GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvilken engelsk eksamen bør du velge?

Hvilken engelsk eksamen bør du velge?

Ønsker du å ta en engelsk eksamen for å få nivået ditt sertifisert, men har ingen anelse om hvilken test der ute som er riktig for deg: Er det den internasjonale Language Testing System (IELTS), Test av engelsk som fremmedspråk (TOEFL) eller en Cambridge English eksamen? Hvordan er de forskjellige og hvilke kostnader er involvert, og er det en måte å teste ditt nivå før du forplikter deg til å ta en sertifiserings eksamen?

Vi har satt sammen en guide som kan hjelpe deg å ta en vell informert beslutning raskt.

Hvordan velger jeg riktig eksamen?

En viktig forskjell mellom de tre diplomene er gyldigheten av resultatet. Cambridge sertifikatet er gyldig for resten av livet, mens IELTS og TOEFL er øyeblikksbilder av nivået ditt i engelsk og kun gyldig i to år. Dessuten, når du tar en Cambridge engelskeksamen er det en sjanse for at du ikke vil bestå og derfor ikke få vitnemål. Med IELTS og TOEFL vil du alltid få et diplom med poengsummen din, uansett hvor høy eller lav den er.

Hvis du ønsker å få et språkdiplom for å bevise nivået ditt og ha noe å vise frem på CVen din, er Cambridge engelskeksamen sannsynligvis det beste valget. IELTS og TOEFL eksamener er ofte mer relevant for visum, jobb og universitets- eller høyskole applikasjoner der et visst nivå i engelsk er nødvendig for å bli akseptert. Mellom disse to eksamenene, er IELTS mer vanlig å be om i Storbritannia, mens TOEFL dominerer i Amerika (det finnes unntak og mange institusjoner aksepterer begge).

Hva må jeg gjøre på selve eksamenen?

For TOEFL eksamen, velger de fleste en internettbasert test (TOEFL IBT). Denne eksamen blir gjennomført på en datamaskin og tar 3-4 og en halv time (med unntak av en ti minutters pause). Eksamen vil teste dine tale, lytte, skrive og lese evner. Totalt kan du få 120 poeng, 30 for hver modul. Poengsummen på sertifikatet vil være mellom 0 og 120, og dette sertifikatet er gyldig i to år

IELTS fokuserer også på de fire modulene av å snakke, lytte, skrive og lese. De tre første modulene (lytting, lesing og skriving) er testet med en skriftlig prøve som tar 160 minutter og er gjort uten pause. Den muntlige delen av eksamen tar 15 minutter og er enten på samme dag (etter en 10 minutters pause) eller på en annen dag. Dette avhenger av eksamens sted. Du får en score mellom 1 og 9, og som TOEFL er IELTS er bare gyldig i to år.

Innholdet i Cambridge engelskeksamen, avhenger av hvilken type eksamen du vil ta. Vanligvis tar en Cambridge eksamen to dager. Den første dagen dekker lesing, skriving og lytting. Hver modulene tar en til to timer, avhengig av ditt nivå. Den muntlige delen av eksamen finner vanligvis sted på en annen dag, og tar ca 15 minutter. Denne delen av eksamen er ofte utført sammen med en medstudent. Cambridge eksamen kan gjøres på en datamaskin eller skriftlig, dette avhenger av eksamenstedet. Eksamen vil bli rettet i henhold til den Det Felles Europeiske Rammeverket for Språk (CEFR), fra A1 til C2, og hvis du ikke klarer det, vil du bli merket et nivå på en lavere CEFR skala.

Hvem utsteder eksamen?

TOEFL eksamen utstedes av Educational Testing Service (ETS), en Amerikans non-profit organisasjon, mens IELTS “eies” av British CouncilIDP Education og Cambridge English Language Assessment.  Cambridge eksamen utstedes av Cambridge English Language Assessment, som ligger på the University of Cambridge i England.

Når og hvor tar jeg eksamen?

Du kan ta alle tre eksamenene (nesten) hvor som helst i verden. På hjemmesidene til de ulike organisasjonene finner du eksamens stedet som er nærmest deg, og du kan selv melde deg opp til eksamen på nettet. TOEFL og IELTS tilbyr eksamener nesten hver uke, mens Cambridge eksamen tilbys et par ganger i året, så du trenger litt tid til å planlegge fremover. Husk at hvis du tar et forberedelseskurs med en språk organisasjon som EF, vil vi hjelpe deg å melde deg på eksamen og bestå det, selvfølgelig.

Hva koster eksamen?

En TOEFL eksamen koster rundt 245 USD, IELTS rundt 200 euro, og Cambridge eksamen er mellom 165 og 255 euro (avhengig av nivået). Vær oppmerksom på at disse prisene kan variere avhengig av hvor du befinner deg, og kan endres.

Hvordan forbereder jeg meg?

Forberedelse er nøkkelen. Ikke undervurder eksamen og begynn å studere i god tid. Du kan gjøre dette selv, eller med et nettbasert kurs, men hvis du virkelig ønsker å forbedre deg, og fremgang og for å få best mulig poengsum, er det beste alternativet å ta et språkkurs. Språk organisasjoner som EF tilbyr kurs som er skreddersydd til eksamenen du skal ta, og vil inneholde massevis av målrettede forberedelser og praksis eksamener. Hvis du taret språkkurs i utlandet (f.eks studerer engelsk i Storbritannia, USA eller Canada), vil du maksimere sjansene for å gjøre det bra i den muntlige delen av eksamen siden du da trener på å bruke engelsk i måneder og uker før eksamen.

Før du bestemmer deg

Få en følelse av ditt nåværende nivå, slik at du kan ta eksamenen som passer for deg, kan du ta vår gratis, nettbaseret EFSET EF Standard English Test. Vurder å ta EFSET PLUS versjonen av testen for en mer omfattende og nøyaktig gjennomgang av ditt nivå. For en raskere vurdering, ta denne testen for å teste ditt språknivå.

Foto av Oliver Symens, Flickr / Creative Commons

Test ditt språknivåTa testen
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer