GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Fun facts om verdens beste arkitekturer

Fun facts om verdens beste arkitekturer

Min kjærlighet til arkitektur stammer fra en lego-besatt barndom. For mange andre handler det mer om å få den perfekte Instagram feeden. Winston Churchill var imponert over flere artiktekturer, og kom med utsagnet “We shape our buildings, then after they shape us“. Bli inspirert med noen fakta om noen av våre favorittbygninger.

The Dongdaemun Design Plaza (DDP)

Arkitekt: Zaha Hadid, “Queen of the curve”

Destinasjon: Seoul, South Korea

I 2015 var DDP den mest Instagram-merkede plasseringen i hele Korea! Designmarkedet inne i bygningen er aldri lukket, slik at folk kan nyte kulturen og shoppe på Dongdaemun Market hele dagen, hver eneste dag.

Visste du? Arkitekten Zaha Hadid har aldri designet en bygning med en rett vinkel.

30 St Mary Axe

Arkitekt: Norman Foster, “Hero of high-tech”

Destinasjon: London, UK

Etter min oppfatning ser 30 St Mary Axe ut som et romskip. Londonere tenker annerledes og den har på folkemunnet fått kallenavnet “The Gherkin” fordi det ser ut som en gigantisk syltet agurk. Den består av 7 429 glasspaneler, hvor sykt er ikke det?

Visste du? Bygningen har 24 heiser i bygningen, hvorav 16 er personheiser.

Sagrada Familia

Arkitekt: Antonio Gaudi, “God’s architect”

Destinasjon: Barcelona, Spania

Midt i det travle Eixample-distriktet, var Gaudis mesterverk designet for å hedre naturen, med stolper inne i bygningen konstruert til å ligne gigantiske trær. Det er så episk at UNESCO bestemte seg for å gi den status som kulturarv.

Visste du? Det har vært under bygging i 137 år! Og det er fortsatt ikke ferdig. Jeez.

Marina Bay Sands

Arkitekt: Moshe Safdie, “Den modernistiske”

Destinasjon: Singapore

Marina Bay Sands ble bygget for å ligne kort som står oppreist sammen, som passer bra til at bygningen huser blant annet et casino, flere resauranter, utstillingssenter, soverom med mer. Bygningen har verdens største svømmebasseng, designet som et “infinity pool” og er dekorert med palmer, det hele finner sted i 57ende etasje.

Visste du? Hele Marina Bay Sands feriestedet koster en svimlende 8 milliarder dollar i Singapore å bygge!

Guggenheim

Arkitekt: Frank Lloyd Wright, “den største amerikanske arkitekten”

Destinasjon: New York, USA

Da Guggenheim museet åpnet i 1959, møtte Gugg en litt blandede tilbakemeldinger, med en kritiker som kalte den “en omvendt havregrynskål”. Han designet interiøret for å være en “flytende” opplevelse, med et langt åpen galleri som synker i en spiral fra topp til bunn og kunsten hengende på alle ytterveggene.

Visste du? Wright gjorde over 700 skisser før han fant den rette.

Sydney Opera House

Arkitekt: Jørn Utzon, “The Additive Architect”

Destinasjon: Sydney, Australia

Arkitekt Jørn Utzon vant Operahusets internasjonale designkonkurranse etter å ha forklart at hans design var som hvite seilskip som fløt på vannet. Da “The Additive Architect” ble åpnet av Queen Elizabeth i 1973, over 10 000 arbeidere vært involvert i kontrueringen av bygningen.

Visste du? Konserthuset holdes alltid på 22,5 grader når symfoniorkesteret spiller, for å holde at instrumentene er i perfekt stand.

Walt Disney konserthus

Arkitekt: Frank Gehry, “Don’t call me a starchitect”

Destinasjon: Los Angeles, USA

Gehry, en av verdens mest berømte arkitekter, stylet LA konsertsal for å representere byens bevegelse og reflektere musikkens rytme. Det ytre skallet av bygningen består av 6.500 stålpaneler, alle av dem i forskjellige størrelser.

Visste du? Bygningen var en stor varmemagnet som gikk utover nærliggende bygninger og gangfelt. Dette førte til mange klager og dermed ble det ytre metallet slipt ned.

Burj Khalifa

Arkitekt: Flere arkitekter

Destinasjon: Dubai, UAE

Med mer enn 160 etasjer og en høyde på 828 meter, er Burj den høyeste bygningen i verden (2019). Bygninger bruker rundt 15 millioner liter per år som brukes til vann og kjøling.

Visste du? Empire State Building er mindre enn halvparten av Burj Khalifa-høyden.

Pantheon

Arkitekt: Apollodorus av Damaskus (vi tror)

Destinasjon: Roma, Italia

Bygget for mer enn 2000 år siden, ble Pantheon kalt “Guds tempel”. En sann prestasjon innen arkitektonisk konstruksjon, de 16 korintiske kolonnene som støtter inngangspartiet bøylen som veier 60 tonn … hver! (Tilsvarer rundt 70 elefanter.)

Visste du? Den har den største ikke støttende kuppelen i verden og har et mystisk hull øverst kalt en ‘oculus’.

Stonehenge

Arkitekt: Aliens?

Destinasjon: Salisbury, Storbritannia

Stonehenge er over 5000 år gammel (slå det, Pantheon!) og det vil si at det ble opprettet i bronsealderen. Stonehenge kommer fra det engelske ordet Stanhengist som betyr de hengende stenene.

Visste du? Grunnen for dens opprinnelse diskuteres fortsatt, men det ser ut til å ha vært en tidlig grav.

Nå har vi tatt deg igjennom noen av våre favoritt arkitekturer rundt om i verden. Vi har språkskoler på de fleste av de nevnte destinasjonene. Sjekk ut våre destinasjoner her..

Hvor i verden vil du reise?Les mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer