Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

10 ting du må vite om St Patrick’s Day

10 ting du må vite om St Patrick’s Day

I dag er det St Patrick’s Day og selv om dette kun er en offentlig høytidsdag noen få steder: Irland, Nord-Irland, Newfoundland, Ladrador og Montserrat – blir dagen feiret rundt om i verden. Vi har satt sammen 10 fun facts om St Patrick’s Day som vil hjelpe deg med å finne frem din indre ire.

1. DET VAR EN GANG…

St. Patrick er en av de mest kjente skytshelgene i Irland: Ifølge legenden brakte han kristendommen til øya, gjorde shamrock fasjonabelt og frigjorde Irland fra slanger. Høytiden markerer St. Patricks død og har vært en religiøs feriedag i Irland i over 1500 år .

2. FESTDAG

Irland startet offisielt å feire dagen i 1903. Siden Emerald Isle hovedsakelig er katolsk, falt St. Patricks Day vanligvis på fastetiden, derfor pleide det å være en rolig og religiøs høytid frem til 1960, da det ble lov for puber å holde åpent på «St. Paddys Day».

Grønn øl St Patrick's day

3. MAEWYN SUCCAT

St. Patrick er faktisk ikke en ire med navn Patrick: Han ble nemlig født Maewyn Succat, og var faktisk britisk. Ifølge legenden ble han solgt som slave i Irland da han var tenåring, ble religiøs, rømte tilbake til England hvor han ble en ordinert prest ved navn Patrick og begynte å konvertere alle de irske keltiske hedninger til kristendommen.

4. BEFRIELSEN FRA SLANGENE

Han hadde fått nok av slangene i landet. Ifølge legenden befridde St. Patrick Irland fra slanger. Men ifølge biologer har det aldri vært ekte slanger i Irland. Forklaringen er derfor at «slangene» er en metafor for hedenskap.

5. KLØVERETS BETYDNING

Det sies at St. Patrick brukte kløvere til å forklare den hellige treenighet (Gud, Sønnen og Den Hellige Ånd) til irene. Kelterne mente at hvert blad fra kløveren har en mening. St. Patrick startet flere kirker, skoler og klostre og gjorde kløveren populær.

Kløver St Patrick's day

6. GRØNT

Det er grønt så langt øyet kan se – fra håret til klærne og til og med maten. Vi snakker ikke om spinat, men om bagels, pannekaker og til og med øl – om man kan tilsette grønn konditorfarge i det, kan det serveres på St. Patrick’s Day! Men moroa stopper ikke der, til og med elver, monumenter og slalombakker er gjort om til grønt for å feire høytiden.

7. GRØNT BLE DET NYE BLÅ

Selvom alt blir grønt rundt denne høytiden, foretrakk Patrick selv blått. Beviset ser man på det gamle irske flagget. Å kle seg med kløver og grønnfargen ble etter 1798 selve symbolet på nasjonalisme.

8. GÅ I PARADE

I tillegg til å drikke og gå med grønne klær, er en perfekt måte å feire St. Patrick’s Day på å se en parade eller gå i en selv. Ironisk nok er de største paradene utenfor Irland, fordi de irske samfunnene utenfor Irland er så store.

9. SKÅL!

På St. Patrick’s Day blir verdens konsum av Guinness-øl tre ganger så høyt – fra 5.5 millioner til 13 millioner enheter. Det er 150 øl per sekund. Skål!

10. NOM NOM NOM

Corned beef og kål er en klassisk rett som går svært godt sammen med øl – retten ble «oppfunnet» av irske innvandrere i New York. Dette kan forklare hvorfor USA produserer mer enn 26 milliarder kg oksekjøtt og over to milliarder kg kål.

Hund St Patrick's day

Reis til Irland med EF!Les mer her

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Kultur