GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

7 ting du bør vite om den britiske kongefamilien

7 ting du bør vite om den britiske kongefamilien

Alle som har bodd i Storbritannia vet at kongefamilien har et spesiell plass i britisk historie, for ikke å nevne den moderne kulturen. Du har kanskje tatt et bilde utenfor Buckingham Palace i håp om å se dronningen, eller bare sett The Crown på Netflix og tror du ville passe rett inn i deres familiedrama. Uansett er kongelige del av det daglige britiske livet og her for å bli.

Hvis du planlegger å leve i Storbritannia en stund og vil vite hva du snakker om når det kommer til dronningen og henne, så er det det her du bør vite. Her er faktaen du bør vite om den britiske kongefamilien:

1. Folk elsker dem (for det meste)

Når du reise til Storbritannia vil du finne folk som ikke er fan av det kongelige huset, men en spørreundersøkelse som er tatt over hele UK sier seg uenig. Tilsynelatende liker syv av 10 briter å ha de kongelige rundt seg. Kanskje er det fint å ha et autoritetslag mellom folket og regjeringen? Eller kanskje, som meg, er det fordi dronningen minner meg om min bestemor – og ingen fornærmer mormoren min. INGEN.

2. De har mange hus

“Hvorfor står aldri dronningen utenfor Buckingham Palace for å si hei?” Jeg hører ofte folk gråter i skuffelse. Sannheten er, hun er aldri er der. Alle kongene og deres forskjellige tilknyttede familiemedlemmer har en rekke hus, men dronningen og hennes ektemann, hertugen av Edinburgh, har ikke mindre enn åtte, som de veksler mellom basert på når de trengs for kongelige hendelser eller bare å ha litt tid: Buckingham Palace, Windsor Castle, Holyrood House, Hillsborough Castle, Sandringham House, Balmoral Castle, Craigowan Lodge og Delnadamph Lodge. Halvparten av disse er i Skottland – omtrent 400 miles unna London – som er fornuftig når du tenker hvor mange turister som står utenfor hennes palass til en hver tid.

3. De er ikke ‘britiske’

Dronningens side av familien er opprinnelig tysk, og gjennom hertugen av Edinburgh har kongene danske og greske forfedre. Nå har prins Harry giftet seg med amerikansk skuespiller Meghan Markle, nye medlemmer av familien vil nå ha afrikansk-amerikansk kulturarv. På mange måter er de kongelige en metafor for det britiske folks eklektiske natur og deres mangfoldige genetiske bakgrunn.

4. De har fortsatt ultimate makt (slags)

Kongelig myndighet er ikke hva det pleide å være: mens det tidligere var den regerende monarken som bestemte seg for ting som når landet gikk i krig, og hvilke lover som skal passere, nå har mye av den makt blitt overlevert til regjeringen, hvem har lov til å ta avgjørelser på dronningens vegne. Det er imidlertid et smutthull som gjør det mulig å ta noen avgjørelser uten å gå til parlamentet (hvor valgte representanter stemmer på avgjørelser på vegne av offentligheten), og noen statsministere har brukt dette til deres fordel tidligere, passerer bevegelser uten å spørre resten av parlamentet. Sneaky ministre.

5. Bare dronningen kan spise en svane

Ethvert land med en kongelig familie har noen bisarre regler fra gamle tider som ikke gir mening i den moderne verden. For eksempel er det ulovlig å fange hvaler eller delfiner innen tre miles fra den britiske kysten, og alle døde som vaskes naturlig teknisk tilhører dronningen. Hun eier også automatisk svaner som ikke kan snakke (sannsynligvis en av de merkeligste lovene noen noensinne har hørt). Enda fremmed er det bare kongelig familie som får lov til å spise svaner – det betyr at du ikke kan fange og drepe en svane, og forklarer hvorfor britiske folk har en merkelig respekt / frykt for disse store hvite fuglene.

6. Dronningen er både den første og den andre av hennes navn

Dette lyder komplisert, men det er faktisk ganske enkelt. Dronning Elizabeth er den andre av hennes navn i England, som gjør henne offisielt dronning Elizabeth II. Men i Skottland er hun bare den første av hennes navn fordi den første dronningen Elizabeth aldri hersket der, så hun er både Queen Elizabeth I og II samtidig. “Heldig henne”!

7. Prins Philip er ikke kongen

Muligens en av de mest overraskende tingene om den kongefamilien er at mens dronningen er dronningen, er mannen sin, prins Philip/Duke of Edinburgh, ikke konge. Det er fordi en kvinne blir en dronning når hun gifter seg med en prins, og han blir konge, men den samme regelen gjelder ikke for en mann da han giftet seg med en prinsesse som blir en dronning. Prins Philip ble gitt tittelen da han giftet seg med Elizabeth (selv om han måtte gi opp sin arvede greske kongelige for å gifte seg med henne), men han hadde aldri rett til å bli konge. En interessant regel – og en som kanskje må endre seg i fremtiden, hvis kongelig lov vil bli så progressiv som familiemedlemmene har vært i det siste.

Les mer om å studere i StorbritanniaLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 12 språk og velg mellom 52 destinasjoner verden over

Les mer