GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Hvordan hjelpe barnet ditt til å oppnå sin drømmekarriere

Hvordan hjelpe barnet ditt til å oppnå sin drømmekarriere

Alle foreldre håper sine barn vil lykkes i livet, ved at de skal få sin egen drømmekarriere. Hva slags type suksess de ønsker varierer, men i tillegg til å bli snille, engasjerte og produktive medlemmer av samfunnet, har de fleste foreldre et dypt ønske om at deres barn skal gjøre det bra i sin karriere, hva nå enn de måtte ønske å gjøre.

I de kommende tiårene vil de fleste næringer oppleve endringer med automatisering og robotteknologi. Dette gjør at ferdigheter som skiller oss fra maskiner vil bli viktigere enn noensinne. Når roboter og algoritmer tar over det store flertallet av rote-oppgaver, blir ferdigheter som kreativitet, tilpasningsevne, og følelsesmessig intelligens viktig for suksess.

Men hvordan kan du bistå barnet ditt i å utvikle disse ferdighetene? Hvordan kan du ruste dem for å lykkes i fremtiden?

Utfordre dem! (Og deg selv)

Foreldre forventer eller ønsker ofte at barna skal følge i deres fotspor bevisst eller ubevisst, men morgendagens verden vil se radikalt annerledes ut, og foreldrene må tenke utenfor boksen og forestille seg hvilke dristige valg i dag som vil gjøre deres barn mest mulig rustet for «den nye morgendagen».

Mens formell utdanning vil fortsette å gi den intellektuelle rammen for de fleste karrierer, så er det andre egenskaper som kan bli mer avgjørende i fremtiden.  Evnen til å huske og resitere ting – fokus på mye formell skolegang – vil ikke være nok i en verden der roboter og algoritmer gjør det mye bedre enn mennesker. Anslagsvis vil 5 millioner arbeidsplasser gå tapt i de kommende årene alene, ifølge en World Economic Forum-rapport, og på de fleste felt vil evnen til å tenke kreativt, tilpasningsdyktighet og  det å lære kontinuerlig bli viktig.

Et kreativt og fleksibelt tankesett kan utvikles ved å utfordre barnet ditt til å utvide sine horisonter og lære nye ting kontinuerlig. Hvis du aldri har studert i utlandet, bør du vurdere å investere i barnets mulighet til å gjøre det. Hvis du aldri har jobbet eller jobbet frivillig i et land som var helt annerledes enn hva du er vant til, så ta sjansen og foreslå det for barnet ditt. Læren man oppnår ved å være i utlandet går langt utover bøkens innhold, og man er helt avhengig av å aktivt tilpasse seg nye mennesker og kulturer som er helt ulike det du er vant til.

Lær dem å tilpasse seg

Opplevelser og erfaringer som presser barnet ditt utenfor deres komfortsone, gjør dem mye bedre rustet til å møte fremtiden.

Fremtidens beste arbeidsplasser og team vil være mer flytende, ikke låst til en pult og mer fleksibelt enn alt vi kan forestille oss i dag, og for det trenger vi den best forberedte og mest tilpasningsdyktige arbeidsstyrken.

Intellektuelt er det å tilpasse seg den rette typen mental fleksibilitet og selvtillit, samt en vilje til kontinuerlig læring og endre karriere om nødvendig. Faktisk oppfordrer Jon Williams, Joint Global Leader for PwC, unge mennesker til å tenke på seg selv som “et kompleks av ferdigheter og evner, ikke en definert rolle eller yrke.”

En av de mest effektive måtene å utvikle tilpasningsevne for barnet ditt er å få dem til å studere eller jobbe i utlandet; Å bo i en ny by, å få nye venner og bli kjent med en ny kultur og en ny måte å gjøre ting på, gir alle en åpenhet som de vil tjene godt på.

Hjelp dem til å koble til

Evnen til å sjonglere seg mellom alle slags barrierer skiller allerede de mest vellykkede ledere, forskere, forretningsfolk og kunstnere. Globale problemer krever globale løsninger, og morgendagens ledere må være enda mer følelsesmessig, sosialt og kulturelt intelligente.

David Deming, lektor i utdanning og økonomi ved Harvard University, peker på en annen grunn til at myke ferdigheter vil ha stor verdi i fremtiden: Så mange oppgaver og jobber blir automatiserte, å kunne kombinere teknisk kunnskap med avanserte sosiale ferdigheter vil hjelpe folk finner de mest givende mulighetene.

Å reise er en fantastisk måte å fremme en følelse av tilkobling og utvikle avanserte sosiale ferdigheter på, men å studere eller arbeide i utlandet er alltid bedre. Det gir barnet ditt en dybdeforståelse og kulturelle opplevelser ingen reise kan gi. Det gir dem også muligheten til å lære lokalspråket – det mest effektive verktøyet for å bygge broer til nye kulturer og nye måter å tenke på.

Verdien av språk

Studier har vist at evnen til å snakke to eller flere språk bygger mental fleksibilitet, styrke og robusthet. I og med at mer enn halvparten av barna som blir født i dag, forventes å leve i 100 år, er strategier som holder våre tanker unge og nytenkende viktigere enn noensinne.

Men fremmedspråklige ferdigheter tilbyr mer enn det: Evnen til å kommunisere effektivt og naturlig med mennesker fra forskjellige verdenshjørner. I en global verden er det aller viktigst at barn lærer seg engelsk godt, så engelsk er språket med høyest prioritet. Heldigvis er nivået i Norge høyt på verdensbasis, og vi har privilegiet av å også kunne prioritere et tredje språk. Engelsk er snakkes i 100 land med anslagsvis 1,5 milliarder mennesker, og vil trolig forbli lingua franca i årene som kommer. Fra vitenskap og medisin, til lov og næringsliv, er en god beherskelse for det engelske språket avgjørende for suksess.

Feire sine prestasjoner

Foreldre bør omfavne endring og feire vekst; de er viktige komponenter i barnets fremtidige suksess. Det er viktig å sikre at barna trives godt i skolen og komme inn på et godt universitet, men det å se utover det åpenbare og inn i en verden med rask forandring, hvor kreativitet, tilpasningsevne, følelsesmessig intelligens og interkulturelle ferdigheter vil bety mer enn noensinne.

Studere språk i utlandet med EFLes mer her..
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer