GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

50 ting vi elsker ved USA (og som du også burde elske!)

50 ting vi elsker ved USA (og som du også burde elske!)

”Land of the free, home of the brave”, og omtrent det mest populære land i verden. Her er 50 grunner til at vi elsker USA (én for hver stjerne på det amerikanske flagget forresten!), i tilfeldig rekkefølge:

1. Superbowl Sunday

Den årlige mesterskapskampen i amerikansk fotball er mer enn bare en stor sportsbegivenhet. Når det er pause blir det til én av verdens største og mest sette konsert med tidligere opptredener fra folk som Beyonce, Prince, Bruno Mars, Justin Timberlake og Lady Gaga.

2. Flagget

Ingen elsker sitt eget land så mye som amerikanerne gjør – og ingen uttrykker det så tydelig heller. Du ser Stars and Stripes overalt: på folks gressplener, klistremerker på bilder, på hatter, cupcakes og ja, selv på månen. Fun fact: fire av de seks flaggene som har blitt satt på månen står der fremdeles, selv om de nå har mistet all sin farge.

3. AOC og RBG

To hardcore kvinnelige rollemodeller fra hver sine generasjoner. Alexandra Ocasio-Cortez (også kjent som AOC) er et førsteårs medlem av kongressen fra New York, som skaper bølger (og overskrifter) i Washington, mens Ruth Bader-Ginsburg (også kjent som RBG), er en veteran høyesterettsdommer og et ikon i den feministiske bevegelse.

4. Churros

Det er ikke en helt amerikansk oppfinnelse, men er fast inventar på alle dessertmenyer over hele USA. Og til den som oppfant eller gjorde disse frityrstekte stykker av deig dyppet i sukker og/eller kanel og sjokoladesaus populære: TAKK!

5. Naturparkene

Storheten ved dette landet betyr at selv om du kanskje skal reise langt, vil du uansett finne ethvert tenkelig landskap her: fra den verdensberømte Grand Canyon, til de snødekkede fjellene Rocky Mountains, samt tusenvis av kilometer med vakre kyster. Disse naturvidunderne er delt opp i 58 naturparker som er skapt for å bevare vidunderne for flere generasjoner fremover.

6. Starbucks

Hvor ville vi vært uten Starbucks? Den første Starbucks åpnet sine dører i Seattle i 1971, og har siden blitt en av verdens favorittkafeer. De har til og med funnet opp sitt eget språk for koppstørrelser, som alle har lært seg. Hva med en venti latte?

7. Broadway

Den ikoniske teaterfylte gaten i New York er stadig et av de beste stedene i verden for å se et show.

8. Hollywood, Los Angeles

Hele filmindustrien kan takke Hollywood for å utvikle talentet, teknologien og spesialeffektene som har gjort industrien så suksessfull som den er i dag. Reis til Hollywood for at speide etter kjendiser, shoppe litt eller drikke en grønn juice eller to.

9. Den kulturelle diversiteten

Amerikanere feirer om omfavner diversitet fordi det ligger i deres DNA: de fleste amerikanere kan spore sin herkomst til Europa, Afrika, Latinamerika eller Asia, og de fleste erkjenner at de ikke ville vært den nasjonen de er i dag uten den arven.

10. Supersize

Uansett om det er nesten to-liters brusflasker (det er mye, hvis du lurte) eller over halvannen meter sandwich, er det ikke noe som er “for stort”, hvis du spør den amerikanske matindustrien.

11. Sport

Fra National Football League (NFL) til Major League Baseball (MLB), og National Basketball Association (NBA) til National Hockey League (NHL), er USA hjem for profesjonell sport, og det er ikke noe amerikanere nyter mer enn å støtte deres lag.

12. Kystene

Vi kan ikke la være å beundre dem. Legg siste finish på brunfargen din før du fester natten lang på Miami Beach, span etter hvaler ved Californias kyst, spis ferske krabberuller mens du kikker ut over vannet i Maine, og surf på noen av verdens beste bølger i Hawaii – man kommer ikke utenom at USA har noen av de fineste kystene i verden.

13. Festivalene

Fra den spesielle stemningen på Burning Man i ørkenen i Nevada, og jazzrøttenes feiring i Louisianas Jazz Fest, til de solrike scenene ved Coachella – USA har en festival for alle.

14. Amerikansk TV

Saturday Night Live, Grey’s Anatomy, The Simpsons, The Bachelor, Stranger Things, Orange is the New Black, Homeland, Breaking Bad, Parks and Recreation, Friends… uansett hvilket TV-program du liker er det nok mer enn én amerikansk serie på din “sist sett”-liste.

15. De vennlige menneskene

Det er alltid en stor sjanse for å møte noen som er klar for en vennlig prat, uansett om du er står i kø på matbutikken, tar t-banen, eller spiser frokost på en koselig diner!

16. Mulighetene

Hva enn du er på utkikk etter: en praksisplass, en jobb eller et fantastisk universitet, er det masser av muligheter for en blomstrende karriere i USA.

17. Amerikansk musikkhistorie…

Ray Charles, Aretha Franklin, Nat King Cole, Michael Jackson, Louis Armstrong, Chuck Berry, Marvin Gaye, Prince, Stevie Wonder, Elvis Presley, Bob Dylan, Ella Fitzgerald, Billie Holiday – amerikanske musikere har vært med å skape, forme og redefinere musikk i hele verden.

18. … og den nåværende musikken

Ikke påstå at ingen av disse artistene ikke er på din Spotify-spilleliste: Beyonce, Taylor Swift, Mariah Carey, Jay Z, Alicia Keys, Kanye West, Eminem, Madonna, Nick Jonas (og de andre brødrene), John Legend, Kurt Cobain, Adam Levine, John Mayer, Pharrell Williams…

19. Disney

Fra fornøyelsesparkene i Florida, til de mange ikoniske filmene som har formet vår barndom, har Disney brakt glede til både barn og voksne siden deres aller første film, Snehvit og de syv dverger, som ble utgitt i 1937.

20. NASA

Verdensrommet er kult. Å kunne se oppskytingen av en rakett er veldig kult. Og å kunne utforske NASAs fasiliteter i Florida, hvor astronauter trener og verdensledende astrofysikere og luftfartstekniker gjør romforskning til noe ekte, er UTROLIG kult.

21. Bagels

USA’s fascinasjon av denne runde karbohydratbomben har ført til noen av de mest fantastiske sandwicher og søtsaker på jorden. Spis en ristet rosin- og kanelbagel til frokost, en laks- og kremostbagel til lunsj, og avslutt dagen med en Instagram-verdig regnbuebagel.

22. Snøsport

USA er hjem til noen av de beste skiområdene i verden, inklusiv berømte Aspen, Breckenridge, Squaw Valley, Jackson Hole, Alta-Snowbird, Stevens Pass, Stowe og mange flere. Med så mange steder å velge mellom vil selv den dyktigste skiløperen på jakt etter puddersnø ikke kunne nå dem alle.

23. Silicon Valley

I den sørlige delen av San Fransisco ligger én av verdens ledende og største hubs av teknologi og innovasjon. Hjem for Facebook, Apple, Google, Tesla og Visa er dette entreprenør-hotspot’et stedet å være for forretningsrettede sinn som vil utvikle og skape.

24. Peanøttsmør

Nyt en Reese’s Peanut Butter Cup for å få en liten sjokolade-peanøttsmør-godbit, eller velg et “sunnere” alternativ – en peanøttsmør- og syltetøysandwich (også kjent som PB&J).

25. The Great Lakes

Like vakre som de er lange. Disse fem sammenkoblede innsjøene på grensen mellom USA og Canada består av verden største mengde ferskvann, og gir endeløse muligheter til å seile, svømme, padle kajakk eller fikse dagen lang.

26. Ranch dressing

En erkeamerikansk oppfinnelse og den mest velsmakende salatdressingen som finner (hei kjernemelk og urter!). Den er så populær i USA at du kan finne en lang rekke produkter med ranch-smak i butikkene, inklusiv – du vil aldri gjette denne – brus med smak av ranch!

27. Regionale aksenter

Amerikanere er svært stolte av deres ulike regionale aksenter, fra den sørlige “drawl” i stater som Mississippi og Louisiana, til Texas Twang i Texas, og “happy-go-lucky” aksent og slang som er vanlig i California.

28. Meghan Markle

USA’s gave til England, og sikkert det beste som har skjedd den britiske kongefamilien!

29. Costco

Et shopping-paradis kun for medlemmer, hvor du kan køpe alt i store kvantum (altså store mengder). En gave til amerikanske familier og folk som ikke nøyer seg med én eller to flasker ranch dressing, og kun kan overleve med et dusin i spiskammerset.

30. Alt med gresskarkrydder

Du vet at høsten er rett rundt hjørnet når “pumpkin spice lattes” (PLSs) begynner å fylle Instagramfeeden din. Kudos til Starbucks for å gjøre dette krydderet populært i hele verden.

31. Gresskarutskjæring

Hva er det med amerikanere og gresskar? Utover å være smakfull i paier og drikke, ser denne grønnsaken (teknisk sett er det en frukt) flott ut når den er uthulet og har lys i seg til Halloween.

32. Beyonce og Jay-Z

Dette power-paret dominerer alt fra R&B til hip hop, mote til moderne kunst og menneskerettigheter. Hvis USA hadde hatt en konge og dronning, ville disse to båret kronene.

33. Reality-TV

Fra talentshow som American Idol og The Voice, som har satt gang i mange superstjernekarrierer, til The Bachelor, alles ’guilty pleasure’. USA har introdusert oss til den ubarmhjertige og morsomme verden av reality-TV. Takk… tror jeg.

34. Thanksgiving

Kommer ikke julen fort nok? Heldigvis er det Thanksgiving kun en måned før. Thanksgiving gir oss muligheten til å samles med våre nære og kjære uten presset ved å skulle kjøpe gaver. Det er også en god mulighet til å spise deg mett på kalkun, gresskarpai og kirsebærsaus.

35. Black Friday-shopping

Dagen etter Thanksgiving er den største shoppingdagen i året, med store rabatter både i fysiske butikker og i nettbutikker. Selv om online shopping har gjort at tilbudene ikke er begrenset til fredagen (hei Cyber Monday!), er det likevel en dag hvor mange amerikanere shopper til de stuper.

36. BBQ

Selv om konseptet om grilling stammer fra Karibia er det ikke noe mer amerikansk enn en hage-barbecue med burgere, kalde drikkevarer og en god venn eller to til å dele det med.

37. Target

Ennå et sted man kan shoppe og en ekte favoritt i dette årtusenet. Pinterest-vennlig, velorganisert og fylt med alle slags gadgets, outfits, lamper eller badeforheng du noensinne kunne drømt om – og mye mye mer.

38. Naturen

Gårder, fjell, bakker, sletter, ørkener, elver og innsjøer – USA har alt. Du kan bruke et helt liv på å utforske de naturvidunderne som USA har å by på, og du vil stadig føle at du kun har sett en brøkdel.

39. Road trips

Finnes det noe mer amerikansk enn å kjøre ut på landeveien med gode venner og utforske bakveier i en cabriolet med vinden i håret?

40. 4. juli og fyrverkeri

Grillingen vi nevnte tidligere? Arranger en den 4.juli, pynt alt i rødt, hvitt og blått, og send opp litt fargerikt fyrverkeri!

41. The Smithsonian Museums

Verdens største museum består av 19 museer og en zoologisk hage. Det er garantert et sted man burde besøke i Washington D.C., og en gave til menneskeheten.

42. Drive-throughs overalt

Amerikanere elsker biler – og de har oppfunnet en måte hvor på de kan klare alt uten å måtte flytte seg fra bilen. Du kan bli gift i en drive-through i Las Vegas, kjøpe donuts i en drive-through hos Dunkin’ Donust, og handle matvarer rett fra bilen. Hva er det å ikke elske?

43. Michelle Obama

Gå til siden, Barack. Den tidligere Førstedamen er høyst sannsynlig mer populær enn mannen hennes for tiden, og er like glamorøs som hun er jordnær.

44. Kylling og vafler hos Amy Ruth’s i Harlem, NYC

Dra til Amy Ruth’s for at få nyte en deilig og hjertevarmende soul-food klassiker – ’Chicken and Waffles’.

45. High school

Cheerleadere, fotball glee club og prom – den amerikanske high school opplevelsen er unik og på mange måter det beste uttrykket for den amerikanske tilknytningen til fellesskapet i byen, og alt det morsomme man kan finne på sammen.

46. Ivy League-universiteter

Harvard er som regel på topp av de beste universitetene i verden – og med god grunn. Det er utrolig vanskelig å komme inn, og tilbyr ikke kun en fantastisk utdannelse, men også masse prestisje. Er du ikke sikker på om Harvard er noe for deg? Det er ikke mangel på verdensklasseuniversiteter i USA, inklusive Princeton, Stanford, Yale, MIT og Columbia.

47. Stand-up

En form for live-komedie som er oppfunnet i USA og mestret av berømte komikere som Eddie Murphy, Jerry Seinfeld, Dave Chappelle, Sarah Silverman, Chris Rock, Ellen DeGeneres og Amy Schumer. Det har blitt fast inventar i Netflix’ programmer i formen Netflix Specials, og har også skapt komiker/skuespiller-karriere for Zach Galifianakis, Robin Williams og Jim Carrey blant andre.

48. Tex Mex-mat

Du kan takke amerikanske meksikanere fra Texas for å gjøre sine familieretter til noe av den beste maten verden noensinne har kjent til. Nachos, burritos og fajitas – det er Tex-Mex og det er digg!

49. Aircondition

Dette finnes på noen butikker og kontorer i nærheten, men i USA er aircondition en selvfølgelighet. Hjemme, i biler, på kontorer, i butikker, på flyplasser – amerikanerne sørger for at det er kjølig inne når det er kokvarmt ute.

50. Matlevering

Drive-throughs er kanskje praktisk, men en fyr som kjører gjennom gatene i LA med pizzaen i bagasjerommet, tar komfort til et helt nytt nivå. Kinesisk, meksikansk, pizza, burgere eller sushi – det finnes ikke en type mat som ikke kan leveres rett til døren din i gode gamle USA.

Lær engelsk i USA med oss!Les mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer