted med flere studenter, kan du sjekke ut de yngre nabolagene i Sydney, som Newton, Kingsford og Enmore. Nettsider som Flatmates og Domain kan hjelpe deg med å finne et rom i et delt hus. Vintre i Sydney kan bli ganske kalde, så det kan være lurt å finne et sted som er isolert og med varmeovner. Du kan også sjekke med skolen du skal gå på, de kan hjelpe deg å finne bosted.

5. Vær klar for å like Vegemite og Tim Tams

Vegemite er et mørkt og bittert smørepålegg. Det er ikke like godt som det originale British Marmite (selv om det er delte meninger om dette), men det er kjempepopulært i Australia. Hvis du vil leve som en lokal må du bli vant til Vegemite, eller bli god til å bytte tema når det kommer opp. Prøv “ooh, I would kill for a Tim Tam right now” og distraher dem ved å nevne nasjonens favoritt sjokoladekjeks.

6. Vit rettighetene dine med helsevesenet

Permanente innbyggere har gratis helsevesen i Australia. Utenlandske studenter som studerer i Australia er pålagt å ha Overseas Student Health Cover (OSHC) forsikring for hele turen. Den dekker legebesøk, noen behandliger på sykehus og noen resepter på medisiner. Snakk med ditt universitet eller skole når du planlegger å studere i Australia for hjelp til å søke om OSHC.

7. Komme deg rundt i byen

Sydneys kollektivtrafikk består av busser, et lettbanenett, en metro og noen ferger. Det finnes flere apper, som AnyTrip eller Citymapper som kan hjelpe deg å planlegge ruten din. Du kan betale for turen ved å bruke kontaktløse kredittkort eller et Opal-kort, som du kan kjøpe i de fleste kiosker eller små butikker, og fylle på ved å bruke en app på telefonen din. Å bruke Opal-kort er ofte et billigere alternativ.

8. Kjøp et lokalt SIM-kort

I stedet for å få en dyr mobilregning på ditt norske telefonabonnement kan det være lurt å kjøpe et australsk SIM-kort når du ankommer. Da er det lett å holde kontakt med venner og familie hjemme. Sjekk ut OVO eller Vodafone for eksempel, for SIM-kort med 10GB data, eller Telstra for abonnement med noen internasjonale samtaler inkludert.

9. Å krysse gaten uten overgangsfelt er ulovlig

Selv om det ikke alltid overholdes, er det å krysse gaten uten et overgangsfelt eller å stoppe trafikken noe man kan få bot for. Om du gjør det i New South Wales bør du være klar til å betale $75.

10. Ikke glem å reise ut av Sydney

Sentrum av Sydney er fylt av bygninger og kan være spennende, men det finnes mange muligheter utenfor byen til å oppleve NSWs natur når du bor der. Dra til the Royal National Park for skogsturer og fantastiske utsikter over havet. Du kan enten kjøre eller ta Illawarra-toget til et av de mange stoppene i parken.

For flere tips bør du sjekke ut vår artikkel om 10 tips til deg som ønsker å utforske det beste av Sydney.

Vil du studere i Sydney?Les mer her!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på