Det siste innen reise, språk og kultur av EF Education First
Meny

Lær deg disse fem språkene for å skille deg ut

Lær deg disse fem språkene for å skille deg ut

Når de fleste av oss skal studere et annet språk, er engelsk førstevalget – og med god grunn – det er «verdens språk» med estimerte 1.5 billioner engelsktalende mennesker. Men hvis vi ser bort fra engelsk, hvilke andre språk kan gi deg et fortrinn?

Her er fem språk du bør lære for å skille deg ut, i tilfeldig rekkefølge:

1. Portugisisk

Over 200 millioner har portugisisk som morsmål (det er estimert å øke til hele 335 millioner i 2050). Portugisisk snakkes i 11 land og regioner, inkludert afrikanske nasjoner, Goa (India) og selvfølgelig Portugal og Brasil. Ettersom Brasil holder de Olympiske Leker (og akkurat avsluttet Verdenscupen), har dette Sør-Amerikanske landet en stigende makt. Å tilføye portugisisk på CVen kan være et strategisk steg mot en jobb i Latin Amerika – for ikke å nevne sol, mat og samba i solfylte Brasil! Trenger du mer inspirasjon? Portugisisk er ikke spesielt vanskelig å lære, spesielt hvis du allerede snakker et romansk språk, og har en tendens til å bli oversett av engelsk som morsmål i favør av spansk og fransk.

2. Mandarin kinesisk

Kina er en viktig samarbeidspartner for de fleste land i verden, om du er fra USA, Asia, Europa eller Australia – egentlig, om du er et menneske på denne planeten! Du har sikkert lagt merke til at Kinas betydning på den diplomatiske- og handels fronten har vokst eksponentielt. Foruten sin enorme produksjonsevne, har Kinas enorme befolkning gjort at landet har blitt en stadig viktigere kjøper av importvarer fra resten av verden og landets beslutninger gjør det til en interessent innen endring, spesielt på områder som grønn energi. Om du ønsker å jobbe i Asia vil det å kunne kinesisk være en uvurderlig faktor, og la deg snakke med nesten én av seks mennesker på planeten (det er nesten en milliard morsmål!) Husk: til tross for sin utrolig komplekse uttale, bruker Mandarin kinesisk relativt enkle grammatiske strukturer og har ingen verbbøying eller forskjeller mellom kjønn og nummer, som er en bonus for alle språkelever!

3. Fransk

Frankrike er et av Europas mest populære reisemål, noe som gjør språket til et godt valg for reiseselskap, guider, hotelldirektører og andre som jobber i bransjen. For de som studerer statsvitenskap eller er interessert i å jobbe i diplomati, bør vite at fransk er det offisielle språket i FN, EU, Den internasjonale olympiske komiteen, det internasjonale domstol systemet og andre offentlige instanser – å snakke fransk vil gi en klar fordel. På toppen av det, er mye av Afrika sør for Sahara fransktalende, noe som gjør internasjonale muligheter enda større. Kan du allerede engelsk eller spansk? På grunn av likheter mellom disse språkene, vil fransk være så mye enklere å lære seg!

4. Spansk

Å lære seg spansk vil ikke hjelpe deg med å skille deg ut i USA (hvor 12% av befolkningen snakker det), men det skal ikke sees på som et ubrukelig andrespråk. Spansk er det offisielle språket i 21 land, dette gjør at det kommer rett etter kinesisk på rangstigen over det mest utbredte språket i verden. Det er også et offisielt språk i FN, EU, the World Trade Organization og North American Free Trade Agreement og bør absolutt legges til cven for fremtidige diplomater, politikere, innvandringsarbeidere, reiselivs- og fagretninger, blant mange andre yrker. Foruten å gjøre reising utrolig enkelt i Sentral og Sør Amerika, er det å kunne spansk også kjempe bra i Europa, da mange europeere snakker dette som andre eller tredjespråk.

5. Tysk

Tysk – det offisielle språket I Østerrike, Sveits, Luxemburg og Liechtenstein – er det mest utbredte språket i Europa, hvor hele 18 % av europeere snakker tysk som morsmål. Det er klart at Tyskland er en tungvekter i den europeiske økonomien og massiv eksportør av varer som legemidler og biler. De enorme forretningsmulighetene har ført til en enorm økning i tyskkurs verden over: tysk er allment undervist i videregående skoler over hele verden. Faktisk studerer hele 68 % av japanske studenter tysk. For et morsommere synspunkt: tyskere er blant verdens mest ivrige turister! Med sine gode inntekter og lange ferietid, er det ikke rart tyskerne har blitt til naturlige globetrottere. Trenger du en annen grunn? Sveits (hvor tysk snakkes), har en av de beste levestandardene i verden!

Bilde av THOR, Flickr / Creative Commons

 

Lær et av disse språkene hos oss!Lær mer

Del denne artikkelen

Nyeste artikler fra Karriere