GO Blog | EF Blog Norge
Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Menu

Sør-California VS Nord-California

Sør-California VS Nord-California

“California, stedet med avokadoer, fin natur og verdens beste by – San Francisco

“Vent nå litt, Martinique. Jeg har sett Silicon Valley og alt, men den “beste byen” tittelen? Det kan være en overdrivelse.”

“Som du ser, er Sara fra “SoCal “, også kjent som Sør-California, mens jeg er fra” NorCal “, også kjent som Nord-California (selv om jeg foretrekker å si Bay Area, men det er en historie for en annen dag).”

“Ja, og som Martinique sa, har vi mye å gjøre her i SoCal – sol og sand, nydelig utsikt og flere stjerner enn Melkeveien (faktisk).”

Til tross for rivaliteten mellom NorCal (Martinique) og SoCal (Sara), er det statens forskjeller og mangfold som gjør det så bra. Vi er stolte av innovasjonen i nord, overrasket over sørens kreativitet, vi elsker våre Cali-voksede produkter og jobber hardt for å leve livet på våre egne betingelser. Vi har forskjellige vibes og livsstil, men det er en ting vi alltid kan være enige om – det kalles den gylne staten av en grunn.

Stil

NorCal: Her handler det om flannel. Jeg kaller det “lumberjack-jente”, og det er ikke bare god stil, det er også et praktisk utseende for Nord-Californias sesongvær. Ja, California er ikke alle palmer og solskinn – sjokkerende, jeg vet det. I NorCal har vi regn, tåke og snø, men vær ikke bekymret, vi har fortsatt på flip flops. Det er fordi alle vet at flip-flops er hele året rundt, og de passer perfekt sammen med gensere og jeans. Ikke sant, Sara?

SoCal: Vel, jeg kan ikke helt enig med tankegangen bak å gå med på flip-flops i snøen, men her i SoCal, takket være solskinn året rundt, kan vi ha på oss det vi vil. Vil du være en elegant fashionista på en mandag og en grungy rockestjerne fredag ​​kveld? Gjør du! Det er aldri galt med en luftig kjole eller en skinnjakke. LA er også kjent for korte skjørt. Men uansett hvor du går, er flip flops akseptabelt. Midt i en sjelden El Niño-storm, på romkameratets bryllup eller på en fancy restaurant – flipflops alltid en god ide i California.

Mest kjente by

NorCal: San Francisco! “Tåkens by” er så kjent at selv tåken har et navn – folk kaller ham Karl og du kan følge ham på Instagram. Dessverre har Manhattan nå overhalet oss som den største Chinatownen utenfor Kina, men vi er fortsatt den eldste i landet. Du kan også gå den berømte Golden Gate Bridge, eller hvis du føler deg lat, kjøre kabelbanene som er et historisk landemerke i seg selv. Vi har også mange topper og parker som tilbyr førsteklasses steder for piknik, søte fargerike hjem, sannsynligvis den kuleste gaten i verden (Lombard Street) og flere dronninger enn England. Fortune-cookies og surdeigbrød ble også oppfunnet her, så vi i brakte i utgangspunktet fred til verden siden alle elsker karbohydrater.

SoCal: Los Angeles! The “Angels City” – det er eklektisk og noen ganger ganske rart. Denne kreative hovedstaden har vært et ikonisk bakteppe til en rekke mesterverk. Den mest bemerkelsesverdige er det innovative Hollywood-imperiet. Men som noen lokale vil være raske å minne deg på, er ikke LA bare filmer. Byen har også vært stedet for en rekke kulturelle og kunstneriske revolusjoner. Fra hip hop til rock’n’roll, journalistikk, science fiction, komedie og friidrett, er byen masseproduserende av inspirasjon og førsteklasses underholdning.

Berømte beboere

NorCal: Vi har mange av dem: den sjarmerende og morsomme James Franco; Clint Eastwood, filmikonet; Bruce Lee, som ble født i Chinatown i San Francisco. Ingen tenker virkelig på kampsport uten at Bruce Lee kommer til tanken, så han ninja-sparker egentlig ut all konkurranse. Hvis du er kjent med amerikansk fotball, er Tom Brady, stjernekvarteret for New England Patriots, gift med supermodellen Gisele Bundchen. Tom Hanks, et annet filmikon. Og sist men ikke minst, Steve Jobs! Ja, en av grunnleggerne av Silicon Valley – så i utgangspunktet ble teknologien oppfunnet her. Ikke argumenter mot meg på dette.

SoCal: Hollywood er åpenbart den mest berømte delen av SoCal. Skuespillere som Will Smith og Natalie Portman kom hit og ble stjerner, mens SoCal-fødte kjendiser som Leonardo DiCaprio, Zac Efron og Jessica Alba som var skjebnet for spotlighten. Det er også masse andre kjente beboere og lokalbefolkning i SoCal. Fra idrettsutøvere som Serena Williams og Kobe Bryant til musikere som Beck, Snoop Dogg og Miley Cyrus. Og ikke for å nevne alle berømte forfattere, malere, arkitekter og journalister som bor under våre solfylte himmelen. Sør-California er også hjem for influencere og businessopptatte arvinger som Kardashians, Jenners og Hilton-søstrene.

Livsstil

NorCal: Som nesten hele USA, er Nord-California også veldig bil-sentrisk. Men siden vi er følsomme for miljøet, ser du nok av hybrid og elektriske biler på veien. BART-toget er også rimelig effektivt hvis du bare trenger transport i San Francisco Bay Area. Biler og tog til side, liker jeg å tenke at vi oppfant uttrykket “helse er en livsstil.” Og mens du kan finne deilig og næringsrik avokado i stort sett alle retter i California, tar vi også vare på oss selv ved å være veldig friluftsfulle. Yosemite, Point Reyes, Redwood National Park – Det er mer fotturer, terrengsykling og ski i NorCal enn du noensinne kunne forestille deg. Vår utendørs-livsstil er sannsynligvis grunnen til at vi er kjent som å være friluftsnytere. Vi valgte ikke denne miljøbevisste livsstilen, den valgte oss.

SoCal: SoCal-livsstilen kan best beskrives som “alt på en gang.” Alle har sykkel, men du kjører fortsatt overalt. Vi er stolte av å gå på juice-dietter og vil ha yoga kropper, men vi vil også bli opprørt hvis du tør å fornærme In-N-Out Burger. Engelsk eller spansk? Det er stor sjanse for at vi prøver oss på begge språk. Og vi kan ikke noe for at det er her trendene som regel kommer fra. Barn fra SoCal har gynget de tre R-ene (resirkulere, redusere, gjenbruk(reuse) siden barnehagen, men LA har fortsatt et smogproblem. Vi bruker alt for mye tid i våre biler, men jeg har tro på LA – vi jobber med oss ​​selv.

Matkultur

NorCal: Selvom vi har masse meksikansk mat, vil du finne mye mer i sør på grunn av sin nærhet til grensen. Likevel, med store asiatiske og latino-populasjoner kombinert med Silicon Valley-innovasjon, har NorCal blitt nummer 1 for fusjonsmat. Har du hørt om sushirrito? Ja, det er her. Vi spiser også vietnamesisk pho for å kurere hangover, California burritos etter surfing, og i helgen går det mest i dim sum. And “dim” we have “sum” more.

SoCal: Fra elotes til carne asada tacos, er SoCal kjent for sin fantastiske latino-mat. Men, som den ultimate salatbollen av kreativitet og karriereambisjoner, feirer vi vårt mangfold på hver tallerken. Her kombinerer vi ferske indgredienser, grilling og glutenfritt, laktosefritt, paleo og vegansk mat. SoCal-kjøkkenet byr på stor variasjon og spennende smaker. Det er det stolte fødestedet for mat som Huy Fong Foods «Sriracha saus», In-N-Out Burger, Roscoe’s House of Chicken and Waffles og Trader Joe’s matbutikk. Hold deg i sør og nyt taco eller empanadas i gatene, eller dra vest og få California pizza og fancy vin fra steder som San Pasqual Valley. Og avokado er selvfølgelig aldri oppe for debatt. Bli sørover og nyt gaten tacos og empanadas eller gå vest og få California pizza fra trefyrt pizzaovn og fancy vin fra steder som San Pasqual Valley.

Les mer om EFLes mer...
Få det siste innen reise, språk og kultur i vårt GO nyhetsbrevMeld meg på

Lær et av 10 språk og velg mellom 50 destinasjoner verden over

Les mer