GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Jeg var klar for et annerledes friår før studiene – Les om mitt studieår i Barcelona

Jeg heter Helle, jeg reiste 9 mnd til Barcelona med EF studieår i utlandet
Jeg var klar for et annerledes friår før studiene – Les om mitt studieår i Barcelona

Jeg ønsker å dele min opplevelse med EF studieår i Utlandet.

Kanskje sitter du i sofaen med pcen på fanget og teppet surret rundt deg. Eller kanskje du sitter i en fritime på skolen og drømmer deg bort til storslagne New York og vakre Paris. Uansett hvor du befinner deg akkurat nå sitter du mest sannsynligvis med den samme tanken som så mange andre har hatt før deg. Inkludert meg selv, nemlig om du ønsker å studere i utlandet. «Tør jeg reise til et fremmed land, helt alene?». «Blir jeg akseptert?». «Vil jeg få hjemlengsel?». Mitt beste tips dersom du er i tvil om disse spørsmålene, er rett og slett å hoppe ut i det!

Reiselyst

Jeg hadde lenge tenkt på å komme meg ut i verden etter videregående, og da jeg endelig fikk avklart at jeg skulle tilbringe et studieår altså ni måneder i Barcelona, kunne jeg nesten ikke vente. For min del hadde jeg et ønske om å oppleve noe større enn min egen hjemby, Trondheim, slik at jeg kunne komme tilbake igjen med ny erfaring i en helt fremmed kultur. I tillegg så jeg på det som en ekstra fordel å ha med seg nye språkkunnskaper videre i livet til når jeg for eksempel skal søke jobb.

Nå var det ikke bare dette som fristet meg til å pakke kofferten og komme meg avgårde; etter 13 års skolegang kjente jeg meg klar for et annerledes friår før studiene, hvor jeg kanskje kunne finne meg selv og bli mer selvstendig. For de som er usikre på hva de ønsker å gjøre etter videregående er et studieår i utlandet en perfekt erstatning. Jeg ønsket også å få en samling av gode minner, skape nye vennskap fra over hele verden, og bare nyte livet.

[

](http://www.ef.no/blog/wp-content/uploads/sites/31/2017/10/helletonning-4.jpg)

Valget falt på Barcelona

Jeg valgte som sagt å reise til Barcelona på den spanske kysten, og har ikke angret et sekund på den avgjørelsen! Til tross for at jeg hadde vært i Barcelona en gang før, var det ikke bare det gode inntrykket jeg fikk av byen den gangen som avgjorde hvor jeg ønsket å reise til. I flere år har jeg hatt et ønske om å lære meg spansk, og hva er vel ikke bedre enn å reise til Spania da? Ikke minst elsker jeg den spanske kulturen, og har kun gode minner fra de feriene jeg har tilbragt i dette landet. Folkene er så åpne, gavmilde, pratsomme og hyggelige, og til nå har vi lært at å bli venner med folk fra nabobordet på en café er helt normalt! Barcelona er en by som har både shopping, strandliv, historie, kunst, arkitektur, uteliv – nevn i fleng, stedet har alt, og jeg elsker det!

“Undervisningen kunne heller ikke vært bedre”

Skolen jeg går på ligger så å si midt i sentrum av Barcelona, og selv om det er en ganske så liten skole (omtrent 60 studenter) er samholdet stort. Lærerne er artige, snille og omtenksomme, og man føler at de virkelig bryr seg om at du skal ha det så bra som mulig både på skolen og på fritiden din. Undervisningen kunne heller ikke vært bedre når man tar et studieår i utlandet.

Den er variert, artig og fantastisk lærerik på måter man ikke trodde man kunne lære på. Konseptet er jo egentlig ganske lett; så lenge man snakker spansk finnes det ingen grenser. Klassetimene kan derfor bestå av sang, lek, skuespill, vanlig tavleundervisning og samarbeid. Timene går fort unna, og plutselig er skoledagen over.

Det som likevel gjør hele undervisningsopplevelsen spesiell er det gode studiemiljøet. Folk kommer fra hele verden over, og den gode miksen mellom kulturer og land gjør at man ikke har noe annet valg enn å bruke språket. Selv om ting i starten kan virke litt uvanlig og usikkert, må man bare slippe tøylene og ikke være redd for å ta kontakt med de andre studentene. Alle er i samme situasjon som deg, de ønsker å lære!

Vertsfamilie, studenthjem eller egen leilighet..

Her i Barcelona kan man velge mellom å bo hos vertsfamilie, på studenthjem eller i egen leilighet. Jeg selv bor på studenthjemmet Anna Ravell, kun ti minutter gåtur unna skolen, som vil si at det også ligger ganske sentralt i byen. Det har kun vært en positiv opplevelse å bo på Anna Ravell, og det passer spesielt perfekt for deg som ønsker å ha 100% kontroll over ditt eget opphold. Her kan man komme og gå som man ønsker (innetid for de under 18 år), og det er utrolig sosialt med både felles kjøkken, studierom, tv-rom og terrasse. De aller fleste har egne rom med vask, men ellers deler man på det meste.

For mange kan det kanskje komme en dag hvor hjemlengselen kommer krypende innpå deg, og du er usikker på om du klarer å være borte så lenge. Selv om disse dagene kan oppstå, vil du innen kort tid merke hvor fort ukene går, og da vil du kun sitte igjen og ønske at du kunne være her litt lenger. Et studieår varer i 9 måneder, men du har også muligheter å reise 6, 9 eller 11 måneder.

Utflukter

Aktivitetstilbudet til EF består av sosiale arrangementer hver eneste dag i uka, noe som gjør at dagene flyr avgårde. Det er alltid noe å bruke fritiden sin på, enten det er sport, kultur, utflukter eller andre aktiviteter. Mye er gratis, men det hender man må betale noen euro for å delta – noe som absolutt er verdt det! Jeg anbefaler at du deltar på så mye som overhodet mulig, hvis ikke kan jeg garantere at du vil angre i ettertid! I tillegg er det en fin ting å enten skrive dagbok eller kanskje en blogg som du kan se tilbake på. Gode minner er alltid godt å ha!

Dersom du etter å ha lest dette reisebrevet fortsatt er i tvil om du vil tilbringe et studieår i utlandet, avslutter jeg med å si som i innledningen; hopp ut i det! Ikke vær redd for å prøve ut noe nytt. Så lenge du er åpen til nye kulturer og alt rundt deg vil det mest sannsynligvis bli det beste året du har hatt. Det har det i alle fall vært for meg!

Ønsker du mer informasjon om studieår i utlandet?

Les mer om studier i utlandet her..

Bestill en gratis brosjyre her..

Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Snakker du flytende? Test dine språkkunnskaper med vår hurtige test

Les mer