GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Fotball fakta: 7 ting du må vite om Frankrike

Fotball fakta: 7 ting du må vite om Frankrike

Du kan ikke sparke i gang fotballsesongen uten å kjenne dine fotball fakta. Vår serie av fotball- innlegg sentrert rundt våre favoritt fotballnasjoner vil gi deg en rask og lett fordøyelig oversikt over historien, spillere, og språket som gjør disse store ballnasjonene som de er. First off: Frankrike, vert for årets EM.

1. ARVEN

Etter den mest dramatiske og kommenterte “headbutt ” i moderne fotball historie, var Frankrikes kamp mot Italia i 2006, da det franske laget på en eller annen måte mistet sin mojo: Teamet var så dysfunksjonelt at de faktisk endte opp med å score på grunn av utestengelse av en spiller etter en krangel. Selv om laget har møtt noen interne utfordringer i det siste (skandalene som har blitt nasjonale nyheter), les Bleus er ikke bare klar for å ønske Europa velkommen, men de er også forberedt på å vise alle – på hjemmebane- at de er klare til å rocke igjen!

2. STJERNENE

Franske fotballspillere finnes i alle de beste klubbene i den Europeiske ligaen – her er noen navn du bør kunne:

Paul Pogba – Posisjon: Midfielder, Team: Juventus Turin (Italia)

Olivier Giroud – Posisjon: Striker, Team: Arsenal (England)

Patrice Evra – Posisjon: Defender, Team: Juventus Turin (England)

Hugo Lloris – Posisjon: Goalkeeper, Team: Tottenham (England)

Dimitri Payet – Posisjon: Midfielder, Team: West Ham Utd (England)

Blaise Matuidi – Posisjon: Midfielder, Team: Paris St Germain (Frankrike)

Antoine Griezmann – Posisjon: Striker, Team: Atlético de Madrid (Spania)

Anthony Martial – Posisjon: Forward, Team: Manchester United

3. DERES STIL: ANGRIP!

Med toppspisser og midtbanespillere som Griezmann, Matuidi og Pogba, har Frankrike et godt balansert lag med noen gode angrepsalternativer . Deres spillestil har utviklet seg mye de siste årene og er mye mer basert på kontringer med raskere spillere enn før.

4. TRENER: DIDIER DESCHAMPS

Didier Deschamps (også kjent som “Dédé” DD på fransk) er en tidligere defensiv midtbanespiller som spilte for klubber som Chelsea, Juventus og Marseille . Han vant Champions League med Marseille i 1993. DD var blant de 23 spillerne som vant VM i Frankrike i 1998. Etter at han avsluttet som spiller, utdannet han seg som fotballmanager og i 2003 begynte han coaching for AS Monaco FC med noen imponerende resultater i Champions League. I 2012 lyktes Didier Deschamps med Laurent Blanc, en tidligere lagkamerat, og ble hovedtrener for det franske laget.

5. FOTBALL VOKABULARET: “****EN FRANÇAIS”

Fransk snakkes av rundt 220 millioner mennesker over hele verden, i land så varierte som Belgia, Sveits, Elfenbenskysten , Kamerun og Algerie. Her er dine must-know fotball ord en Français:

But – Goal

Hors-jeu – Offside

Millieu – Midfield

Attaquant– Striker

Défenseur– Defender

Capitaine– Captain

Arbitre – Referee

Tirs au but – Penalty shoot-out

Prolongation – Extra time

Coup franc – Free kick

Corner – Corner kick

6. SYNG MED DEM

“Allez les Bleus, Allez les Bleus!” (It means: “Let’s go the bleus! Let’s go the bleus!”) – Dette er den mest kjente sangen.

“Qui  ne saute n’est pas français” (det betyr: “Those who don’t jump are not French…”) – Mixet og remixet på forskjellige måter, avhengig av by.

“Aux Armes, nous sommes les Français” (“To your weapons! We are the French…”) – Dette er en typisk supporter sang med krigs spirit!

“I will survive” –  Jepp, Gloria Gaynors smash-hit har blitt en fransk seierssang.

7. FEIRE PÅ “LES CHAMPS ELYSEES”

Som vert vil Frankrike trolig sette ut storskjermer og arrangere store fester: Men feiringen setter kun skikkelig igang hvis Frankrike når finalen eller vinner hele turneringen som i 1998 og 2000. Les Champs Elysée, Frankrikes mest berømte avenye, vil bli overfylt med tusenvis av superspente fans syngende og glade mens de drikker Champagne til morgenen står for dør.

Bilde av Mariusz Cieszewski / Polish Ministry of Foreign Affairs_,_ Flickr/Creative Commons

Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på