GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

«Et utvekslingsår har vist meg hvor stor verden er» – Caroline i Nebraska

Caroline Maartmann er 17 år og kommer Ullern i Oslo. Hun er nå på et utvekslingsår med EF Education First på High School i Nebraska i USA! Instagram: @carolineexchange
«Et utvekslingsår har vist meg hvor stor verden er» – Caroline i Nebraska

Caroline Maartmann (17) fra Ullern er nå på et utvekslingsår med EF Education First på High School i Nebraska i USA, og forteller at hun ble svært godt mottatt av både vertsfamilien sin og de andre studentene. – Det var en stor kulturendring å oppleve hvordan fremmede oppfører seg mot hverandre. I Oslo snakker man vanligvis ikke med fremmede, folk kan være ganske frekke og du unngår alle så godt du kan. Her snakker alle med alle, de er høflige og du får et smil fra nesten alle du ser, skriver Caroline i en mail til EF.

På amerikansk fotballkamp

Vertsfamilien

Når man drar på utveksling blir man plassert i en vertsfamilie som må gå igjennom strenge kontroller og intervjuer for å bli godkjent. Mange lurer på hva familiene tjener på å være vertsfamilie, men de får faktisk ikke penger for jobben. Som oftest ønsker familiene å ta inn utvekslingselever fordi de vil oppleve en bit av norsk kultur. Mange blir svært glad i eleven de har i hus. – Vertsfamilien min og jeg har virkelig kommet godt overens. De er helt fantastisk snille og hyggelige mennesker. De tar meg med på masse forskjellige ting og gjør hverdagene mye bedre, kan Caroline fortelle. I tillegg blir studentene på skolen også veldig interesserte i henne når hun forteller at hun er fra Norge. I helgene er hun veldig sosial, og skriver at hun ofte enten er på overnattinger med vennene sine, eller blir hjemme og spiller spill med vertsfamilien sin.

Nye opplevelser

Maartmann ønsket å dra på utveksling for å forbedre engelskferdighetene sine, da hun ønsker å reise mye mer i fremtiden, og da er det viktig med godt språk. – I tillegg valgte jeg å dra fordi jeg ville oppleve noe nytt. Jeg har alltid bodd i samme område og ville se hvordan verden utenfor Norge ser ut til vanlig. Jeg ville ikke se hvordan det er å være et sted på ferie, jeg ville virkelig være der og oppleve hverdagen et annet sted. Og hverdagen fikk hun virkelig oppleve. Vertsfamilien til Caroline tok henne blant annet med til Yellowstone, som er den eldste nasjonalparken i verden. I tillegg har hun vært på flere amerikanske fotballkamper, dratt på Homecoming med vennene sine, og til og med feiret jul med vertsfamilien.

Caroline i Yellowstone

Jul i Nebraska

Skolesystemet

Skolesystemet i USA er annerledes enn i Norge ved at eleven kan velge vanskelighetsgrad på fagene, noe som gjør at det er lettere for hver enkelt elev å henge med i timene. – Det er egentlig veldig greit, fordi du da kan velge lettere klasser i de fagene du sliter mer med. Noe annet som skiller seg fra skolesystemet i Norge er at jeg har den samme timeplanen hver eneste dag. Det kan bli litt tungt, men det er faktisk ganske greit når det kommer til fag som matte og fremmedspråk. Du har liksom ikke tid til å glemme hva du gjorde i forrige time, forteller Caroline.

På spørsmål om hva som har vært den beste opplevelsen så langt forteller Caroline at det må være at hun får møte så mange utrolige mennesker herfra og fra andre land, siden hun deltok på en ukes camp i regi av EF før hun begynte på High School. – EF har virkelig gitt meg sjansen til å møte folk fra andre land i tillegg til alle jeg møter her.

Caroline på camp med EF

Alle de nye menneskene jeg har møtt her har tatt meg med på så mye gøy og jeg har virkelig lært å nyte de små øyeblikkene. For eksempel å bare kjøre rundt og høre på musikk har blitt min nye favorittaktivitet!

– Jeg anbefaler andre til å dra på utveksling fordi du virkelig lærer å være superutadvendt, by på deg selv og blir kjent med så mange utrolige mennesker. Uansett om du ser på deg selv som en ganske sjenert person så vil du ha det fantastisk på utveksling! Et utvekslingsår har virkelig vist meg hvor stor verden er, og hvor mange utrolige mennesker som bor der. Det har også fått meg til å sette mer pris på alle vennene mine og familien min hjemme i Norge, avslutter Caroline.

Caroline og venninnene klare til Homecoming

Ønsker du en brosjyre med mer informasjon om dine utvekslingsmuligheter?Bestill en brosjyre her!
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer