GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Shopping – “The American Way”

Shopping – “The American Way”

Når du tenker på Amerika vil du trolig se for deg cheesburgere, Coca-Cola, New York og Hollywood. Men la oss ikke glemme en av de mest populære tingene å gjøre i USA: nemlig shopping på et amerikansk kjøpesenter. Ingen handletur er komplett uten å dra på et kjøpesenter. Størrelsen på senteret kan være mye å ta innover seg, men her er noen tips til hvordan man gjør det på den amerikanske måten:

1. Hvem skal man dra med?

Du må dra sammen med minst en annen person, dette vil gjøre opplevelsen bedre. Når du velger hvem du skal ta med, ha Andy Warhols sitat i hodet: “One’s company, two’s a crowd, and three’s a party.” Ikke ta med mer enn fire mennesker – dere vil ikke komme noen vei og mest sannsynlig vil dere miste hverandre. Sørg for å gå med folk som har like interesser som deg og liker å kjøpe samme ting som deg.

2. Hva skal man ha på seg?

Selvfølgelig vil du se bra ut når du går på shopping, men som en erfaren shopper må jeg fortelle deg at komfort er nøkkelen her. Det blir mye gåing, så sørg for å gå med gode sko. Lag på lag er alltid bra, men siden du er inne trenger du ikke ta på deg jakke. Om du kjøper tunge ting, ta dem med tilbake til bilen eller spør om du kan henge det senere – å drasse rundt på det er skikkelig unødvendig og tungt!

3. Hvor skal du starte?

Start ved senterets hovedinngang. Dette høres nok smart ut, men mange kjøpesentere har ulike innganger – og noen av disse går rett inn i en butikk. Om du ikke har noen spesifikk grunn bør du ikke starte i en slik inngang, da blir du mest sannsynlig helt lost og forvirret før all moroa har begynt.

4. Når bør du dra?

Den beste tiden å dra er rett før rushet starter. Ideelt bør du være der mellom 10 og 11 og 15 og 16. Personlig liker jeg å dra dit mellom 16 og 17 fordi det er gøy å shoppe på ettermiddagen og på denne tiden er det ikke for mange folk.

5. Når bør du holde deg unna?

Regel nummer en: unngår lunsjtider! Regel nummer to: om du ikke ønsker å gjøre det til en kulturell opplevelse eller et sosiologisk eksperiment, vil jeg anbefale deg å ikke dra på senteret i høytider som Black Friday rett etter Thanksgiving og helt frem til desember. Jeg vet det er lenge å skulle holde seg unna, men høytider får shoppingsentere til å bli til jungler hvor mennesker oppfører seg som ville dyr og mister alt av manerer. (Du er advart!)

6. Få i deg væske

Luften og all gåingen vil gjøre deg trøtt, derfor er det viktig å holde seg dehydrert! Drikkefontener og vann beholdere kan du som regel finne på toaletter eller så kan du dra bort til food courten for å få i deg litt kaffe eller juice. Om du ser etter noe snacks uten å bruke penger bør du se etter om de deler ut gratisprøver av mat.

7. Spis mat

Foodcourtene får ikke den respekten de fortjener. Her kan du finne alle slags matretter – fra kinesisk mat som sushi, til burgere, salater, pizza, froyo, pretzels og all slags fritert mat. Det er ikke som å være på en femstjerners restaurant, men det er jo sjarmen med det: du kan mikse og matche måltidene, det går raskt og det er morsomt å se på folkene. Du kan til og med ende opp med å se en kjendis eller to i Foodcourten. En gang så jeg Ne-Yo der. #skryteskryte

8. Hvordan gjøre seg klar for neste runde

Shopping er nærmest en sport og ikke bare trenger du å få i deg nok væske for å overleve. Ta i bruk massasjestolene når du går omkring. Det er viktig å slappe av litt, og det koster bare noen få dollar, og deg vil hjelpe deg til å forberede deg på runde to, eller fem.

Bilde av Alexa, Flickr / Creative Commons

Reis til USA med EFLær mer
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på