GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

G´day, mate: 10 australske uttrykk du bør kunne

G´day, mate: 10 australske uttrykk du bør kunne

Vi har satt sammen en liste over ti australske uttrykk du bør kunne. Australiere er like avslappet ovenfor språket sitt som de er om selve livet. Så ved å bruke alle disse uttrykkene vil stressnivået ditt synke betraktelig og hjelpe deg å se verden fra et karakteristisk avslappet aussie-perspektiv. Om du planlegger en tur til Australia i nærmeste fremtid, anbefaler vi deg å lære deg noe av slengen for å komme best mulig ut av alle situasjoner som måtte oppstå.

Vi har også lagt til noen tips i forhold til uttalelse av ordene, slik at du høres ut som en autentisk australier.

1. “AUSSIE”

Hva betyr det? Åpenbart (håper jeg). Du vil ikke møte australiere som kaller seg selv for australier. De sier alle “aussie”. hvorfor spør du kanskje? Vell, det er enklere og kortere. Det høres også mer vennlig ut.

Hvordan bruker du det? “Did you meet my friend yesterday?” “You mean the Aussie? Yes, I did.”

2. “MATE”

Hva betyr det? Dette er et annet ord for venn. Det er også et kjent uttrykk i England, men brukt mer av australierne, som ender setningene sine med et utstrakt “maaate” som gir et vennlig uttrykk og etablerer et avslappet bånd mellom dem som snakker. Det kan også bli brukt i starten av en setning.

Hvordan bruke det? “Sorry, can you tell me what time the train leaves?”, “At 2 o’clock, mate” eller “Mate. You won’t believe what I saw”.

3. “G’DAY”

Hva betyr det?  Dette er en generell hilsen, brukt istedenfor “hallo”. Gjerne kombinert med “mate”.

Hvordan bruke det?  “G’day, mate!” (det blir mest brukt av menn, ikke kvinner.)

4. “HOW ARE YOU GOING?”

Hva betyr det? Det har ingenting å gjøre med hvor eller om du skal dra noe sted.  Aussier bruker det for å spørre om hvordan du har det, eller for å spørre om du har det ok? eller om du trenger hjelp med noe.

Hvordan bruke det? Når noen spør: “How are you going?”, kan du svare med et normalt: “Good, thanks” eller “Good, but…” om du trenger hjelp med noe.

5. “GOOD ON YA”

Hva betyr det? Dette er kort for: “good on you”. Det er en måte å gi skryt på (som “well done”, “good job”) og for å uttrykke ekte komplimenter. Det kan også brukes til å erstatte “really” eller “oh, yeah” etc. i en ordentlig samtale. Det kan også bli brukt på en sarkastisk måte, når du kanskje vil være littegranne frekk men ikke vil si noe frekt/sårende.

Hvordan bruker du det? Positivt: “Good on ya, mate. You really aced that exam!” Sarkastisk: “You broke a surf board again. Good on ya, mate.”

6. “I’M STUFFED”

Hva betyr det? Amerikanerne bruker dette uttrykket om når de er mette, men Aussier bruker det også når de er trøtte eller i trøbbel.

Hvordan bruke det? Det kommer an på hva du sier. Om du vil si at du er trett, sier du: “I had a tough day at work today. I’m stuffed.”

7. “NO WORRIES”

Hva betyr det? Det kan bety alt fra “værsågod” til “slapp av”. Du vil høre dette uttrykket hele tiden og i mange forskjellige situasjoner.

Hvordan bruker du det? “Thanks for buying me that concert ticket.” “No worries.”

8. “TOGS”

Hva betyr det? Badedrakt og badeshorts.

Hvordan bruke det? “Don’t forget your togs, we’re going to the beach today!”

9. “BARBIE”

Hva betyr det? Dette er en forkortelse på “barbeque”, altså grilling. Aussier elsker å grille, og høytider og ferier blir ofte feiret med en avslappet, solfylt familie barbie på stranden, ikke en formell middag som i Europa.

Hvordan bruke det? “Rob’s having a barbie at the beach today.”

10. “ESKY”

Hva betyr det? Dette er det samme som en fryseboks, en slik du kan ta med på stranden. Aussier tar gjerne med seg eksyen sin når du skal på stranda for å grille slik at drikken holder seg kald. Det blir skikkelig varmt i Australia om sommeren, så du bør ha en esky for å holde drikken din kald og deilig.

Hvordan bruke det ? “Don’t forget the esky! It’s hot out today!”

BONUS: Australiere uttaler ikke r´er i slutten av ordet (de sier foreva, togetha istedenfor forever og togheter). De sier heller ikke g, så det blir “fishin, drivin etc. Flere uttalelses tips her.

Bilde av Chrisjtse (Flickr/Creative Commons)

Reis til Australia med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på