GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Slik blir du flytende i et språk – på ett år

Slik blir du flytende i et språk – på ett år

Å bli flytende i et språk er en av de mest etterspurte og ansettelsesverdige ferdighetene som finnes. I tillegg vil evnen til å kommunisere med mennesker være utrolig viktig helt til verdens ende. Dermed basta.

Men det er 750.000 ord på engelsk, og japansk og kinesisk bruker ikke engang de samme tegnene som europeiske språk. Å lære å snakke et annet språk er hardt arbeid. Og uansett hvilket du velger vil du være nødt til å legge ned en seriøs innsats. Det er likevel noen strategier og triks som kan hjelpe deg med å booste din språklæring. Her kan du lese hvordan du blir flytende – eller i det minste nesten helt flytende i et språk – på bare 12 måneder.

1-3. måned: Flytt utenlands og fordyp deg

Du kan kun lære en viss mengde i klasserommet. For å virkelig bli flytende i et språk må du hoppe uti der vannet er dypt. Du må leve et liv hvor du er nødt til å bruke språket i enhver situasjon. Vil du lære spansk? Så hopp i det og studer spansk i Madrid, Barcelona, Playa Tamarindo eller Buenos Aires. Fransk? Bruk et par måneder (minst!) i Paris eller Nice, så skal du se at du må tenke raskt og løse problemer hver dag. Om ikke lenge vil du oppdage at det å forstå språket og sette sammen de riktige svarene blir helt naturlig for deg. Dette er spesielt viktig hvis du lærer et språk med et helt fremmed alfabet, for eksempel japansk eller kinesisk. Du vil utvikle en mye bedre aksent og øve hver dag uten å engang merke det.

I tillegg er det en fantastisk unnskyldning for å reise!

Se på TV

Prøv å følge handlingen og dialogen i TV-serier på et fremmed språk. Å dekode samtaler mens du ser en scene utfolde seg hjelper språksentrene i hjernen til å forstå ny informasjon på en mer spennende måte. Det gjør i tillegg at det er mer sannsynlig at du husker hva du lærer. Å lese undertekstene hjelper deg med å visualisere setningsstrukturen og sjekke at du forstår det som blir sagt. Å se gamle episoder av for eksempel Friends på nytt (her er flere serier som er perfekte for å utvikle dine engelskkunnskaper) kan hjelpe deg med å perfeksjonere engelsken din, og mens du ser Narcos på Netflix, vil du finpusse dine spanskkunnskaper på null tid.

Spør, spør, spør

“No comprendo!” er ikke en frase i dit ordforråd lengre. Helt alvorlig – unngå å ignorer en setning du ikke helt forstår. Spesielt i løpet av dine første måneder, der det sikkert er masse som ikke er helt klart for deg ennå. Hvis du snakker med noen må du forsøke å ikke være redd for å spørre dem. Eller hvis du leser noe og ikke forstår – Google det! Studier viser at du med større sannsynlighet husker ting ved å undersøke dem enn ved å bare lære dem på skolen, fordi du har vært nødt til å løse ditt eget problem. Og man kan ikke argumentere mot vitenskapen!

4-6. måned: Hør på podkaster

Benytt tiden du bruker på å reise med buss, trikk eller tog på en fornuftig måte! Begynn din trening i å bli flytende ved å høre på en rekke av undervisende podkaster – søk på “slik lærer du X språk”. Lytt til én om dagen inntil du er trygg på hva ordene som brukes betyr. BBC’s korte og underholdende 6 minute English-serie er en god og rask måte å forbedre engelsken din på, for eksempel. Etterhvert kan du finne mer avanserte podkaster for språket du lærer. Velg et emne som interesserer deg (for eksempel filmanmeldelser eller mat), og bli vant til talerytmen, hverdagsuttrykk og naturlig, improvisert samtale. Det er som å snakke med venner, uten at du er nødt til å svare.

Øv og lær jevnlig

Nøkkelen til å lære enhver ferdighet er vedlikehold. Når du nå begynner å få dreisen på språkets basis, skal du sette et dedikert tidsrom i ditt skjema til å sette deg ned og virkelig fokusere. I minst en time daglig bør du gjennomgå grammatikkreglene som gjør deg forvirret – eller dedikér deg til å lære et helt nytt uttrykk. Øv på dem neste dag for å virkelig låse dem fast i langtidshukommelsen din. Vær streng (litt som om hvis du var på en diett eller fulgte et treningsprogram) – jo større innsats du legger i det, desto raskere vil du se resultater.

Tandem-læring

Å snakke er en av de beste måtene å lære på, selv om det kan være skummelt når du ennå ikke er så selvsikker. Med noen klassekamerater på samme nivå kan du prøve tandem-læring og prate, øve og forbedre dere sammen. Det talte språk vil raskt føles mer naturlig. Et pluss er at du vil få mange nye venner, noe som er fantastisk i seg selv!

7-9. måned: Les alt

Fra bøker, klassisk litteratur og magasiner til baksiden av boksen med havregryn – bli vant til å lese ord satt sammen i korrekte setninger i alle livets områder. Følg fremmede nyhetskanaler, blogger og populære nettsider på sosiale medier, så vil tiden du bruker på å bla gjennom Facebook eller Instagram være fornuftig brukt. Tekstbøker kan forberede deg til vanlig, høflig samtale og hjelpe deg med å kjøpe bussbilletter, men den beste måten å utvide din forståelse av språket er å utsette deg selv og din hjerne for et bredt spenn av lesestoff.

Se enda mer TV…

…uten undertekster! Når du først har mestret å følge med på spansken i Narcos, kan du teste dine nye ferdigheter ved å se Los Tiempos de Pablo Escobar. Denne dokumentarserien følger den sanne historien bak narkobaronens liv, og foregår utelukkende på spansk. Andre ressurser er for eksempel YouTube-kanaler som raskt kan hjelpe deg med dine samtaleferdigheter – for fransk kan du abonnere på Oh La La, Hollywood Speaks French.

Alternativt kan du prøve å lære ved å se Ted Talks på et annet språk. Du vil ikke kun fange opp interessante nye ideer fra noen av verdens mest innovative og skarpe tenkere – foredragsholderne snakker klart og direkte, noe som gjør det lett å følge med.

10-12. måned: Talk the Talk

Når du har hørt ferdig dine språklæringspodkaster kan du godt legge vekk høretelefonene. Snakk med mennesker når du er ute og går! Bli venner med innfødte utenfor klassen din som snakker språket flytende, og snakk kun med dem på deres språk – det er bokstavelig talt ingen bedre måte å øve seg på. Hvis du har flyttet utenlands kan det være en perfekt mulighet for deg til å begynne på en ny hobby, slik at du møter nye mennesker med samme interesser som deg selv.

Hold hodet høyt

“Keep your chin up” er et engelsk uttrykk som betyr “bevar optimismen” (det vet du nok hvis du har fulgt med i timene). Å lære et nytt språk er hardt. Noen dager vil det føles som om du vinner og nesten er flytende, mens det andre dager kanskje kan føles som om hjernen din har bygget en vegg som holder alle fremmede språk ute. En skikkelig høy mur. I stedet for å la det gå inn på deg kan du heller se tilbake på de månedene som har gått og gi deg tid til å oppdage hvor langt du faktisk har kommet. Bruk ti minutter på å lese gamle notater eller oversett et enkelt stykke tekst, og du vil se hvor mye enklere det føles enn det gjorde tidligere – spesielt etter et år! Hold ut, og du vil komme i mål!

Lær et nytt språk i utlandetReis med EF
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Utforsk verden og lær et nytt språk i utlandet

Les mer