Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

10 fun facts om språk

10 fun facts om språk

Det er anslagsvis 7.000 språk i verden, fra Mandarin-kinesisk, morsmålet til nesten en milliard mennesker, til over 200 kunstige språk som Elvis, som kun talt av de (imaginære) Elver fra J.R.R. Tolkiens episke og deres diehard fans.

Med så mange språk er det en hel rekke morsomme fakta og her er vår topp 10 liste:

1. Bare onomatopoeia på forskjellige språk

Til tross for hvor naturlig språket ditt høres som, er onomatopoeias ikke universelle. Engelsktalere bruker «snip snip» for å kommunisere en kuttende saks, mens japansken sier «chocki chocki». Bilhorn går «düt düt» i Tyrkia i stedet for «pip pip», og koreanske tog går «chik chik pok pok» ikke «chugga chugga choo choo» som på engelsk. Dyreriket gir også utallige sammenligninger. På nederlandsk sier bier «zoem-zoem» (ikke «buzz») og i bengalske kyr sier «hamba» (ikke «moo»). Den ydmyke hanefuglen er også forskjellig mellom språk: Engelsks «cockadoodle-doo» blir «co-co-ro-co» på katalansk, «kikeriki» på tysk og «goh-geh-goh-goh» på kinesisk.

2. Lange ord

Ved siden av den mye siterte «antidisestablishmentarianism» er det flere andre munnfull andre ord man bør prøve å huske. Pseudopseudohypoparathyroidism er en skjoldbruskkjertel, Mary Poppins ‘supercalifragilisticexpialidocious forekommer faktisk i noen ordbøker, og (interessant) hippopotomonstrosesquipedaliophobia er frykten for lange ord. Men er lange ord verdifulle? Det er en personlig preferanse – men hvis du ikke mener de er verdifulle, så vit at handlingen som beskriver noe som er viktigheten av et langt ord er nok et langt ord: floccinaucinihilipilification.

3. Antall bokstaver i alfabet i forskjellige språk

Engelsktalende vet at alfabetet har 26 bokstaver, men kan ikke skjønne at dette ikke er standard. Rotokas, et språk som snakkes i Papua Ny Guinea, har bare 11 bokstaver som gjør det til det korteste alfabetet på jorden. Kronen for de fleste bokstavene går til Khmer, talt i Kambodsja, med 74 bokstaver.

4. Mange tegn i språk

Kinesisk (Mandarin / Kantonesisk) består av 50.000 tegn, noe som gjør det vanskelig å huske dem alle, men hvis du lærer kinesisk, bekymre deg ikke. For å lese avis må du bare «kjenne» 2000 tegn.

5. Hva kom først?

Spørsmålet om hvilket er det eldste språket kan egentlig ikke besvares fordi det ikke er tatt hensyn til talte språk og kulturer med utelukkende muntlige tradisjoner. De eldste språkene med skriftlige poster er hebraisk, sanskrit, sumerisk og baskisk.

Verdenskart

6. Kreative lingvister

Over 200 kunstige språk – noen ganger kalt konstruerte språk eller «conlangs» – har blitt opprettet siden det 17. århundre. Nye kunstige og nye språk som (som Elvis, Klingon, Na’vi og Dothraki) er blitt opprettet for populærkultur og brukt kommersielt og innenfor handel.

7. Rhyme tid

E er både den vanligste bokstaven og vokalen på engelsk og R er den vanligste konsonanten. Men flere ord begynner med bokstaven S. Noe som er spesielt morsomt med engelsk er at språket er at det består av en lang liste ord som ikke rimer med hverandre. Tenk de engelske ordene «silver, bulb, angel, month, husband, wolf, purple, hungry, and wasp».

8. Synonymer i massevis

Noen språk har kulturelle eller kulinariske konsepter med mange dusinvis av synonymer (berømt av eskimo språk Inuit og Yupiks mange ord for snø). Det er 27 albanske ord for «mustasch» (inkludert «dirs ur» som refererer til en tenårings nye ansiktshår) og 43 ord i somalisk om kameler. Over på Hawaii er det 108 ord for å beskrive søtpotet, 47 for bananer og 200 for regn.

9. Den fantastiske verden av semordnilaps

Et ord som skaper en annet når stavet bakover – tenk på det engelske ordene stop > pots en semordnilap (hentet fra «palindromene» bakover). Noen eksempler på engelske semordnilaps inkluderer: diaper > repaid, desserts > stressed, evil > live, dog > god, drawer > reward, gateman > nametag, and smart > trams.

10. Aksent tegnespråk

Akkurat som det ikke er noe som er «aksentfritt» i en snakkespråk, er det også aksenter på tegnspråk. Dette skyldes at tegnspråk ikke er en direkte oversettelse eller representasjon av talespråk, men sitt eget språk med grammatikk, idiomer, slang og uttrykk. Fødte døve kan enkelt fortelle om en annen er døv, kan høre eller ny på tegnspråket. I USA, er New Yorkers kjent for å være hurtig signering, mens de fra Ohio er roligere. Accenter kan til og med kommuniseres med forskjellige signeringsstiler, for eksempel tegningstegn for å kommunisere en sørlig trek.

Lær språk med EFLes mer her.

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Språk