GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hva skjer når jeg kommer hjem fra å ha bodd i utlandet?

Hva skjer når jeg kommer hjem fra å ha bodd i utlandet?

Du har vært på utveksling eller språkreise og bodd i utlandet i en lengre periode. Hvordan er det når du kommer hjem igjen? Er alt som det var når du reiste eller har ting forandret seg? Jeg har skrevet ned noen av tingene du kan vente deg når du kommer hjem fra å ha bodd i utlandet.

Naturlige forandringer

Det er naturlig at ting forandrer seg når man ikke er der. Det skjer selv om man har hatt daglig kontakt med de hjemme. Det kan være små ting som at noen har byttet jobb, fullført skolen eller bare farget håret. Men det kan også være større ting, noen har flyttet, gått fra hverandre eller gått bort. De fleste av disse tingene får du jo vite om selv om du er utenlands, men man kommer hjem og går gjennom følelsene på nytt. Man er plutselig er mye nærmere og det kan være vanskelig for noen. Det kan fort bli mye følelser på en gang. Med forandringer som har skjedd hjemme, gleden over å være hjemme igjen, og savnet etter stedet du var. Forandringer er naturlig, og når du kommer hjem fra å ha bodd i utlandet kan flere vente på deg.

Hjemlengsel til et sted som ikke er «hjemme»

Stedet du bor mens du er på utveksling eller språkreise blir et hjem borte fra hjemmet. Uansett om man bor med en vertsfamilie eller på studenthjem, så er det hjemmet ditt for en periode. Og uten at man får det med seg kommer den følelsen om at «dette er hjemmet mitt», og plutselig har du to hjem.

Menneskene du blir kjent med blir som den andre familien din. Det er naturlig å føle på en hjemlengsel etter at du kommer hjem til Norge. Om man blir kjent med mange som skal være igjen kan man fort få litt FOMO (fear of missing out/følesen av å gå glipp av noe). Da er det viktig at man tenker på alt det morsomme man opplevde og alle minnene man har.

Hold kontakten

Vennene man får mens man bor i utlandet er viktige når man er der, men de er minst like viktig å ta vare på når man kommer hjem. Selvfølgelig er det viktig å ha et internasjonalt nettverk i jobbsammenheng. Men å ta vare på minnene man lagde mens man var sammen er viktigere. Og det er alltid et pluss at man kan reise til store deler av verden og bo gratis – for vi vet alle at hotellutgifter er noe av det dyreste med å reise.

Ta vare på minnene: se på bilder og videoer, snakk med vennene du ble kjent med og tenk tilbake på den tiden som en fin periode i livet. Men samtidig må man huske å gå videre i livet her hjemme. Og det er jo ingenting som stopper deg fra å reise på besøk, eller flytte tilbake til ditt nye hjem så fort du har mulighet.

Vil du studere i utlandet med oss?Les mer..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på