Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Den ultimate guide for den kinesiske nyttårsfeiringen

Den ultimate guide for den kinesiske nyttårsfeiringen

28. januar 2017 er dagen hvor kineserne feirer nytt år. Dette markerer ikke bare hanens år, men også begynnelsen av år 4715. Om du har lyst til å bli med på en av de beste folkefestene menneskeheten har å by på (en tredjedel av verden feirer dette), men ikke har noen ide om hvordan du skal få feiret? Ikke noe problem, vi hjelper deg!

Når skal du feste?

Ulikt fra den Gregorianske kalenderen, hvor 31. desember er årets siste dag, er den kinesiske nyttårs feiringen varierende. Alt kommer an på den kinesiske månekalenderen, og datoen faller alltid mellom 21. januar og 20. februar. Festen varer i 15 dager – fra halvmåne til fullmåne.

Hvor skal du feste?

Omkring en tredjedel av verden feirer kinesisk nyttår. Dette er en ferie som også eksisterer i Vietnam, Taiwan, Indonesia og Filippinene. Den kinesiske nyttårs ferien er den travleste perioden i verden, med billioner av mennesker som reiser for å tilbringe ferien med sin familie.

Hvilket dyr feires?

Hvert år er den kinesiske kalenderen representert med ett av de 12 dyrene – 2016 var apens år, og i år er det hanens år. Uansett hvilket år du ble født i, blir det sagt at du har dette dyrets trekk ved deg. Alle som er født i hanens år kan forventes å bli/være: metodiske, effektive, stolte, fargerike, trofaste og kunstneriske.

Hvordan foreberede deg?

Vask huset og klipp håret før nyttårsaften. Ved å rengjøre huset vasker du vekk ulykke og inviterer inn hell og lykke istedenfor. En god hårklipp vil stoppe onde ånder fra å gjenkjenne deg og følge deg inn i det nye året. Men planlegg – for om du vasker håret på første nyttårsdag vil dette vaske ut all lykken. Det samme gjelder når det kommer til å ha gjeld, spørre om lån eller være for nær en saks – alle disse, inkludert grining, er onde ånder du bør unngå.

Hva skal du gå med?

Rød er en lykkefarge som forhindrer uhell, så din feriegarderobe bør inkludere masse røde klær – inkludert rødt undertøy.

Hva skal du si?

«Godt Nytt År» på kinesisk er“Xīnnián kuàilè” 新年快乐 (det uttales sshin-nyen kwhy-luh).

Hva skal du spise?

Siden festen varer i 15 dager, er det plenty av sjangser for å kunne samle familien rundt bordet. Åtte er lykketallet i den kinesiske kulturen, så mange av måltidene består av nettopp åtte retter som gjerne inkluderer en hel fisk for å bringe lykke eller glasert and for å sikre gode dager. Nudler og lange bønner representerer levetid. Søte risballer spises ofte på den 15 dagen for å representere samhørighet. Om du vil sikre deg velstand bør du spise masser av «dumplings»: de ser ut som mynter og kan hjelpe deg i å tjene penger gjennom året.

Hva har du å se frem til?

Lysfestivalen og drage og løvedansen markerer slutten på festen og er utrolig vakkert å se på: dansende drager og løver som paraderer ned gatene for å skremme vekk ondskap og bringe lykke, visdom og et langt liv. Lanternene under lysfestivalen er så fint å se på: de kommer i alle størrelser, materialer og fasonger. Og sist men ikke minst – det utrolige fyrverkeriet som fyres opp for å forsikre en gang for alle at de onde åndene er skremt vekk.

Godt nytt år!

bilde av: Christopher A Dominic, Flickr / Creative Commons

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Kultur