GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 ting kun de som har bodd i Australia vil forstå

10 ting kun de som har bodd i Australia vil forstå

Down Under eller Oz. Uansett hva du kaller det kjenner de fleste til Australia, Sydney, surfing og strender. Men hva med dem som bor der eller har bodd der tidligere? Her er ti ting kun de som har bodd Down Under vil forstå.

1. Størrelse teller

Australia er enormt. Om det ble lagt over Europa ville det nesten dekket hele kontinentet. På grunn av sin enorme størrelse, er kan det være vanskelig å legge ut på en road trip her – logistisk sett, og ikke for å glemme at man muligens må krysse en glovarm ørken på veien. Kunne du tenkt deg å reise fra vestkystens Perth til Brisbane i øst? Vell, det er som å kjøre fra Madrid til Moskva – og tar nok like lang tid også!

2. Du mestrer tidsforskjeller godt

Når du bor i Australia krever det litt matematikk til for å ringe oversea. Prøv å takle 17-timers forskjellen mellom Sydney og Seattle eller å ringe til London fra Brisbane (de ligger “bare” 10 timer etter!). Nesten uansett hvor og når du ringer overseas fra Australia, vil en av dere sitte i pyjamasen og den andre vil snakke over middagen.

3. Du hører forskjell på Aussie og Kiwi aksentene

Mange tror at Australsk og Kiwi aksentene er like. Etter et par måneder Down Under vil du høre forskjell på Australsk Engelsk og New Zealandernes engelsk ved å høre etter slang og lyder de bruker når de snakker.

4. Du drikker mye kaffe

Instant kaffe? Get outta town! Australiere vet best når det kommer til kaffe. Siden den første espresso maskinen gjorde sitt inntog i Australia på 1950-tallet, har det blitt laget fantastisk kaffe her. Men du må kunne snakke det rette kaffespråket når du skal bestille: for å høres ut som en lokal må du bestille en flat white (espresso med steamet melk og litt skum på toppen), en long black (en eller to shotter med espresso over varmt vann, lignende på en Americano), eller en _short black (_en shot med espresso).

5. Du drikker ikke Foster´s

Et geni i markedsføring overbeviste alle om at Australiere og Foster´s går sammen som hånd i hanske – komplett med slagordet “Forster´s Australian for Beer”. Men når du bor i Australia ser du raskt at Forster´s ikke er å se noe sted.

6. Du drømmer om en varm jul

Dagen hvor Australienere får en hvit jul vil være dagen da Istiden kommer tilbake til jorden. Frem til det katastrofale øyeblikkeet har Australierne sol og varme istedenfor snø og kulde. Jul i Oz er en varm affære, med strand, cricket i hagen, sjømat, solskinn og en svett julenisse (med surfeshorts og sledetrekkende kenguruer!).

7.  SLIP, SLOP, AND SLAP

Australia likker rett under et stort hull i ozon-laget, som betyr at UV stråler stråler ned året rundt. På grunn av dette er solbrenthet og hudkreft en stor trussel, derfor er soling noe man ikke gjør her nede og Aussie barn blir lært fra en tidlig alder at de skal “slip on a shirt, slop on sunscreen, and slap on a hat,” for å beskytte seg mot solen.

8. Du drar på ferie til Thailand, Bali eller Vietnam

På bakgrunn av hvor nære disse landene er hverandre er det veldig populært for Australere å dra på ferie til et av disse langene. Australiernes tilstedeværelse i Sørøst Asia er så stor, spesielt i Phuket og på Bali, at det noen ganger kan være vanskelig å møte på en som ikke er fra Australia.

9. Du ser mest sannsynlig aldri en vill kenguru eller koalabjørn

Uansett hvor mye vi liker å tro det, er ikke Australere født som krokodille wrestlere eller kenguru boxing trenere. Men det er sant at det finnes mye eksotisk dyreliv Down Under.

10. Du forkorter alt

De er flinke på å forkorte ord og samtalene blir veldig effektive (kanskje er det latskap). Uansett, nede i ‘Straya – forkortelsen på landets navn  – vil du høre ord som: arvo (afternoon), exxy (expensive), avo (avocado), cuppa (cup of tea), choccy biccy (chocolate biscuit), servo (service station), mozzie (mosquito), og tradie, postie, garbo,muso, and truckie (tradesman, postman, garbage truck driver, musician, og truck driver)…sammen med en hel del andre ord.

Bilde av  May Wong, Flickr / Creative Commons

Reis til AustraliaLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på