Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Lær deg spansk raskt: 10 tips

Lær deg spansk raskt: 10 tips

Du vet at sangen «Dynamite» av Taio Cruz? Der han synger: “I throw my Spanish in the air sometimes saying, ‘AAAAYYYOOOOOO, NO COMPRENDOOOOOOO.’” Ok, så er kanskje ikke dette den faktiske teksten til sangen, men de fleste av oss har ytret «No comprendo» på et tidspunkt, som grovt oversettes til: « jeg beklager, men jeg har ingen anelse hva du nettopp sa». Spansk er som alle andre språk, vanskelig å lære, men det finnes noen måter å lære det raskere på:

1. Syng med til musikken

Det spanske språket og kulturen er opptatt av lidenskap eller «pasión», som de kaller det. Som et resultat av dette finnes det hundrevis (og jeg mener hundrevis!) av kjærlighetsballader. Og, om du ikke har lagt merke til det allerede, er ballader supert for språklæring fordi de går sakte og er enkle å synge med på. Begynn med Nicky Jam’s “Perdon”.

2. Se på “TELENOVELAS”

Hvis du trodde det å lære fraser som, «hushjelpen gjorde det!» eller «din onde tvilling har kommet tilbake fra de døde» ikke var særlig praktisk, må jeg si at du har tatt grundig feil. Telenovelas – eller latinsk såpeopera – er en super måte å lære og følge enkle (og ja, veldig dramatiske) samtaler på. Om du ikke ønsker å dykke inn i verdenen av latinsk såpeopera, kan du se show som Ugly Betty eller Jane the Virgin som kun bruker spansk sporadisk (og det er med undertekst!).

3. Les alt

Det er tonnevis med fantastiske, spanske forfattere der ute, så dykk inn. Men ikke glem å lese magasiner og kokebøker også. Dette vil bidra til å trene hjernen din til å lese ordene og virkelig forstå dem. (Ellers kan det hende at puddingen ender opp med å gi alle matforgiftning, og du vil ikke ha noen å skylde på enn deg selv!)

4. Last ned podcasts

Om du går, kjører eller tar t-banen, kan du alltids laste ned noen spanske podcasts du kan høre på. En halvtime om dagen holder i massevis når du bruker denne type fritid på en produktiv mate.

5. Oversett

Om du ser noe skrevet eller hører folk snakke, prøv å oversett det til spansk. Ved å gjøre dette lærer du hvilke ord du må lære eller jobbe med. Du kan til og med skrive dine Facebook innlegg på to språk!

6. Finn deg en som elsker å snakke spansk!

Helt seriøst! Om du finner en som snakker spansk eller hvilket som helst språk du prøver å lære, kan de hjelpe deg med å lære det raskere.

7. Flytt til Spania, Peru, eller…

Dra til et spansk-snakkende land og bo der. Og bare snakk. Min far dro til Sør-Amerika da han var tidlig i 20-årene og har aldri tatt et eneste spansk kurs i sitt liv, men han snakker flytende. Hans hemmelighet? Han kjøpte en ordbok, slappet av på den Columbianske stranden og møtte lokale som var interesserte i å snakke med han, som viste han hvordan han skulle uttale ord og oppføre seg som en lokal.

8. Dra på ferie til et spansk-snakkende sted

Øv, øv, øv! Og ikke vær flau underveis. Å gjøre feil er en del av læringsprosessen, til og med morsmålet ditt begynte med en haug av feil. Snakk med taxisjåføren, servitrisen – hvem som helst – i et land hvor spansk snakkes, slik at du får øvd litt hver dag. Sitter du fast hjemme i Norge? Prøv å lær hunden din noen spanske kommandoer: en kulturell hund har vell aldri gjort noen skade?!

9. Legg litt innsats i dine memokort

Ikke bare skriv ned ord som «taco». Det vil ikke få deg veldig langt. Istedenfor kan du skrive ned setninger som «denne tacoen er fantastisk» eller «denne tacoen koster 20 kroner». Setninger vil hjelpe deg mye mer enn kun enslige ord, og du lærer deg mer ord og grammatikk på denne måten.

10. Planlegg!

Uansett hvordan du vil studere spansk, lag deg en plan og hold deg til den. Om ditt mål er å studere i minimum en time om dagen, så gjør det! Det er som å trene, du kan ikke forvente å studere tre intensive timer på en uke og se resultater. Du vil se fremgang og progresjon over tid istedenfor med en gang.

Bare husk at all innsats teller!

Image by Guillermo Viciano, Flickr / Creative Commons

Lær spansk med oss i SpaniaLes mer her..

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Språk