Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Hvordan reise mer bærekraftig – en nybegynnerguide

Hvordan reise mer bærekraftig – en nybegynnerguide

Reising lærer oss å sette pris på verden og den fantastiske variasjonen vi har, men den kan også være veldig forurensende. Vi må alle redusere karbonutslippene våre og ta bedre vare på planeten for å sikre at vi ikke gjør uopprettelig skade på vårt eneste hjem. Dette betyr ikke at du trenger å avbryte alle internasjonale eventyr, men neste gang du planlegger en tur utfordrer vi deg til å prøve ut våre tips for en mer bærekraftig reise.

Valg av transport

La oss starte med det åpenbare: Vær smart ved valg av transport. Åpenbart er fly raskere, mer praktisk og noen ganger enda billigere enn å ta toget, men det pumper også ut mye mer karbondioksid (som bidrar til klimaendringer) og giftige gasser enn vår gamle venn lokomotivet.

I disse dager kan du komme deg omtrent hvor som helst med tog, så bytt ut flyturen med en naturskjønn togreise. I regioner som Europa, der jernbanenettene er omfattende og raske, er elektriske tog et utmerket alternativ med lavere karbon. I Frankrike bruker de for eksempel kjernekraft som generere rundt 75 % av strømmen brukt i tog, dette gir mye lavere utslipp enn fossilt brensel.

Sammenlign reisealternativene dine ved å bruke EcoPassengers utslippskalkulator, her kan du se hvor mye karbon du vil spare ved å ta toget istedenfor fly på turen.

Utlign karbonetavtrykket ditt

Ikke alle er i stand til å følge i fotsporene til klimaaktivisten Greta Thunberg, som valgte å seile over Atlanteren i stedet for å fly til USA: Noen ganger er fly det eneste alternativet. Det er her klimakvote kommer inn. Klimakvoter innebærer å beregne hvor mye karbondioksid reisen din vil produsere og betale en sum som går til klimaprosjekter som redusere den tilsvarende mengden karbondioksid i atmosfæren. På denne måten bidrar du til å ‘balansere’ fotavtrykket ditt.

FlyGRN kan hjelpe deg med å beregne utslipp, finne flyruter med lavere karbonutslipp og kan «vei opp» karbon forbruket ditt. Andre kompensasjonsordninger inkluderer prosjekter for fornybar energi som er sertifisert av Gold Standard, og gjenplantingsprogrammer i regi av Mossy Earth, som vil sende deg et bilde av trærne som du har bidratt til å plante.

Det er viktig å huske at det ikke er noen perfekt måte å beregne dine eksakte utslipp på. I tillegg til mange kompensasjonsordninger, spesielt de som planter trær, oppstår den faktiske «balanseringen» av karbon ikke før opp til 20 år senere når trærne har vokst seg store. Det er fortsatt en god ting å gjøre, men generelt sett er det best vi kan gjøre å begrense utslippene i utgangspunktet.

Ta kontakt med lokalsamfunn på riktig måte

Å være bærekraftig handler ikke bare om å redusere karbonavtrykket ditt, det handler også om å hjelpe lokalsamfunnene du besøker med å bygge en bærekraftig fremtid. Du kan gjøre dette ved å bo hos vertsfamilier hvis du studerer i utlandet, kjøpe suvenirer som er laget av lokale kunstnere og håndverkere og handle på de lokale markedene i stedet for internasjonale supermarkeder. På denne måten forblir pengene du bruker i nærmiljøet, slik at det øker økonomien deres og støtter deres vekst.

Se opp for dyreliv

Det er veldig opprørende å se hvilken negativ effekt reiselivsopplevelser kan ha for dyrene som er involvert. Derfor har EF Education First forpliktet seg, som første utdanningsreiseselskap, til å gjøre reisene sine viltvennlige ved å samarbeide med World Animal Protection og implementere nye retningslinjer for dyrevelferd i hele selskapet. Dette betyr at turer ikke lenger vil omfatte dyrerelaterte aktiviteter som ikke ivaretar dyrelivet ordentlig. Upassende aktiviteter som elefant-ridning eller svømming-med-en-delfinopplevelse har ingen plass hos oss og er ofte skult dyremishandling. I stedet vil vi ha fokus på utdanning, opplysning og positive interaksjoner mellom mennesker og dyr kombinert med miljøvennlig dyrelivsturisme.

Reis sakte

Reis sakte, kunsten å besøke ett eller to steder i lengre tid fremfor å skynde seg rundt for å oppdage flest mulig steder på en gang, er en strålende måte å reise litt mer bærekraftig på. Ved å utforske i snegletempo tar du ikke bare færre flyturer og mindre lange reiser. Du vil også engasjere deg mer i lokalsamfunnene og byene du besøker på et mye dypere nivå, noe som gjør det bedre for både planeten og for deg. Vi er muligens noe partiske, men vi vil si at å studere i utlandet regnes også som en saktegående reise.

Spis smart

Det er to regler du burde huske på når du handler mat: Kjøp lokalt, og kjøp sesongmessig. Støtt bønder i nærheten ved å spise de lokale råvarene og kjøpe det som er naturlig for sesongen. Disse varene vil ha lavere transportutslipp siden de ikke er blitt fløyet inn fra utlandet. Å prøve ikke å spise kjøtt kan også bidra til å holde ditt personlige karbonavtrykk lavt, ettersom landbruksnæringen er en enorm produsent av klimagasser. Du trenger ikke å gå helt vegansk eller vegetarisk, men å kutte ned forbruket av animalsk produkter er en enkel måte å gjøre en veldig stor forskjell på.

Reduser plasten din

Bare noen få enkle endringer i hverdagen kan hjelpe deg med å redusere plastavfallet ditt massivt. Det enkleste og raskeste er å investere i en gjenbrukbar vannflaske i aluminium. Da trenger du ikke kjøpe flere engangs plastflasker og du kan bruke apper som Refill og Tap for å finne ditt nærmeste gratis vannpåfyllingspunkt. Du kan også bytte til sjampo, balsam og såpestykker, i stedet for ikke-resirkulerbare produkter i plastflasker. Disse er gull på tur så slipper man søl i bagasjen om man skulle glemme å lukke en flaske.

Hva har du i bagasjen din?

Vi liker alle å handle nye antrekk til drømmeturen, men vet du miljøkostnadene for klærne dine? Motebransjen (spesielt fast fashion) er ansvarlig for enorme mengder klimagasser. Det kan se ut som opp imot 10% av verdens karbonutslipp skyldes tekstilindustrien. Konkrete konsekvenser er utstrakt forurensning av elver takket være uholdbart farging av tekstiler og ikke-organisk bomullsavling. Ringvirkningene er enorme og påvirker både dyr og mennesker.

Det finnes noen enkle måter å gjøre garderoben din litt grønnere på. Sjekk først på vintage-butikker og veldedighetsbutikker eller appen Tise, for brukte varer, slik at du ikke trenger å kjøpe ‘nye klær’. Om du skal kjøpe nytt er det fint å handle varer fra bærekraftige forhandlere som Rapanui, som bare bruker økologisk bomull og lite avfallsfargestoffer eller Econyl som lager badetøyet av resirkulert plast. Pakk også lett! Jo mer bagasje du har med deg på et fly eller tog, jo mer drivstoff brukes på reisen.

Vær kresen på hvor du bor

Når du planlegger en ferie, er det lett å la seg forføre av flotte bilder av store all-inclusive hoteller. Men steder som dette har ofte enormt vannforbruk, takket være de svimlende mengden klesvask som kreves for å rengjøre laken og håndklær. Plastemballasjen fra ‘minis’ på badet er et problem, og hotellene er ofte internasjonalt eid, så mye av fortjenesten deres forlater landet i stedet for å bli reinvestert i nærmiljøet.

Du kan i stedet undersøke de mindre lokalt eide gjestehusene eller boutiquehoteller. Se

etter Rainforest Alliance eller Global Sustainable Tourism Council logo på deres nettsteder. Det er enkelt for et hotell å si at de er bærekraftige, men å ha disse tredjepartssertifiseringene sikrer at dette faktisk stemmer. Overnattingssteder med dette beviset har en garanti for å ha bærekraftige praksiser, alt fra å minimere avfall, innvirkning på nærmiljøet til å feire regionens kulturarv og støtte bevaringsinitiativer for å beskytte det lokale dyrelivet.

Hvis du bor et sted i en lengre periode – fordi du jobber eller studerer et språk, for eksempel – Vil vi anbefale og vurderer å bo hos en vertsfamilie eller i en delt bolig. Dette sikrer at du bruker eksisterende ressurser og deler dem med flere mennesker som igjen gjør reisen mer bærekraftig.

Reis sakte med oss Les mer her..

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Reise