GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

10 ting kun de som har bodd i Tyskland forstår

10 ting kun de som har bodd i Tyskland forstår

Tyskland har mer å tilby enn fine biler, Biergartens og pittoreske slott: landet ligger i hjertet av Europa med store metropoler som Berlin og München som stadig dukker opp på listene over verdens beste byer å bo i. Det er også en del andre ting som gjør Tyskland så unikt – bare se listen vi har laget til deg.

1. FOTBALL ER EN RELIGION

Fotball er ikke bare en sport i Tyskland, det er en religion! Det er ikke mange land i verden som er like crazy etter fotball som  Tyskland: fans fra forskjellige klubber nærmest hater hverandre, det kan til og med påvirke forhold. I byer som München er du VELDIG heldig om du får tak i billetter til en kamp eller sesongkort. Når Bayern München spiller en viktig kamp, viser hele byen – fra små barn til besteforeldre – sin støtte ved å gå i rødt.

2. TYSK BRØD SMAKER FANTASTISK

Å bo i Tyskland vil endre synet ditt på brød for alltid. Tysk brød er rett og slett best – fra smaksvariasjonen til kvaliteten på det. Det finnes så utrolig mange forskjellige typer av brød som vil få deg til å glemme brødet du får kjøpt hjemme.

3. Kl. 16:00 betyr 15:55 (ikke “fire tiden”)

Tyskere er kjente for sin disiplin og punktlighet og du må tilpasse deg for å få deg venner. Møt alltid opp fem minutter før avtalt, uansett om det er et jobbmøte eller en date. Om du skal møte venner er det som oftest ok å møte opp på klokkeslettet eller senest fem minutter over, men ikke mer.

4.  Tyskernes #SUNDAYFUNDAY

Shoppe på en søndag? Dette er ikke mulig i Tyskland. Alle butikker er stengt – med unntak av små butikker og kiosker på tog og bensinstasjoner. Dette er egentlig mer eller mindre likt som i Norge – og regelen kommer fra kristendommen om at søndag er en hellig hviledag hvor man ikke skal arbeide. Tyskerne tar hviledagen svært seriøst og man klipper for eksempel ikke gresset på en søndag!

5. Søndag ettermiddag er reservert for kaffe og kake

Britene har deres tea time og tyskerne har sin egen kaffe og kake tradisjon – spesielt i helgene. Søndag ettermiddag mellom 14 og 15 er den perfekte tiden å sette seg ned med venner og familie for en kopp kaffe og en bit deilig hjemmelaget kake. (For hva ellers er det å finne på når alt er stengt?).

6. “Hvordag går det?” Er et seriøst spørsmål

Kanskje har du allerede møtt på en tysker og lurt på hvorfor du får en 15 minutter lang monolog om personens helse, økonomi og personlig liv etter at du har hilst på personen ved å spørre “hvordan går det?”. Grunnen til dette er at dette er et seriøst spørsmål, og ikke en hilsen i Tyskland. Folk forventer at du svarer og forteller om livet ditt. Om du møter noen i gangen på jobb og ikke vil ende opp med en lang samtale bør du heller si “Hallo” og gå videre.

7. Tyskere har faktisk humor

Jeg vet, det er vanskelig å tro, men tyskere har faktisk skikkelig god sans for humor og elsker å tulle. Det er bare det at ingen andre enn tyskerne forstår humoren (i mange tilfeller). Tysk humor er bygget på seriøse uttalelser som blir morsomme på grunn av deres kontekst. Det tar en stund å venne seg til – og å forstå det tyske språket spiller en stor rolle.

8. Alle tar badstue naken

Tyskere er veldig komfortable med å være nakne i forhold til de fleste europeere eller amerikanere. Så, om du skal ta badstue, noe som er populært i Tyskland, kan dette bli interessant om du ikke er vant til det.

9. Folk stirrer

Tyskere har et stirre-problem: her er nemlig intens øyekontakt helt vanlig – så vanlig at turister og utlendinger kaller det for “The Germanic Stare Down”. Tyskerne bruker det som en måte å kommunisere på og det kan blant annet bety “jeg går her, og du bør flytte deg for ikke å bli dyttet ut av fotgjengerfeltet”. Det tar kanskje litt øving, men prøv å stirre som de lokale stirrer.

10. CASH IS KING

I Tyskland må du aldri ta for gitt at de tar kort på verden restauranter eller i butikker. Tyskerne foretrekk god gammeldags kontant betaling. Det finnes ofte minibank i større butikker og på kjøpesentere slik at du kan ta ut kontanter om du skulle trenger det. Når du skal til supermarkedet må du ikke glemme 1 euro mynten fordi du ikke får handlevogn uten den.

Bilde av Katrin Blaschke, Flickr / Creative Commons

Reis til Tyskland med EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på