Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Fotball Fakta: 7 ting du må vite om Spania

Fotball Fakta: 7 ting du må vite om Spania

Spania, landet hvor fotball i utgangspunktet er en religion. Det spanske laget er blant de beste i verden, og kommer med store stjerner og masse potensial, uansett turnering de spiller. Her kommer en rask oppsummering av spillerne som gir alt for å lage fotballhistorie.

1. STJERNENE

Det spanske nasjonallaget er stjernespekket, og det er ikke lett å velge ut de beste. Til og med spillerne på benken er helt sinnsykt gode fra lag som Real Madrid og Barcelona.

Andrés Iniesta – Position: Midfielder, Klubb: FC Barcelona

Iker Casillas (aka El Santo) – Position: Goalkeeper, Klubb: FC Porto

Sergio Ramos – Position: Defender, Klubb: Real Madrid

Cesc Fabregas – Position: Midfielder, Klubb: Chelsea

Gerard Pique – Position: Defender, Klubb: FC Barcelona

David Silva – Position: Midfielder, Klubb: Manchester City

2. DERES STIL: “TITI-TAKA”

Tiki-taka er det spanske laget særegne spillestil, preget av korte pasninger, opprettholde besittelse, og jobbe ballen gjennom ulike kanaler. Mange mener at dette er nøkkelen til deres fenomenale suksess de siste årene.

3. TRENER: VICENTE DEL BOSQUE

Del Bosque spilte for Real Madrid på 70-tallet og tidlig på 80-tallet, men han har faktisk en bedre track record som trener: Han vant Champions League med Real Madrid i 2000 og 2002, VM med det spanske landslaget i 2010 og EM i 2012.

4. FOOTBALL VOKABULAR “EN ESPAÑOL”

Spansk er, etter Mandarin kinesisk, det mest talte språket i verden, og mange av spillerne snakker spansk som morsmål, så her er noen av de vanligste fotball ordene en Español.

Gol – Goal

Fuera de juego – Offside

Centrocampista – Midfield

Delantero – Striker

Defensa – Defender

Capitán – Captain

Árbitro – Referee

Tanda de penaltis – Penalty shoot-out

Tiempo añadido – Extra time

Tiro libre (falta) – Free kick

Saque de esquina – Corner kick

5. SE KAMPEN MED EN EN HALV MILLION FANS

For viktige kamper, offisielle sponsorer og bystyrene blir det vanligvis plassert storskjermer i bysentra slik at folk kan se og støtte La Roja ( som det spanske laget heter) sammen. Vanligvis vil hundretusener av mennesker samles rundt Santiago Bernabéu (Real Madrids stadion) der flere gigantiske skjermer er plassert. Kjent som Fan Park, har området blitt kjent for å være vert for en halv million fans!

6. SYNG MED DEM

“¡Yo soy español, español, español!” (“I’m Spanish, Spanish, Spanish!”) – Dette ble det hørt mye av i 2010.

“¡A por ellos, oé!” (“Let’s beat them”) – Dette har vært en klassiker siden 2006.

“¡Que viva España!” (“Long live Spain!”) –Denne sangen er sunget for å støtte teamet, samt når laget vinner og spiller veldig bra. Det er basert på en sang av artisten Manolo Escobar.

7. FEIRE SAMMEN MED “RED TIDE”

Når det spanske landslaget vinner, går det spanske folket til gatene for å feire: I Madrid møtes man ved fontener som Cibeles eller Neptuno. I Barcelona drar man til Canaletas Fountain. Hvis Spania vinner igjen, kan du være sikker på at laget nok en gang vil feirer sammen med Red Tide og takke dem for deres støtte!

Bilde av Grabaluz, Flickr / Creative Commons

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Språk